Conny Stuart: Audio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Conny Stuart, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Conny Stuart:


Audio

Hier vindt u een aantal geluidsfragmenten uit de collectie van het Theater Instituut Nederland waaruit de veelzijdigheid van Conny Stuart's talent blijkt.

Nostalgie (1941)

Het lied Nostalgie is Conny Stuart's eerste plaatopname, ze was toen nog een betrekkelijk onbekende zangeres. Ze zong reeds enige jaren Franse chansons op de radio, maar was op dat moment nog lang niet de publiekstrekker die ze later zou worden.

Beluister hier het fragment

Tekst: Marf; Muziek: Mascheroni. Uitgevoerd door Les gars de Paris - AVRO’s Musette Orkest onder leiding van Frans van Capelle. Uitgebracht op 78 toerenplaat: Odeon A164590 / Parlophon B73160 – mx. 148317

Duur fragment: 2 minuten en 47 seconden

C’est la romance du printemps de Paris (1950)

In de oorlog raakte Conny geëngageerd bij het Cabaret Wim Sonneveld, waar ze vele jaren zou blijven. Er zijn maar weinig van haar duetten met Wim Sonneveld bewaard gebleven. Ten tijde van deze opname was Conny nog steeds de chansonnière, wat de poëtisch ingestelde Sonneveld zeer moet hebben aangetrokken.

C’est la romance du printemps de Paris (Jean Delettre – Jean de Létraz). Een opname van de Wereldomroep. Duet met Wim Sonneveld. Uit het Cabaret Wim Sonneveld programma ’t Is me een raadsel.

Beluister hier het fragment

Duur fragment: 3 minuten en 3 seconden

Diep in mijn hart ben ik geen dame

Wim Sonneveld was de ontdekker van het komisch talent van Conny Stuart. Eén der oudst bewaard gebleven opnamen waar dit talent vol op te horen is, is dit nummer. De auteur Guus Vleugel was ook een door Sonneveld ontdekt talent, die later in Jasperina de Jong zijn muze vond (hier wordt de term ‘Relderelderel’ reeds gebruikt).

Tekst: Guus Vleugel en Riwka Bruining; Muziek: Jelle de Vries; Opname door de Wereldomroep in het Nieuwe de la Mar theater. Uit het Cabaret Wim Sonneveld programma Waar de blanke top.

Beluister hier het fragment

Duur fragment: 5 minuten en 41 seconden

Yvonne de spionne (1961)

In 1961 waren spionnen wereldnieuws: de kranten stonden vol met berichten over de mislukte aanval van de Verenigde Staten op Cuba en de top van de Britse veiligheidsdienst die geïnfiltreerd bleek. Om al deze internationale spanning wat te verlichten, schreef Hella Haasse voor Conny Stuart het komische Yvonne de spionne.

Collega Albert Mol herinnert zich: "Ik zat vooraan in de zaal toen Conny opkwam als spionne. Het was de première. Ik speelde niet mee in die voorstelling. Conny kwam van rechts op en ze begon met zo'n rare stem: "Ik ben Yvonnàh... de spionnàh..." Ik lag op slag slap in m'n stoel, wezenloos van het lachen. Ik heb altijd al een grote lach gehad en ik zag aan Conny dat ze me hoorde. Vanaf dat moment gebeurde er iets met haar. Ik dacht dat ik gek werd van het lachen en het publiek ging daarin mee. Het werd een geweldig succes." Geciteerd uit: Uitverkoren. De carrière van Conny Stuart, Paul Blom (2002, Theater Instituut)

Beluister hier het fragment

Tekst: Hella Haasse; Muziek: Jos Cleber. Live opname door studio NEKOS, Amsterdam

Duur fragment: 6 minuten en 17 seconden

Soli van Conny (1963)

Deze opnames zijn de weerslag van een uniek moment in de carrière van Conny Stuart. Haar cabaretperiode is zo goed als afgesloten, maar ze is nog niet overgestapt naar de musical. De samenwerking met Annie M.G. Schmidt is wel al op gang gekomen. In dit recital geeft ze enkele hoogtepunten uit haar repertoire. De arrangementen zijn van Joop Elders. Het programma bevat de liedjes:

  • a. Quie les roses de la vie (tune) 1:07 minuten;
  • b. (De wereld is leeg) Zonder jou (tekst: Annie M.G. Schmidt; muziek: Cor Lemaire) 2:15 minuten
  • c. De concertzangeres (tekst: Martie Verdenius; muziek: Wim de Vries) 4:10 minuten
  • d. Si tu t’imagines (tekst: Raimond Quineau ; muziek: Joseph Kosma) 3:08 minuten
  • e. Zelfmoord lied (tekst: Annie M.G. Schmidt; muziek: Harry Bannink) 5: 56 minuten
  • f. Lea amants d’un jour (teksten muziek: Marguérite Monnot) 3:42 minuten
  • g. La mattchiche (traditioneel) 2:48 minuten
  • h. De zeemanskroeg (tekst: S. de Vries jr.; muziek: Isja Rosinsan) 3:31 minuten
  • i. Diep in mijn hart (tekst: Guus Vleugel en Riwka Breuning; muziek: Han Beuker) 5:03 minuten
  • j. Afsluiting 1:12 minuten

Beluister hier het fragment

Opname met het Metropole orkest o.l.v. Dolf van der Linden VARA radio

Totale lengte: 32 minuten en 52 seconden

Het is over (1966)

Lied uit de musical Heerlijk duurt het langst, die de geschiedenis in is gegaan als de eerste, echte van oorsprong Nederlandse musical. Conny Stuart maakt hierin haar debuut als musicalster. Eén van de hoogtepunten uit deze musical is het lied Het is over.

beluister hier het fragment

Tekst: Annie M.G. Schmidt; Muziek: Harry Bannink. Afkomstig van de langspeelplaat ‘Sterrit met Stuart’, Philips 844030 P.

Duur fragment: 5 minuten en 19 seconden

Schaarste (1973)

De musical Wat een planeet (1973) ging over de aantasting van het mileu, de oprukkende welvaart en de macht van het kapitaal. Deze musical was de eerste met deze problematiek, mede actueel doordat het comité De Club van Rome internationale bekendheid had gekregen met het rapport “De grenzen aan de groei” dat een jaar eerder was uitgebracht. Dit lied geeft een sarcastische kijk op een sombere toekomst, of anders gezegd: op een vrolijke manier het slechte nieuws brengen.

Beluister hier het fragment

Uit de musical Wat een planeet. Tekst: Annie M.G. Schmidt. Muziek: Harry BanninkOpname afkomstig van de gelijknamige lp. Philips 6413055

Duur fragment: 4 minuten en 58 seconden


Ik ben er nog (1981)

Madam (1981) speelde zich af in een bordeel, hetgeen onder feministes wat commotie te weeg bracht. In deze musical speelde Conny de hoofdrol als de vrouw des huizes. Dit lied gaat over een niet kapot te krijgen dame, en we laten maar even in het midden of dat nu de Madam, Annie M.G. Schmidt of Conny Stuart is.

Beluister hier het fragment

Uit de musical Madam. Tekst: Annie M.G. Schmidt. Muziek: Harry BanninkOpname afkomstig van de gelijknamige lp-uitagave: Philips 6423 539

Duur fragment: 4 minuten en 56 seconden