Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Nieuw Rotterdams Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:

Nieuw Rotterdams Toneel

Het Nieuw Rotterdams Toneel werd in 1962 opgericht en stond onder directie van Rob (Robert) de Vries, Richard Flink en Marius Kip. Een groot gedeelte van het gezelschap was afkomstig van het Arnhemse Toneelgroep Theater. Doelstelling in Rotterdam was het gezelschap te verstedelijken en te integreren in het maatschappelijke leven van Rotterdam. Eric Schneider was één van de acteurs uit Arnhem die zich aan het gezelschap verbonden. Toen Schneider twee jaar daarvoor eindexamen aan de Toneelschool in Maastricht deed, had Rob de Vries hem gevraagd voor het gezelschap dat hij toen in Arnhem leidde. Schneider vertelt in een interview dat De Vries toen zo iets ontwapenends tegenover hem had, zonder afstand, in tegenstelling tot veel andere toneelleiders, dat hij graag op zijn aanbod om bij hem te komen spelen inging.

Toen Rob de Vries en Richard Flink twee jaar later het Nieuw Rotterdams Toneel oprichtten, ging Schneider met hen mee vanuit Toneelgroep Theater. Schneider zou tien jaar bij het Nieuw Rotterdams Toneel blijven spelen. Voor de Hamlet die hij er speelde, werd hij in 1967 met de Louis d'Or onderscheiden. Bovendien werd hij dat jaar genomineerd voor 'Acteur van het jaar'. In 1969 zou hij er voor de eerste maal regisseren: Lanseloet van Denemarken. Hieronder vindt u een overzicht van de voorstellingen waaraan Eric Schneider in de tien jaar dat hij aan het gezelschap verbonden was, meewerkte.

Bron: Facetten van vijftig jaar Nederlands toneel (1920-1970) van G.J. de Voogd (red.) (Amsterdam 1970).

Foto's

Hamlet 190784.jpg Hamlet 190785.jpg

Links: Lies Franken, Ko van Dijk en Eric Schneider; en Rechts: Eric Schneider in Hamlet, 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

De krijgshaftige held 103344.jpg De krijgshaftige held 190227.jpg

Links: v.l.n.r. Eric Schneider, Jan Teulings, Simone Rooskens in De krijgshaftige held, 1963. Foto: Maria Austria/MAI. Rechts: Simone Rooskens, Eric Schneider, Elly van Stekelenburg, Jan Teulings, Luc Lutz in De krijgshaftige held, 1963. Foto Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Don Carlos 203388.jpg Hippolytus 205323.jpg

Links: Eric Schneider en Ko van Dijk in Don Carlos, 1966. Rechts: Bas ten Batenburg en Eric Schneider en in Hippolytus, 1969. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Overzicht van de voorstellingen bij het Nieuw Rotterdams Toneel