Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Publiekstheater

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Eric Schneider. Foto: Particam/MAI. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Eric Schneider:

Publiekstheater

Kostuumontwerp van Nicolaas Wijnberg voor Eric Schneider als Orestes in Elektra, 1975. Collectie TIN.

Het Publiekstheater werd in 1972 opgericht na de perikelen rondom de toneelvernieuwing, culminerend in de Aktie Tomaat. Op 22 september 1972 concludeerde de Amsterdamse Kunstraad dat er een andere invulling moest komen voor de Stadsschouwburg in Amsterdam waar jarenlang de Nederlandse Comedie de hoofdbespeler was geweest. Acteur en regisseur Hans Croiset kreeg groen licht om zijn plan om een nieuwe theatergroep te formeren die daar kon spelen op te richten.

Croiset begon met het formeren van een klein kerngezelschap en wilde vier theaterproducties per jaar gaan maken. Samen met het gezelschap ensceneerde hij het grote wereldrepertoire waarin een prominente rol werd gegeven aan onder meer de stukken van Bertolt Brecht en William Shakespeare voor een groot publiek. Opdracht was een repertoirekeus die aan moest haken op de toneelontwikkelingen van die tijd en die maatschappelijk herkenbaar en relevant dienden te zijn. Croiset formeerde een groep waarvan de kern bestond uit een aantal acteurs van de Nederlandse Comedie, waaronder Max Croiset, Sigrid Koetse en Jan Retèl aangevuld met een aantal spelers van een wat jongere generatie. Eric Schneider was één van hen, maar ook Lou Landré en Petra Laseur kwamen bij het Publiekstheater.

Na een redelijk succesvol verlopen eerste seizoen ontstond in de jaren erna een hecht gezelschap dat in staat bleek veertien jaar lang in de Stadsschouwburg hoofdbespeler te blijven met een constant niveau van kwaliteitsproducties. In het tweede seizoen betrok Croiset Ton Lutz bij het gezelschap, eerst als gastregisseur en later ook als artistiek leider. Lutz en Croiset zouden in totaal samen acht jaar leiding geven aan de groep en hierna bleef Lutz artistiek leider tot zijn pensionering in 1987. Eric Schneider zou tien jaar voor het Publiekstheater werken. Hij speelde er vele rollen en regisseerde er List en liefde en Turcaret.

In 1987 fuseerde het gezelschap met de Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam.

Foto's, affiches en ontwerpen

Droom van een midzomernacht 83790.jpg Portret van Eric Schneider als Iwanow in de gelijknamige voorstelling Anton P. Tsjechov 239498.jpg

Links: Affiche van Droom van een midzomernacht, 1973. Rechts: Portret door Cees Bantzinger van Eric Schneider als Iwanow in Iwanow, 1975.

Wie is bang voor Virginia Woolf 361972.jpg Droom van een midzomernacht 361967.jpg

Maquettes van (links) Wie is bang voor Virginia Woolf?, 1981. Ontwerp decor: Herman Gordijn, en van (rechts) Droom van een midzomernacht, 1973. Ontwerp decor: Niels Hamel, Foto's maquettes: Ernst Moritz. Collectie TIN.

Portret van Eric Schneider als Macbeth in de gelijknamige voorstelling William Shakespeare 239113.jpg Portret van Eric Schneider als Macbeth in de gelijknamige voorstelling William Shakespeare 239095.jpg

Portretten door Cees Bantzinger van Eric Schneider als Macbeth in Macbeth, 1976. Collectie TIN.

Kostuumontwerp voor Eric Schneider als Trigorin in de eerste acte van n Meeuw 239393.jpg Kostuumontwerp door Nico Wijnberg voor Eric Schneider als Iason in Medea, 1977. Collectie TIN.

Links: Kostuumontwerp door Herman van Elteren voor Eric Schneider als Trigorin in de eerste acte van 'n Meeuw, 1977. Rechts: Kostuumontwerp door Nico Wijnberg voor Eric Schneider als Iason in Medea. Collectie TIN.

Overzicht voorstellingen