De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Eric-Schneider-FotoParticam-MAI-CollectieTIN.jpg


Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

NaamEric Schneider
Geboren30 augustus 1934
Batavia (voormalig Nederlands-Indië)
BeroepActeur, Regisseur, Schrijver
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Eric Schneider

Eenlevenlangtheater: Eric Schneider

Eric Schneider. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN. Eric Schneider, 1966. Foto ANP. Herkomst: Het Geheugen van Nederland. Eric Schneider als Hamlet, 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN. Eric en Beau Schneider, publiciteitsfoto Levenslang Theater, 2013.


Bij elkaar zo'n honderdvijftig - grotendeels hoofdrollen - heeft Eric Scheider (geb. 30 augustus 1934) tot nu toe op het toneel gespeeld. In september 2013 staat een bijzondere première gepland: voor het eerst staat hij samen met zijn zoon Beau op het toneel in de voorstelling Levenslang theater.

Generaties toeschouwers heeft Eric Schneider meegevoerd langs de ijkpunten van het wereld-repertoire, waaronder creaties en interpretaties van Hamlet, Oedipous, James Tyrone, Faust en Don Carlos. Zijn spel heeft zich in de loop van de jaren verdiept, is rijker, genuanceerder geworden. Ook heeft hij zicht ontwikkeld, min of meer parallel aan de veranderende perceptie van het theaterpubliek. Maar dat gebeurd in zíjn tempo, volgens zíjn normen en steeds in respectvolle en innige samenwerking met zijn medespelers en regisseurs.

Zijn overstap in de jaren tachtig van de schouwburgen naar de ogenschijnlijke chaos van Toneelgroep De Appel was een onverwachte. De op improvisatie gerichte werkwijze en het experimenteren met onconventionele publieksopstellingen daagden hem uit aspecten van zijn spel te onderzoeken en te tonen. Zo ook het bespelen van 'de kleine zaal'. Zijn vertolking van Bruscon in De toneelmaker van Thomas Bernhard behoort in die zin tot de vele hoogtepunten van zijn carrière.

Niet alleen als toneel-, film- en televisieacteur, maar ook als regisseur en schrijver van diverse, ook in het buitenland gespeelde stukken, heeft Eric Schneider zijn sporen ruimschoots verdiend. Veel van zijn rijke toneelleven kwam samen in het door hemzelf geschreven Nocturne bij het Nationale Toneel; een ontluisterende kijk op een oude toneelspeler die door auteur en hoofdrolspeler Schneider tot op het bot ontleed wordt. Hij heeft daarmee als zo vaak blijkt gegeven van een totale beheersing van het métier. Sterker nog, Eric Schneider is het métier. Deze website wil een beeld schetsen van de veelzijdige carrière van Eric Schneider met naast een biografische beschrijving ook zo compleet mogelijke overzichten van zijn werk voor theater, televisie en film.

Via het menu bovenaan de pagina kunt u door het portret van Eric Schneider bladeren.

Bron: jubileumbrochure Eric Schneider: vijftig jaar toneelgeschiedenis door Watze Tiesema.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Bronnen

Logo eenlevenlangtheater2.jpg