De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamAgaath Witteman
Volledige naamAgatha Catharina Cornelia Witteman
Geboren1942
Oegstgeest
BeroepTheatermaker, Regisseur
DisciplineToneel

Biografie

Agaath Witteman (1942) is een Nederlands theatermaakster en oud-politica. Van 2003 tot 2007 was zij namens de Partij van de Arbeid lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Witteman is getrouwd met acteur Hans Croiset.

Witteman studeerde Romaanse talen aan de Rijksuniversiteit Leiden en later kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en theaterwetenschap en klassieke archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze was werkzaam als theaterregisseur en docent Grieks theater en kunst-cultuur.

In 1984 was zij mede-oprichtster van Theater Persona en van 1988 tot 1993 artistiek leidster van Theater van het Oosten te Arnhem. Van 1991 tot 1993 was Witteman bijzonder hoogleraar kunst en cultuur aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 1989 tot 1995 was ze kroonlid van de Raad voor de Kunst. Verder was zij onder meer bestuurslid van Theater de Engelenbak.

Bij de Eerste Kamerverkiezingen 2003 werd Witteman gekozen in de senaat. Ze hield zich in de senaat bezig met onderwijs en cultuur en was voorzitter van de vaste commissie voor Cultuur.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die zij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Publicaties

  • 1979: De Lucaanse toneelvaas in het Allard Piersonmuseum te Amsterdam
  • 1979: De discutabele waarde van een bron: de Griekse toneelvaas
  • 1980: Toneel ten toon, Grieks theater toen en nu
  • 1983: Theater ten toon, overzicht van theaterarchitectuur in Nederland

Bronnen