De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

ConnyPortret3.jpg


Conny Stuart, 1964. Foto: Paul Huf. Collectie TIN.

NaamConny Stuart
Volledige naamCornelia van Meijgaard
Geboren5 september 1913
Wijhe
Overleden22 augustus 2010
Amsterdam
BeroepZanger, Cabaretier
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Conny Stuart

Eenlevenlangtheater: Conny Stuart

Eerste publiciteitsfoto van Conny Stuart. ca. 1935. Herkomst: Privécollectie. Conny Stuart, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN. Conny Stuart, ca. 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN. Conny Stuart. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.


"De lieveling van het publiek / Van de pers en de kritiek / Wanneer ik ooit stop / Dan hangen al mijn fans zich op / Succes en glamour / Nog beroemder dan Fred Emmer / Ik ben uitverkoren"


Deze omschrijving van Conny Stuart (Wijhe, 5 september 1913 - Amsterdam, 22 augustus 2010) is afkomstig van Annie M.G. Schmidt en doet niet veel onder voor de waarheid. Conny Stuart was een echte ster. Foto’s met handtekeningen gingen met dozen tegelijk de deur uit, en zij was zelfs zo populair dat er kinderen naar haar werden vernoemd - en een renpaard. "Heel vermakelijk, dan las je af en toe in de krant: Conny Stuart wint februarirace", aldus de vedette zelf. Het stond voor Conny Stuart al op jonge leeftijd vast dat zij die grote beroemdheid zou worden. Maar dat haar carrière zo glansrijk en veelzijdig zou zijn, kon zij vast níet vermoeden. Zo schitterde het multitalent niet alleen in het door haar nagestreefde vak van chansonnière, maar ook als oergeestige comédienne in het legendarische cabaret van Wim Sonneveld en als leading lady in de eerste musicals van eigen bodem.

"Ze was een van de weinige vrouwen die op het toneel zowel door haar stem, als door haar persoonlijkheid de aandacht trok", aldus Hella Haasse. Die donkere stem met dat prachtige timbre was het instrument waarmee Conny Stuart zich op de radio in de schijnwerpers zong. "De zingende Parisienne die bij ongeluk in Nederland werd geboren" , zo omschreef een van de jubelende recensenten de jonge chansonnière die uitblonk in het Franse repertoire. De serieuze kant die Conny Stuart in haar chansons tentoonspreidde werd in het Sonneveld-cabaret - dat zestien jaar lang de top van het Nederlands amusement aanvoerde - aangevuld met haar komische talent. De onweerstaanbare combinatie van de twee extremen maakte de theaterpersoon Conny Stuart nog boeiender dan ze al was. "Cabaretière is een vreselijk woord, chanteuse ook. Entertainer ben ik eigenlijk, een verstrooister", zou Conny Stuart in de interviews uit die tijd zeggen. Na haar alom geprezen hoofdrollen in Schmidt-Bannink klassiekers als Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed en Madam kreeg entertainer Stuart nog een ándere stempel opgedrukt: "Koningin van de musical".

Via het menu bovenaan de pagina vindt u een zo volledig mogelijk overzicht bieden van het leven en de carrière van Conny Stuart.

Onmisbaar bij het tot standkomen van dit portret was het boek "Uitverkoren: De carrière van Conny Stuart" van Paul Blom (mmv Hilde Scholten) (2002, Theater Instituut). Met name voor de onderwerpen 'biografie' en 'repertoire' zijn de meeste teksten uit dit boek overgenomen of diende het boek als belangrijkste bron.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Logo eenlevenlangtheater2.jpg