Eric Schneider: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:


Biografie Eric Schneider

Een jeugdige Eric Schneider. Herkomst: Privécollectie.

Acteur, regisseur en schrijver Eric Schneider werd geboren op 30 augustus 1934 in toenmalig Nederlands Oost-Indië, als zoon van een leraar Duits. In 1946 kwam hij naar Nederland waar hij de HBS doorliep. In 1956 ging hij naar de Toneelschool in Maastricht. Daar deed hij in 1960 eindexamen.

Schneider debuteerde in 1960 in Het zuiden (Sud) van Julien Green. In 1967 ontving hij de Louis d'Or voor zijn vertolking van de titelrol in Hamlet bij het Nieuw Rotterdams Toneel. In 2009 maakte Schneider met het stuk Nocture, een bittere komedie de balans op van een toneelleven. Shakespeare's King Lear geldt als de kroon op de carrière van iedere acteur. Schneider schreef met Nocturne zijn eigen King Lear. Hij kijkt terug op het leven van een oude toneelspeler en maakt daarbij gebruik van een halve eeuw theatergeschiedenis.

Schneider deed ook mee aan diverse films en televisiedrama. Zijn debuut op het witte doek maakte hij in 1966 in de film 10.32, naast de exotische Linda Christian, weduwe van Hollywoodacteur Tyrone Power. De twee laatste films waarin Schneider kleine rollen speelde waren Cloaca (2003) en Alles is Liefde (2007). Sinds de jaren zestig speelde hij talloos veel rollen op televisie, meest recentelijk was hij te zien in Stellenbosch (2007) als dementerende pater familias Henk Keppel sr. en tweemaal als de oude Prins Bernhard in Bernhard, schavuit van Oranje (2010) en Beatrix, Oranje onder vuur (2012).

Voorzijde boek 'Een tropische herinnering', 2013. Met Eric Schneider op de arm van zijn baboe. Zijn broer Carel Jan op het muurtje. Uitgeverij Cossee.

Naast zijn acteerwerk vond Schneider ook zo nu en dan tijd om te regisseren. Bovendien was hij jarenlang docent op toneelacademies en beoordelaar bij audities (‘Talent kun je ruiken’). Daarnaast legde hij vanaf 1994 zijn toneelherinneringen vast in tekeningen. Hij schreef een aantal toneelstukken, waaronder Tweelicht, Rinkelrooien, De stilte aan de andere kant van de weg, Theodoor, een total loss en Nocturne, een bittere komedie. In augustus 2013 debuteerde hij als romanschrijver met Een tropische herinnering, geïnspireerd door zijn eigen jeugd in Indië. Het boek zal in 2014 tot een toneelstuk worden bewerkt.

Samen met actrice Will van Kralingen kreeg Schneider twee zoons. Hun jongste, Beau Schneider, acteert eveneens en is onder meer te zien in SpangaS en Goede Tijden, Slechte Tijden. In september 2013 zullen Eric en Beau Schneider voor het eerst samen op het toneel staan in Levenslang theater (A Life in the Theatre) van David Mamet. Het stuk wordt gebracht door impresariaat WallisFinkers waar Olivier Schneider, Eric's oudste zoon, verantwoordelijk is voor de marketing, communicatie en productie.

Kindertijd

Vader en moeder Schneider, met Eric voor in het wagentje en achter hem zijn broer Carel Jan. Thuis in Batavia, ca. 1936. Herkomst: Privécollectie.

Eric Schneider werd op 30 augustus 1934 geboren in Batavia (nu Jakarta) in wat toen nog Nederlands-Indië heette. Zijn vader zat in Nederland in het onderwijs, maar had wel zin wat avontuur, en in 1931 kwam hij met zijn vrouw naar Indië, waar hij als leraar Duits aan de slag kon. Eric had een twee jaar oudere broer, Carel Jan, de latere schrijver F. Springer en zou vijf jaar later nog een jonger broertje krijgen, Hans, die later directeur zou worden van het Oudheidkundig Museum in Leiden.

Lees meer: Eric Schneider: Biografie - Kindertijd

Familiealbum

Eric en Carel Jan Schneider. Herkomst: Privécollectie.

Eric Schneider was de middelste van drie broertjes. In dit album foto's van het gezin Schneider in vooroorlogs Nederlands-Indië.

Bekijk hier het fotoalbum: Eric Schneider: Biografie - Familiealbum

Scholier en student

De Telegraaf, 30 juli 1958.Bron: website kranten.kb.nl.

In 1946 keerde het gezin Schneider, zoals zovele Hollandse gezinnen, vanuit Indië terug naar het vaderland. Het hele gezin, vader, moeder en drie broertjes, hadden de gruwelen van de Japanse bezetting overleefd. In Nederland begon een nieuw leven. Het gezin vestigde zich in Den Haag. Eric keek de eerste tijd zijn ogen uit in dat vreemde, koude land.

Lees meer: Eric Schneider: Biografie - Scholier en student

Carrière

Eric Schneider in 'Ja, ik wil!', 1968. Foto: Combi Press Service/Nederlands Fotomuseum. Collectie: TIN.

Eric Schneider is een veelzijdig kunstenaar. De liefde voor taal en het belang ervan kreeg hij mee van zijn vader, die eerst leraar Duits op een middelbare school was en later hoogleraar werd op de VU. Ook bij zijn broers is het schrijven in de genen terechtgekomen: Eric's oudste broer Carel-Jan werd de schrijver F. Springer, zijn jongste broer Hans publiceerde veel als directeur van het Oudheidkundig Museum in Leiden. De belangstelling voor theater werd hem door zijn moeder ingegeven, van jongs af aan speelde hij mee in de toneelstukjes en liedjes die zij schreef. Als kind al was hij dol op tekenen, hij is het zijn leven lang blijven doen.

Lees meer: Eric Schneider: Biografie - Carrière

Persoonlijk leven

Portret van Eric Schneider door Stephanie Knage. Herkomst: Privécollectie.

Na de repatriëring uit Indië in 1946 vestigde de familie Schneider zich eerst voor korte tijd in Rotterdam, thuisstad van het geslacht Schneider. Vrij snel daarna verhuisde het gezin naar Den Haag. Omdat Eric zijn lagere schooltijd in een interneringskamp had doorgebracht, las en schreef hij slecht. Een jaar lang kreeg hij thuis intensief les van zijn vader, die leraar was van beroep. De Haagse vrije school was de enige school die hem wilde aannemen met deze ongebruikelijke vooropleiding.

Lees meer: Eric Schneider: Biografie - Persoonlijk leven