Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Diversen

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:

Diversen

Affiche van Tweelicht, Haagse Comedie 1977. Collectie TIN.

Eric Schneider is tijdens zijn toneelcarrière altijd redelijk honkvast geweest, misschien mede ingegeven door zijn weerzin tegen reizen. Zo speelde hij circa tien jaar bij het Nieuw Rotterdams Toneel, daarna twee jaar bij Zuidelijk Toneel Globe, gevolgd door wederom een periode van tien jaar bij het Publiekstheater. Daarna maakte hij de overstap van Amsterdam naar Den Haag: hij verbond zich aan Toneelgroep de Appel in Scheveningen, waar hij ruim twintig jaar zou werken.

Tussendoor en ook daarna maakte hij regelmatig uitstapjes naar andere gezelschappen en vrije producties. Een overzicht van deze 'diverse' voorstellingen vindt u hieronder.

Foto's

Gloed 99190.jpg Brochure van Gloed, 2010.

Links: Dries Smits en Eric Schneider in Gloed, 2002. Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN. Rechts: Brochure van herneming van Gloed, 2010 .

Eric Schneider in Nocturne, 2009. Privécollectie. Eric en Beau Schneider, publiciteitsfoto Levenslang Theater, 2013.

Links: Eric Schneider in Nocturne, Het Nationale Toneel, 2009. Foto Privécollectie. Rechts: Eric en Beau Schneider, publiciteitsfoto Levenslang theater, Wallis Theaterproducties, 2013.

Overzicht

  • 16 februari 1989: onbekend welke rol in Taboe, Impresariaat Lument BV
  • 3 juni 1994: Gilles de Rais in Gilles en de nacht, De Paardenkathedraal. Solovoorstelling met een aangrijpend verhaal over een kindermoordenaar, waarin Schneider in de laatste vijf minuten van één van de voorstellingen een hartinfarct krijgt. Het gebeurde middenin een zeer stressvolle periode. Na het infarct heeft Schneider anderhalf jaar niet kunnen werken. In het radiointerview Een leven lang, op 6 januari 2000 door de NPS op Radio 5 uitgezonden, vertelt hij hier meer over.
  • 10 oktober 1997: Freud in De bezoeker, Impresariaat Wim Visser
  • 21 december 2002: Henrik, de generaal in Gloed, Impresariaat Gislebert Thierens b.v. De voorstelling werd bekroond met de NRC Toneelpublieksprijs. Tijdens de uitverkochte tournee krijgt Schneider zijn (tweede) hartaanval. Eric Schneider over Gloed in een interview met De Volkskrant (1 mei 2010): "Het knappe aan boek en stuk is dat na de spaarzame dialogen, en vooral monologen van Henrik, de ontknoping is dat er geen ontknoping is. En toch is de lucht geklaard. Op niveau.", maar ook: "Het leest traag. Het gaat over een hechte mannenvriendschap. Die ken ik zelf niet." In 2010 wordt de voorstelling hernomen binnen de Márai-Marathon.Dan wordt tevens Eric Schneiders' vijftigjarig acteursjubileum gevierd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.
  • 1 mei 2004: Andrej in Naspel, Het Nationale Toneel
  • 20 januari 2005: Salter in Een aantal, Wallis Theaterproducties
  • 21 februari 2009: Fons in Nocturne, Het Nationale Toneel
  • 22 september 2013: de oude acteur in Levenslang theater van David Mamet. Impresariaat WallisFinkers. Een oude en een jonge acteur gunnen het publiek een blik achter de schermen van het theater. Ze praten in hun kleedkamer over de voorstelling, over andere acteurs en over elkaar. De oudere acteur vertelt voor de zoveelste keer sappige anekdotes uit zijn rijke carrière. Typische acteursgesprekken vol humor, jaloezie, ijdelheid en twijfel. Tussendoor spelen ze allerlei scènes en soms is het niet duidelijk of ze spelen of zichzelf zijn. In eerste instantie is de oudere acteur de bovenliggende partij, maar gedurende het stuk kantelen de verhoudingen...Het stuk is opgedragen aan actrice Will van Kralingen, Beau's moeder en Eric's tweede echtegenote. Zij vond haar jongste zoon Beau Schneider altijd al erg op zijn vader lijken, en vroeg zich af of dat op het toneel ook zo zou zijn. Levenslang theater leek haar een stuk bij uitstek om dit in uit te proberen. Will van Kralingen overleed in november 2012.