Ank van der Moer: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:

Audio

Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten (en zelfs de registratie van een compleet toneelstuk!) uit de collectie

V.l.n.r. Carry Tefsen, Ank van der Moer, Hanny Vree in De Jantjes, 1982. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Links: V.l.n.r. Carry Tefsen, Ank van der Moer, Hanny Vree in De Jantjes, Nooy's Volkstheater 1982. Fotograaf onbekend. Rechts: Han Bentz van den Berg, Ank van der Moer in Wie is bang voor Virginia Woolf?, De Nederlandse Comedie 1964. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Radioverslag opvoering 'Elektra' (1954)

Radioverslag van de opvoering van Elektra van de Nederlandse Comedie in het Holland Festival. 18 juni 1954. Je hoort eerst Guus Hermus als Orestes en Ank van der Moer als Elektra. Vervolgens een commentaar van VARA verslaggever Arie van Nierop, met daarna nog een monoloog van Elektra, en een afsluitend commentaar. Het stuk is geschreven door Sophocles, vertaald door P.C. Boutens en de regie was in handen van Ton Lutz.


Duur fragment: 11 minuten en 22 seconden

Ank van der Moer als Badeloch (1963)

Monoloog van Ank van der Moer als Badeloch in de Gijsbreght van Aemstel van Joost van den Vondel. Opgevoerd door De Nederlandse Comedie in de Stadsschouwburg, Amsterdam op 1 januari 1963. De rol van Gijsbreght én de regie zijn van Han Bentz van den Berg. In dit fragment uit het derde bedrijf, vertelt Badeloch over een droom die ze had over haar nicht Machtelt en de ondergang van de stad.

Duur fragment: 7 minuten en 4 seconden (1964)

Ank van der Moer in Wie is bang voor Virginia Woolf?

Scène uit Wie is bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee in de vertaling van Gerard Reve. In deze scène horen we hoe Martha (Ank van der Moer) en haar man George (Han Bentz van den Berg) tot hun ‘totale oorlog’ van hun relatie komen. De finale van dit stuk is elders op deze site op video te zien. Deze audio-opname is gemaakt in de Stadsschouwburg te Amsterdam, in het voorjaar van 1964, toen het stuk daar door de Nederlandse Comedie werd opgevoerd.

Duur fragment: 6 minuten en 42 seconden


Ank van der Moer in Gelukkige dagen (complete registratie, 1978)

De complete registratie van het stuk Gelukkige dagen van Samuel Beckett in de vertaling van Jacoba van Velde. In dit stuk wordt het menselijk bestaan van twee mensen tot zijn uiterste essentie teruggebracht. Winnie (Ank van der Moer), een vrouw van ongeveer vijftig jaar, leeft samen met haar man Willie (André van den Heuvel). Willie reageert slechts af en toe op de lange monologen van Winnie, die op haar beurt troost en inspiratie vindt voor de aanwezigheid van haar man. Dat is kennelijk de voorwaarde voor haar ‘Gelukkige dagen’. Deze Katrijn Theaterproduktie is opgenomen in het Cultureel Centrum van Amstelveen op 7 november 1978.

Totale lengte: 69 minuten en 25 seconden

Ank van der Moer in De Jantjes (1983)

Ank van der Moer als Na Druppel in het volkstoneelstuk De Jantjes van Herman Bouber. Na Druppel is een zwerfster, die in deze korte monoloog vertelt hoe ze tot dit bestaan is gekomen. Haar tegenspeelsters Toffe Jans (Carry Tefsen) en Blonde Greet (Hanny Vree) worden hier gewaarschuwd niet de mannen met hun mooie praatjes te vertrouwen, want ‘als je verliefd bent, dan...’. Opname van de produktie van Nooy’s Volkstheater in de regie van Dick Nooy in het Koninkllijk Theater Carré in Amsterdam op 20 februari 1983. Door het overlijden van Ank van der Moer op 28 maart 1983, werd de rol van Na Druppel overgenomen door Josephine van Gasteren.

Duur fragment: 2 minuten en 38 seconden.