Ank van der Moer: Repertoire - Toneel - De Nederlandse Comedie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Ank van der Moer, 1955. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Ank van der Moer:

De Nederlandse Comedie

Ank van der Moer, Ton Lutz in Odysseus weent, Nederlandse Comedie 1953. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

De Nederlandse Comedie is in 1950 vanuit voorloper Comedia opgericht. Het gezelschap stond onder leiding vanHan Bentz van den Berg, Johan de Meester jr. en Guus Oster. De acteurs Ank van der Moer, Mary Dresselhuys, Mimi Boesnach, Henk Rigters en nog een aantal jongere spelers waaronder Ton Lutz - gingen van Comedia mee naar het nieuwe gezelschap. In eerste instantie huisde het gezelschap in Den Haag, maar met ingang van 1953 werd zij de vaste bespeler van de Stadsschouwburg aan het Leidseplein in Amsterdam.

De speelstijl van de Nederlandse Comedie was gestileerder dan die bij Comedia en het repertoire breder en klassieker. Met name Johan de Meester maakte zich er sterk voor het klassieke repertoire, met de nadruk op de eigen Nederlandse klassieken. Mettertijd ontmoette hij steeds meer weerstand. In 1962 verliet hij de Nederlandse Comedie.

Tot 1969 handhaafde het gezelschap een belangrijke traditie die in 1954 was gestart: elke Nieuwjaarsdag werd Gijsbrecht van Aemstel van Vondel gespeeld, waarin Ank van der Moer beurtelings met Ellen Vogel de rol van Badeloch vertolkte. Vanaf 1969 werd voor andere stukken gekozen om het nieuwe jaar in te luiden. In 1971 werd de Nederlandse Comedie opgeheven. Gedurende het 21-jarig bestaan had het gezelschap170 stukken gebracht.

Ank van der Moer maakte van begin tot eind deel uit van het gezelschap, was er eerste actrice en vertolkte rollen in zo'n 53 stukken. Hieronder vindt u een overzicht.

Foto's

Elckerlyc 97342.jpg Iphigeneia in Taurië 97527.jpg

Links: Ellen Vogel, Han Bentz van den Berg en Ank van der Moer in Elckerlyck, 1950. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Han Bentz van den Berg en Ank van der Moer in Iphigeneia in Taurië, 1951. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

De koopman van Venetië 97574.jpg Via Lissabon 97891.jpg

Links: Ank van der Moer en Ton Lutz in De koopman van Venetië, 1952. Foto: Frits Lemaire/MAI. Rechts: Ank van der Moer, Fons Rademakers in Via Lissabon. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Koning Oidipoes 111372.jpg Macbeth 97641.jpg

Links: Han Bentz van den Berg, Ank van der Moer in Koning Oidipoes. Rechts: Ank van der Moer, Ko van Dijk jr. in Macbeth, 1957. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Ank van der Moer, Ramses Shaffy in Zoete vogel van de jeugd, Nederlandse Comedie 1962. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Ank van der Moer, Ramses Shaffy in Zoete vogel van de jeugd. Foto's: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

Overzicht rollen Ank van der Moer bij De Nederlandse Comedie