Conny Stuart: Repertoire

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Conny Stuart. Fotograaf onbekend. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Conny Stuart:


Repertoire Conny Stuart

"Cabaretière is een vreselijk woord, chanteuse ook. Entertainer ben ik eigenlijk, een verstrooister", vond Conny Stuart zelf.

Conny Stuart was een entertainer in de breedste zin van het woord. Ze stond op het toneel in cabaretvoorstellingen, als zangeres, in musicals en een enkele keer in een toneelstuk. Daarnaast maakte ze verschillende langspeelplaten en verscheen ze regelmatig op televisie en in radioprogramma's.

"Vreselijk consciëntieus", "bescheiden", "zeer hartelijk" en "oprecht geïnteresseerd" zijn de karaktertrekken die zij haar hele carrière aan vele mensen zou tonen. Ook de eigenschap nuchterheid kan aan dat rijtje worden toegevoegd. "Een aardigheidje", noemde zij bijvoorbeeld de onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau die zij in 1974 uit handen van de Amsterdamse burgemeester Samkalden kreeg. Conny Stuart bezat niet alleen het vermogen om op de planken alle kanten in zichzelf naar boven te halen, zij had ook het talent om kwaliteit bij anderen te signaleren én om talenten samen te brengen. Zo raadde zij Leen Jongewaard aan voor de rol van kruidenier Kees in Heerlijk duurt het langst en bracht zij de twee mensen bij ekaar die hét creatieve duo uit de Nederlandse amusementsgeschiedenis zouden gaan vormen: Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Tijdens de energievretende Sonneveld- en musicalperiodes, werkte Conny Stuart onverminderd mee aan tal van andere programma’s, producties en projecten. Zo trad zij op in Wim Ibo’s radioprogramma Triangel en in de legendarische radioshow De bonte dinsdagavondtrein. Zij verscheen in revues van Cor Ruys, werkte mee aan een jubileumshow van Snip en Snap, viel in voor Adèle Bloemendaal bij Cox en Halsema - met wie zij tevens uitstapjes maakte naar Parijs, Genève en Hamburg - en speelde toneel bij Ensemble. Ook was de onvermoeibare ster veelvuldig te zien op de televisie, deed zij flink wat schnabbels én een aantal reclames. "Dat was nieuw in die tijd en nog heel bijzonder om te doen. Pas in later jaren ging de trend heersen dat je als kunstenaar neerkeek op reclamewerk, omdat je het ordinair vond."

Hieronder vindt u een zo compleet mogelijk overzicht van Conny Stuart's veelzijdige carrière.

Conny Stuart in Sprookjes. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Conny Stuart in Opus 3. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Affiche musical Wat een planeet. Collectie TIN.

Cabaret, variété, revue en liedjesprogramma's

Affiche Hausse Hausse Hoera, 1960. Collectie TIN.

Zestien jaar maakte Conny Stuart deel uit van het Wim Sonneveld Cabaret.

Een overzicht van deze voorstellingen vindt u elders op de website. Hier vindt u zoveel mogelijk overige cabaretvoorstellingen en programma's op het vlak van variété, revue en muziek waarvan gegevens bewaard zijn gebleven.

Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Cabaret, variété, revue en liedjesprogramma's

Programma's met Wim Sonneveld

Foto uit de voorstelling A la Carte van Cabaret Wim Sonneveld. Foto: Lemaire en Wennink/MAI. Collectie TIN.

In de loop van 1943 begon Wim Sonneveld voorbereidingen te treffen om in het najaar met een eigen cabaret-emsemble te beginnen.

Hij verzamelde de medewerkers om zich heen die hij eerder had gepolst of ze ervoor voelden om mee te doen.

Onder hen was Conny Stuart met wie hij al eerder had samengewerkt.

Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Programma's met Wim Sonneveld

Musicals

Affiche De dader heeft het gedaan. Collectie TIN.

Conny Stuart schitterde in een zestal musicals, waaronder de allereerste van Nederlandse bodem, die speciaal voor haar geschreven werd.

Vanaf 1961 stond al vast dat Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink een musical voor Conny Stuart zouden schrijven.


Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Musicals

Toneel (en één operette)

Affiche Trijntje Cornelis, 1963. Collectie TIN.

Als figurante stond Conny Stuart voor de eerste maal in haar leven op het toneel bij de operettevoorstelling In 't witte paard (Im weissem Rössl) toen deze in 1931 in haar woonplaats Den Haag werd gespeeld. Het was het begin van een lange en succesvolle theatercarrière. Hoewel Conny Stuart vooral bekend is als zangeres, cabaretière, musicalster en comédienne, heeft ze, behalve deze ene operette, ook in enkele toneelvoorstellingen gespeeld. Hieronder vindt u hiervan een overzicht.

Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Toneel (en één operette)

Televisie

Sinds 1956 was Conny Stuart regelmatig op televisie te zien. Soms betrof het televisieregistraties van voorstellingen uit het theater, andere keren was ze te gast in programma's en zong ze een lied of speelde een sketch. Ook sprak ze regelmatig over het vak of werd in het journaal aandacht besteed aan de première van een voorstelling of een andere actualiteit.

Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Televisie

Radio

Conny Stuart werkte mee aan diverse radioproducties waarbij ze als zangeres, cabaretière, actrice of comédienne te beluisteren was. Ook werd ze regelmatig over haar werk geïnterviewd. Hieronder vindt u een overzicht van radio-opnames die grotendeels bij het Instituut voor Beeld en Geluid bewaard zijn gebleven.

Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Radio

Langspeelplaten

CD-hoes Portret Conny Stuart 2.

Conny Stuart maakte vijf solo-langspeelplaten. In 2003 werden twee dubbelcd's met al haar succesnummers uitgegeven. Daarnaast is haar stem ook te horen op platen die zijn uitgebracht van de musicals waarin zij speelde, zoals Wat een planeet en Madam.

Lees meer: Conny Stuart: Repertoire - Langspeelplaten