Eric Schneider: Repertoire - Toneel

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:


Toneel

Eric en Beau Schneider, publiciteitsfoto Levenslang Theater, 2013.

Na zijn eindexamen aan de Toneelschool in Maastricht debuteerde Eric Schneider in 1960 in Zuiden van Julien Green bij het gezelschap Theater. In 1967 ontving hij de Louis d'Or voor zijn vertolking van de titelrol in Hamlet bij het Nieuw Rotterdams Toneel. Schneider speelde meer dan honderd - voor het merendeel - hoofdrollen bij talloze gezelschappen als De Appel, Publiekstheater, Nationale Toneel en Globe. Hij wordt algemeen erkend als éminence grise van het Nederlandse toneel.

In 2009 maakte Schneider met het stuk Nocture, een bittere komedie de balans op van een toneelleven. Shakespeare's King Lear geldt als de kroon op de carrière van iedere acteur. Schneider schreef met Nocturne zijn eigen King Lear. Hij kijkt terug op het leven van een oude toneelspeler en maakt daarbij gebruik van een halve eeuw theatergeschiedenis.

In mei 2010 was Schneider als onderdeel van de Márai Marathon (een hommage aan het werk van de Hongaarse schrijver Sándor Márai) nogmaals te zien in de met de Toneelpublieksprijs bekroonde voorstelling Gloed. In september 2013 speelde hij voor het eerst samen met zijn zoon Beau in het stuk Levenslang theater (David Mamet) dat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in première ging.

Hieronder de verschillende toneelgezelschappen waar Eric Schneider geëngageerd was, en zijn werk als toneelschrijver en regisseur.

Toneelgroep Theater

Coen Flink Eric Schneider in Herakles, Toneelgroep Theater 1961. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Na het behalen van zijn diploma aan de Maastrichtse toneelschool kreeg Eric Schneider in 1960 direct een engagement bij Toneelgroep Theater in Arnhem aangeboden.

Directeur Rob de Vries had hem bij zijn eindexamenvoorstelling zien spelen en had hem gevraagd.


Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Toneelgroep Theater

Nieuw Rotterdams Toneel

Eric Schneider als Hamlet, 1966. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Het Nieuw Rotterdams Toneel werd in 1962 opgericht en stond onder directie van Rob (Robert) de Vries, Richard Flink en Marius Kip. Een groot gedeelte van het gezelschap was afkomstig van het Arnhemse Toneelgroep Theater. Doelstelling in Rotterdam was het gezelschap te verstedelijken en te integreren in het maatschappelijke leven van Rotterdam. Eric Schneider was één van de acteurs uit Arnhem die zich aan het gezelschap verbonden.

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Nieuw Rotterdams Toneel

Zuidelijk Toneel Globe

Ontwerp Nico Wijnberg voor kostuum van Eric Schneider in De Drie Zusters, Toneelgroep Globe, 1972. Copyright: Pictoright. Collectie TIN.

Eric Schneider speelde tussen 1972 en 1975 bij Zuidelijk Toneel Globe, al snel verkort tot Globe.

Hij maakte de overstap vanuit het Nieuw Rotterdams Toneel, dat de gevolgen van Aktie Tomaat niet had overleefd.


Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Zuidelijk Toneel Globe

Publiekstheater

Kostuumontwerp van Nicolaas Wijnberg voor Eric Schneider als Orestes in Elektra, 1975. Collectie TIN.

Het Publiekstheater werd in 1972 opgericht na de perikelen rondom de toneelvernieuwing, culminerend in de Aktie Tomaat. Op 22 september 1972 concludeerde de Amsterdamse Kunstraad dat er een andere invulling moest komen voor de Stadsschouwburg in Amsterdam waar jarenlang de Nederlandse Comedie de hoofdbespeler was geweest. Acteur en regisseur Hans Croiset kreeg groen licht om zijn plan om een nieuwe theatergroep te formeren die daar kon spelen op te richten. Eric Schneider behoorde tot de acteurs die hij aan zijn nieuwe gezelschap verbond.

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Publiekstheater

Toneelgroep De Appel

In 1978 speelde Eric Schneider zijn eerste voorstelling bij Toneelgroep De Appel in Scheveningen. "Dat rare groepje van Erik Vos", lacht hij. "De eerste weken waren een beetje lastig omdat Erik ons liet repeteren op een kar met wielen waar de spijkers doorheen staken. Ik stopte de repetitie omdat het bloed door m’n broek heen kwam. ‘Dóórspelen’ zei Erik, ‘bij mij moet je altijd doorspelen’. Dat doen anderen misschien, zei ik, maar ik niet".

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Toneelgroep De Appel

Schauspiel Bonn

Das Käthchen von Heilbronn, 1991. Privécollectie.

Midden in een succesvolle carrière, midden in zijn tijd bij Toneelgroep de Appel, gelukkig getrouwd met actrice Will van Kralingen, vader van twee jonge zoontjes, werd Eric Schneider gepolst door het Duitse Schauspiel Bonn, om bij hen te komen spelen. Hij had helemaal geen zin om uit Nederland weg te gaan en hield de boot af.

Tien jaar later ging hij echter alsnog op de uitnodiging in .

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Schauspiel Bonn

Diversen

Affiche van Tweelicht, Haagse Comedie 1977. Collectie TIN.

Tussendoor en ook daarna maakte hij regelmatig uitstapjes naar andere gezelschappen en vrije producties.


Een overzicht van deze 'diverse' voorstellingen vindt u hier.

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Diversen

Schrijver en regisseur

Affiche De stilte aan de andere kant van de heg, regie Eric Schneider, 1975. Collectie TIN.

Eric Schneider heeft als acteur ontelbaar veel rollen op zijn naam staan. Het overgrote deel vertolkte hij op het toneel, maar ook was hij regelmatig in televisiedrama en speelfilms te zien. Hij heeft echter ook een bescheiden oeuvre aan toneelstukken op zijn naam staan en schreef in 2013 bovendien zijn eerste roman, getiteld Een tropische herinnering. Daarnaast regisseerde hij een aantal stukken.

Lees meer: Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Schrijver en regisseur