Eric Schneider: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:


Repertoire Eric Schneider

Schneider heeft zijn toneelspel altijd goed kunnen combineren met rollen in televisiedrama en speelfilms. In de film Cloaca (2003) speelde hij een rol als hoogste baas van de ambtenaar Pieter. In 2007 speelde hij ook een kleine rol in de film Alles is Liefde. In 2007 was hij te zien als dementerende pater familias Henk Keppel sr. in de televisieserie Stellenbosch. Tweemaal vertolkte hij de rol van de oude Prins Bernhard: eerst in 2010 in de televisieserie Bernhard, schavuit van Oranje en twee jaar later nog een keer in Beatrix, Oranje onder vuur.

Schneider is ook actief als regisseur. Daarnaast legt hij vanaf 1994 zijn toneelherinneringen vast in tekeningen. Schneider schreef een aantal toneelstukken. Enkele titels zijn: Rinkelrooien, De stilte aan de andere kant van de heg, Theodoor, een total loss en Nocturne, een bittere komedie. In augustus 2013 verscheen zijn eerste roman getiteld "Een tropische herinnering" bij Uitgeverij Cossee.

Het repertoire-overzicht van Eric Schneider op deze website bevat zijn complete theater- en filmoeuvre en een selectie van zijn televisiewerk.

Toneel

Eric Schneider als Hamlet, 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Na zijn eindexamen aan de Toneelschool in Maastricht debuteerde Eric Schneider in 1960 in Zuiden van Julien Green bij het gezelschap Theater.

Schneider speelde meer dan honderd - voor het merendeel - hoofdrollen bij talloze gezelschappen als De Appel, Publiekstheater, Nationale Toneel en Globe. Hij wordt algemeen erkend als éminence grise van het Nederlandse toneel.

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel

Televisie

Eric Schneider als Prins Bernhard in 'Bernhard - Schavuit van Oranje', 2010. Bron: website virtual-history.com.

Eric Schneider acteerde veelvuldig in televisiedrama, de ene keer met meer plezier en voldoening dan de andere. Een grote liefde is de televisie nooit geworden, dat bleef het toneel.


Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Televisie

Film

Eric Schneider (l) en Pierre Bokma in Cloaca, 2003. Screenshot.

Eric Scheider heeft ook in een aantal films gespeeld. Hij ging altijd graag naar de bioscoop, maar als acteur heeft het medium hem nooit echt kunnen bekoren. "Jaja, ik heb wel eens wat voor de film gedaan, maar het mag geen naam hebben. Nog even afgezien van het feit, dat de Nederlandse film volledig op zijn kont ligt, zie ik ook niet wat ik als akteur aan een en ander kan bijdragen (...)"

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Film

Getekend toneelleven

Tekening door Eric Schneider. Herkomst: Privécollectie.

Sinds 1994 legt Eric Schneider zijn toneelherinneringen vast in tekeningen. Met zijn precieze pen heeft hij persoonlijk vormgegeven aan zijn herinneringen; aan toneelstukken, de rollen die hij speelde en aan het gedachtegoed van de toneelschrijvers. Sommige van zijn tekeningen tonen juist wat het publiek meestal niet te zien krijgt, zoals de angsten van de acteur voor het opgaan, de achterkant van het decor. Zijn tekeningen helpen om de voorstelling te bekijken vanuit de optiek van de acteur.

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Getekend toneelleven