Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Schrijver en regisseur

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:

Schrijver en regisseur

Affiche De stilte aan de andere kant van de heg, regie Eric Schneider, 1975. Collectie TIN.

Eric Schneider heeft als acteur ontelbaar veel rollen op zijn naam staan. Het overgrote deel vertolkte hij op het toneel, maar ook was hij regelmatig in televisiedrama en speelfilms te zien. Hij heeft echter ook een bescheiden oeuvre aan toneelstukken op zijn naam staan en schreef in 2013 bovendien zijn eerste roman, getiteld Een tropische herinnering. Daarnaast regisseerde hij een aantal stukken.

Op de toneelschool in Maastricht debuteerde Eric Schneider als toneelschrijver met de éénakter Geen Ararat voor ons. De schoolopvoering had zo'n succes dat prompt een 'echte' voorstelling volgde. In 1959/1960 schreef hij Adieu Angèle voor de KRO-televisie, een éénakter waarin hij zelf ook speelde, samen met zijn klasgenoten van de Toneelschool. Een kleine tien jaar later regisseerde Schneider in het Rotterdamse Piccolo Theater Lanseloet van Denemarken en Lanford Wilsons éénakter De Waanzin van Lady Bright, dat ook Off-off-Broadway te zien was.

Theodoor, een total loss bij het Nieuw Rotterdams Toneel was in 1970 zijn grote zaal debuut als schrijver en regisseur. De cast bestond uit Lies Franken, Josephine van Gasteren, Liesbeth Struppert en Enny Meunier. De pers schreef er onder andere over "Vier vrouwen boeien de hele avond ... groot succes ... goed stuk " (De Tijd), " Herkenbaar ... goed geschreven, knap gecomponeerd stuk" (De Groene Amsterdammer) en "ijzersterk toneel met veel gevoel voor dramatische spanning". Theodoor, een total loss groeide zelfs uit tot een internationaal succes met opvoeringen in Duitsland, Spanje, Israel, Oostenrijk en België en werd vertaald in het Ivrit, Spaans, Engels, Frans, Duits, Zweeds en Turks.

In 1971 schreef Schneider voor de Vlaamse Ivonne Lex het stuk Play Back. In datzelfde jaar ging ook Rinkelrooien van zijn hand en onder zijn regie in première bij het Nieuw Rotterdams Toneel. In 1975 schreef en regisseerde hij De stilte aan de andere kant van de heg bij Globe met o.a. Ton Lutz, Willem Nijholt en Aus Greidanus. Tweelicht schreef Eric Schneider in 1977 voor de Haagse Comedie. Het stuk werd geregisseerd door Paul Steenbergen en gespeeld door Anne Wil Blankers, Lies Franken, Wim van den Heuvel en Guido de Moor.

Voor Toneelgroep De Appel nam Schneider in 1993 de pen weer op. In gesprek werd gespeeld door Christine Ewert, Rudolf Lucieer en Sacha Bulthuis onder regie van Aram Adriaanse. In 2009 maakte Schneider met het stuk Nocture, een bittere komedie de balans op van zijn toneelleven. Shakespeare's King Lear geldt als de kroon op de carrière van iedere acteur. Schneider schreef met Nocturne zijn eigen King Lear. Hij kijkt terug op het leven van een oude toneelspeler en maakt daarbij gebruik van een halve eeuw theatergeschiedenis.

Naast zijn eigen stukken regisseerde Schneider bij verschillende gezelschappen en producenten stukken van o.a. Ibsen, Pinter, Schiller, Strindberg en Ayckbourn. Van zijn roman Een tropische herinnering schreef Schneider samen met Ger Thijs een toneelbewerking, de productie staat gepland voor seizoen 2014/2015. Hieronder vindt u een overzicht van de toneelstukken die Scheider schreef en/of regisseerde.

Overzicht voorstellingen van auteur Eric Schneider

Overzicht van voorstellingen van regisseur Eric Schneider