Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Zuidelijk Toneel Globe

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:

Zuidelijk Toneel Globe

Ontwerp Nico Wijnberg voor kostuum van Eric Schneider in De Drie Zusters, Toneelgroep Globe, 1972. Copyright: Pictoright. Collectie TIN.

Eric Schneider speelde tussen 1972 en 1975 bij Zuidelijk Toneel Globe, al snel verkort tot Globe. Hij maakte de overstap vanuit het Nieuw Rotterdams Toneel, dat de gevolgen van Aktie Tomaat niet had overleefd. Globe was ontstaan uit het Eindhovense gezelschap Ensemble. In 1968 werd Ton Lutz als opvolger van Karl Guttmann als artistiek leider bij Ensemble aangetrokken. Ensemble verkeerde in onrustige tijden, de komst van Lutz bracht de rust echter nog niet terug. Het stichtingsbestuur had de nieuwe artistiek leider de vrije hand gegeven bij de doorstart van het gezelschap en het formeren van de daarbij benodigde spelersgroep. Tijdens zijn laatste freelance seizoen ging Lutz voortvarend aan het werk met plannen voor een nieuwe koers. Hij nam een aantal zeer impopulaire maatregelen, die hem niet in dank werden afgenomen.

Affiche Tanaka, Toneelgroep Globe, 1973. Collectie TIN.

Hij zocht naar vernieuwing en de grootste klappen vielen dan ook onder een aantal toneelgrootheden die het gezicht van Ensemble lange tijd bepaald hadden. Intussen probeerde hij zijn nieuwe spelersgroep rond te krijgen en sloeg zijn slag bij de Nederlandse Comedie door onder meer Femke Boersma, Jules Croiset, André van den Heuvel en Petra Laseur aan te trekken.

Affiche van Wilden, Toneelgroep Globe, 1974. Collectie TIN.

Ton Lutz moest de zuidelijke toneelvoorziening nieuw leven inblazen, dat was de opdracht – en daarbij hoorde een nieuwe naam die in april 1968 wereldkundig werd gemaakt. Het gezelschap zou verder gaan onder de naam Zuidelijk Toneel Globe. Die naam was uiteraard geënt op het Globe Theatre van William Shakespeare in Londen en op diens motto ‘All the World’s a Stage’. Dat motto bevestigde kort en krachtig wat Lutz met zijn nieuwe gezelschap voor ogen had: veelsoortig theater bieden voor een veelsoortig publiek.

(Bron: tekst grotendeels overgenomen uit het boek Ton Lutz. De toneelvader des vaderlands van Xandra Knebel, Theater Instituut Nederland 2007)

Overzicht voorstellingen Eric Schneider bij Zuidelijk Toneel Globe

Eric Schneider speelde er gedurende vier jaar drie rollen: