Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Theater
Eenlevenlangtheater Eric Schneider:
- Homepage Eenlevenlangtheater Eric Schneider
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Eric Schneider
- Volgens anderen
- Colofon
Toneelgroep Theater
Na het behalen van zijn diploma aan de Maastrichtse toneelschool kreeg Eric Schneider in 1960 direct een engagement bij Toneelgroep Theater in Arnhem aangeboden. DirecteurRob de Vries had hem bij zijn eindexamenvoorstelling zien spelen en had hem gevraagd. "Rob de Vries had zo iets ontwapenends tegenover me, zonder afstand. Ze zochten een tegenspeler voor Coen Flink en Annet Nieuwenhuijzen, en toen was ik natuurlijk helemaal gesmolten, dus ik zei 'Ja'. Bovendien, de rol die ik speelde, die heette Erik, dat leek me een omen, een goed omen. Ik heb ja gezegd en ik heb het fantastisch gehad." (Bron: radiointerview Een Leven Lang, NPS 6 januari 2000)
Het gezelschap was in 1953 in Arnhem opgericht, eigenlijk vanuit het Amsterdams Toneel Gezelschap (ATG). Rond 1950 waren er binnen het ATG enkele acteurs ontevreden met de aanpak van het repertoire en het personele beleid. Deze acteurs waren o.a. Kees van Iersel en Robert (Rob) de Vries. Daarnaast was het Hans Tiemeijer (ook werkzaam bij het ATG) die de acteurs over cultuurspreiding aan het denken zette. In Arnhem hadden kunstenaars zich na de oorlog verenigd in de Werkgemeenschap Arnhemse Kunstenaars (WAK). Enkele WAK-leden waren Bernard Verhoeven en Johan van de Woude. Al deze mensen samen hebben het idee van een spreidingsgezelschap in het oosten van Nederland gestalte gegeven en stonde op 19 februari 1953 aan de wieg van 'Toneelgroep Theater'.
Rob de Vries werd behalve zakelijk leider ook artistiek leider. In de jaren 1960-1962 hing het voortbestaan van het gezelschap aan een zijden draadje. In 1961 stapte vrijwel de gehele directie en een groot aantal acteurs en actrices op, om in Rotterdam een nieuw gezelschap te starten. De aantrekkingskracht van het westen van het land was te groot. Dat nieuwe gezelschap werd het Nieuw Rotterdams Toneel. Eric Schneider was één van de acteurs die de overstap naar Rotterdam maakten. Het gezelschap in Arnhem bleef echter bestaan. In 1989 vond het een naamsverandering plaats; het gezelschap werd 'Theater van het Oosten'. Tegenwoordig is het Theater van het Oosten opgegaan in Toneelgroep Oostpool.
Hieronder vindt u een overzicht van de rollen die Eric Schneider bij Toneelgroep Theater speelde.
Foto's
Links: Eric Schneider, Coen Flink, Hans Tiemeijer, Martine Crefcoeur, en Annet Nieuwenhuijzen in Het zuiden, 1960. Rechts: Coen Flink en Eric Schneider in Herakles, 1961. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.
Links: Eric Schneider en Tine de Vries in De bruiloft, 1962. Rechts: v.l.n.r. Eric Schneider, Martine Crefcoeur, Josephine van Gasteren in Speelgoed op zolder, 1961. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.
Links: v.l.n.r. Coen Flink, Eric Schneider, Josephine van Gasteren in Speelgoed op zolder. Rechts: v.l.n.r. Elly van Stekelenburg, Eric Schneider, Gerard Hartkamp, Carola Gijsbers van Wijk in De bruiloft, 1962. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.
Links: Gerard Hartkamp, Coen Flink en Eric Schneider in De leugenaar, 1962. Rechts: Richard Flink, Coen Flink en Eric Schneider in De leugenaar, 1962. Foto's: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.
Overzicht voorstellingen
- 17 september 1960: Eric MacClure in Het zuiden. In deze voorstelling maakte Eric Schneider zijn toneeldebuut. "Eric Schneider heeft zijn rol met groot talent zuiver en helder gestalte gegeven, voor ons behoorde hij tot het beste van de voorstelling", schreef destijds theaterrecensent Jos Panhuysen.
- 19 november 1960: Profeet, Schulheim, een slaper in De duivel en God
- 15 januari 1961: een ingenieur in De koningin in de rebellen
- 8 april 1961: Theseus in Herakles
- 9 september 1961: Henry Simpson in Speelgoed op zolder
- 25 november 1961: verslaggever, openbaar aanklager, groentehandelaar uit Cicero in De Weerstaanbare opkomst van Arturo Ui
- 1 januari 1962: Aplombow in De bruiloft
- 28 april 1962: Ottavio in De leugenaar