Eric Schneider: Repertoire - Toneel - Publiekstheater
Eenlevenlangtheater Eric Schneider:
- Homepage Eenlevenlangtheater Eric Schneider
- Biografie
- Repertoire
- Audio
- Video
- Volgens Eric Schneider
- Volgens anderen
- Colofon
Publiekstheater
Het Publiekstheater werd in 1972 opgericht na de perikelen rondom de toneelvernieuwing, culminerend in de Aktie Tomaat. Op 22 september 1972 concludeerde de Amsterdamse Kunstraad dat er een andere invulling moest komen voor de Stadsschouwburg in Amsterdam waar jarenlang de Nederlandse Comedie de hoofdbespeler was geweest. Acteur en regisseur Hans Croiset kreeg groen licht om zijn plan om een nieuwe theatergroep te formeren die daar kon spelen op te richten.
Croiset begon met het formeren van een klein kerngezelschap en wilde vier theaterproducties per jaar gaan maken. Samen met het gezelschap ensceneerde hij het grote wereldrepertoire waarin een prominente rol werd gegeven aan onder meer de stukken van Bertolt Brecht en William Shakespeare voor een groot publiek. Opdracht was een repertoirekeus die aan moest haken op de toneelontwikkelingen van die tijd en die maatschappelijk herkenbaar en relevant dienden te zijn. Croiset formeerde een groep waarvan de kern bestond uit een aantal acteurs van de Nederlandse Comedie, waaronder Max Croiset, Sigrid Koetse en Jan Retèl aangevuld met een aantal spelers van een wat jongere generatie. Eric Schneider was één van hen, maar ook Lou Landré en Petra Laseur kwamen bij het Publiekstheater.
Na een redelijk succesvol verlopen eerste seizoen ontstond in de jaren erna een hecht gezelschap dat in staat bleek veertien jaar lang in de Stadsschouwburg hoofdbespeler te blijven met een constant niveau van kwaliteitsproducties. In het tweede seizoen betrok Croiset Ton Lutz bij het gezelschap, eerst als gastregisseur en later ook als artistiek leider. Lutz en Croiset zouden in totaal samen acht jaar leiding geven aan de groep en hierna bleef Lutz artistiek leider tot zijn pensionering in 1987. Eric Schneider zou tien jaar voor het Publiekstheater werken. Hij speelde er vele rollen en regisseerde er List en liefde en Turcaret.
In 1987 fuseerde het gezelschap met de Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam.
Foto's, affiches en ontwerpen
Links: Affiche van Droom van een midzomernacht, 1973. Rechts: Portret door Cees Bantzinger van Eric Schneider als Iwanow in Iwanow, 1975.
Maquettes van (links) Wie is bang voor Virginia Woolf?, 1981. Ontwerp decor: Herman Gordijn, en van (rechts) Droom van een midzomernacht, 1973. Ontwerp decor: Niels Hamel, Foto's maquettes: Ernst Moritz. Collectie TIN.
Portretten door Cees Bantzinger van Eric Schneider als Macbeth in Macbeth, 1976. Collectie TIN.
Links: Kostuumontwerp door Herman van Elteren voor Eric Schneider als Trigorin in de eerste acte van 'n Meeuw, 1977. Rechts: Kostuumontwerp door Nico Wijnberg voor Eric Schneider als Iason in Medea. Collectie TIN.
Overzicht voorstellingen
- 21 september 1973: Theseus/Oberon in Droom van een midzomernacht
- 23 november 1974: Iwanow in Iwanow
- 22 maart 1975: Shu-fu in De goede mens van Sezuan
- 20 september 1975: Orestes in Elektra
- 31 januari 1976: Macbeth in Macbeth
- 10 december 1976: Hamlet in Hamlet
- 23 april 1977: Iason in Medea
- 1 oktober 1977: Trigorin in 'n Meeuw
- 21 februari 1980: Jerry in Bedrog
- 27 september 1980: Antonius in Antonius en Cleopatra
- 12 februari 1981: George in Wie is bang voor Virginia Woolf?
- 23 september 1981: Sam in De dame uit de provincie
- 22 april 1982: Félix in Opstand
- 2 oktober 1982: Colladan in Het spaarvarken
- 19 maart 1983: Hendrik Höfgen in Mephisto