De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoekenBiografie

Annie M.G. Schmidt (1911 – 1995) was een Nederlands dichteres en auteur van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Foto: Combi Press Service, 1965.

Zij groeide op als dochter van een dominee in het Zeeuwse Kapelle. Ze deed HBS, volgde een (mislukte) studie notariaat en voltooide een opleiding tot bibliothecaresse. Tot 1946 werkte ze in diverse leeszalen. Na een jeugddebuut als dichteres begon ze haar carrière als auteur van kinderversjes, versjes voor volwassenen en cabaretteksten, toen ze na de oorlog hoofd van de documentatie-afdeling van Het Parool geworden was. Bij Het Parool werkte ze mee aan het journalistencabaret De Inktvis. Ze trad zelf op en schreef teksten. Haar teksten trokken de aandacht van Kan en Sonneveld en ze ging en bleef voor hen en hun gezelschappen schrijven. Intussen bleef Annie Schmidt een productief en succesvol auteur van kinderboeken en kinderversjes.

Radio: Familie Doorsnee

In 1952 verwierf Annie Schmidt nationale roem met de hoorspelserie De familie Doorsnee. Tussen 1952 en 1958 zit heel Nederland eens in de twee weken aan de radio gekluisterd om te luisteren naar de Familie Doorsnee. Deze eerste Nederlandse radio-Soap over een doorsnee familie met doorsnee belevenissen, is een groot succes.

Doorsnee knipsel.jpg Plakboek Ibo.jpg

De familie Doorsnee tijdens de opname: v.l.n.r. Wim Ibo (regie), Lia Dorana (Liesbeth), Sophie Stein (moeder Doorsnee), Cees Laseur (vader Doorsnee), Hetty Blok (Sjaan) en Kees Brusse (Rob). Foto uit plakboek, collectie TIN. Rechts: het plakboek.

In een plakboek uit van het archief van Wim Ibo, die de regisseur was van Doorsnee, zijn recensies, artikelen en foto's van Doorsnee te zien.

Blader door het plakboek Familie Doorsnee

Klik HIER om door het Plakboek Familie Doorsnee te bladeren!

Televisie

Een vergelijkbaar succes boekte ze met Pension Hommeles, het eerste Nederlandse televisiefeuilleton. Haar televisieserie Ja zuster, nee zuster (1966-1967) werd een succès fou. De liedjes, zoals het overgrote deel van haar werk, werden nationaal bezit.

Musical

Inmiddels ging Annie Schmidt toneelschrijven, maar ze maakte in 1965 furore met de eerste groot opgezette Nederlandse musical Heerlijk duurt het langst. Er volgden zes andere: En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, De dader heeft het gedaan en Pingping - alle op muziek van Harry Bannink en uitgezonderd Foxtrot en Pingping met Conny Stuart als leading lady.

Fragment uit Foxtrot, 1977

Auteur: Annie M.G. Schmidt, Muziek: Harry Bannink. Met Willem Nijholt en Gerrie van der Klei, 1977. N.B. Oude opname van slechte kwaliteit! Collectie TIN.

Toneel

Daarnaast schreef Annie Schmidt de toneelstukken En ik dan?, Er valt een traan op de tompoes, Los zand en We hebben samen een paard. Samen met haar zoon Flip van Duyn schreef ze een libretto voor de (jeugd)opera De naam van de maan.

Aan het eind van haar leven vielen haar vele literaire prijzen ten deel, waaronder de Constantijn Huygens-prijs. De Hans Christian Andersenprijs - de Nobelprijs voor kinderliteratuur - haar het liefst. Annie M.G. Schmidt werd 84 jaar. Naar Schmidt is de Annie M.G. Schmidtprijs genoemd, een onderscheiding voor het beste cabaretlied.

Verschillende scholen werden naar Annie M.G. Schmidt genoemd, zoals in Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Dieren, Hengelo en Spijkenisse. In Amsterdam is een brug naar haar genoemd. In steden als Alkmaar, Almere, Gorinchem, Utrecht, Voorschoten en Wageningen is een straat, laan of weg naar haar genoemd.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor de muziek

Bronnen