Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


De musical Madam ging in 1981 in première. Annie vatte Madam als volgt samen: “Een sekshuis vlak naast een feministenhuis. Ruzie tussen die twee panden. Eén van de prostituees loopt met een paar collega's over naar de feministen. Gezamenlijk proberen ze door een actie het sekshuis en de Madam ten val te brengen, wat bijna lukt.”. Spelers zijn Conny Stuart, Trudy Labij, Ton Kuyl, Winnifred Bosboom.

Verhaal

Uit onvrede over de arbeidsomstandigheden verlaat prostituee Anita het bordeel van Madam Madeleine. Ze sluit zich aan bij de feministen die het naburige pand kraken. Samen proberen ze het bordeel ten val te brengen. Madeleine krijgt ondertussen een verhouding met de eigenaar van het kraakpand, Robert Valentijn. Uiteindelijk keert Anita terug naar het bordeel, omdat ze de spanning mist en volgt ze Madeleine op als nieuwe Madam.

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
Rolverdeling en uitvoerenden

NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

Conny Stuart - Madam
Trudy Labij - Anita (later overgenomen door Cisca Beaudoux)
Cisca Beaudoux - Dieneke
Ton Kuyl - Robert Valentijn
Winnifred Bosboom - Sanneke
David Eavis - Spirotaki
Tonnie Dekker - Ensemble
Mathilde Verhaar - Ensemble
Pamela Teves - Ensemble
Thea Engelen - Ensemble
Anne van Weerde - Ensemble
Mendel de Boer - Ensemble
Jan Willem Ruijter - Ensemble
Tom van Rij - Ensemble


  Muzikale uitvoering: Peter van Hintum, Ton Rossen, Dick van der Stoep en Gerrit ter Braak


  Aanvullende informatie

  Victor van Maarsen (decor/kostuums) is een pseudoniem van Jan Beutener.

  Kostuums

  Een tweetal kostuums uit de voorstelling bevinden zich in de Theatercollectie van het Allard Pierson.

  Schetsen


  Interview

  Voor de tentoonstelling Zeur Niet! werden meerdere betrokkenen geïnterviewd over deze voorstelling.
  In Madam plaatsen Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink de feministen tegenover de prostituees. Mede-producent Gislebert Thierens en vormgever Jan Beutener vertellen over het vooronderzoek van Jan en Annie M.G. Schmidt in het chique bordeel Yab Yum, en hoe de twee werelden op het toneel werden vormgegeven.


  Audio

  1e akte

  2e akte


  Album

  De muziek van de voorstelling is in 1982 door Philips op LP uitgebracht als Madam.

  Een selectie van de liedjes uit de voorstelling kwam tevens voor op de verzamel-LP O Ja... Herinneringen aan 5 Schmidt/Bannink Musicals (Philips, 1983).

  Bronnen