Conny Stuart: Repertoire - Radio

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Conny Stuart. Foto: Combipress Service. Collectie TIN.


Eenlevenlangtheater Conny Stuart:


Radio

Conny Stuart werkte mee aan diverse radioproducties waarbij ze als zangeres, cabaretière, actrice of comédienne te beluisteren was. Ook werd ze regelmatig over haar werk geïnterviewd. Hieronder vindt u een overzicht van radio-opnames die grotendeels bij het Instituut voor Beeld en Geluid bewaard zijn gebleven.

Bronnen: Catalogus Beeld en Geluid; en de publicatie 'Uitverkoren. De carrière van Conny Stuart' (2002, Theater Instituut) van Paul Blom.

Overzicht programma's

 • 1946-1953 Triangel. Omroep: VARA. Radio cabaretprogramma van Wim Ibo dat tweewekelijks door de VARA op zondagmorgen werd uitgezonden. Conny Stuart en Ton van Duinhoven waren zijn vaste medewerkers. Conny zong Franse liedjes, Ton van Duinhoven deed het Amerikaanse repertoire. Wim Ibo zong zelf ook. In elke uitzending was verder een wisselende gast. Conny Stuart herinnert zich: "Als Triangel werd uitgezonden, vertrok ik 's zondagsochtends heel vroeg naar Hilversum. Als ik in de studio aankwam, begonnen de repetities en daarna volgde de uitzending. Live. Druk was het allemaal wel. Zeker in de periode dat ik verbonden was aan het Sonneveld-cabaret, dan had ik de avond ervoor een voorstelling gehad en 's middags speelden we weer een matinee. Vaak werd ik, als ik weer thuis was, opgebeld door kennissen die me 's ochtends voor de radio hadden gehoord. Ze vertelden me dan hoe ze, liggend in bad, naar me hadden liggen luisteren. Leuk was dat."
 • 30 september 1947: De bonte dinsdagavondtrein. Omroep: AVRO. Het radiocabaretprogramma De bonte dinsdagavondtrein werd door de AVRO van 1936 tot 1940 en van 1945 tot 1957 uitgezonden en was immens populair. Conny Stuart trad tijdens de uitzending van 30 september 1947 op.
 • 5 maart 1948: De Farizeeër en de tollenaar. Omroep: VPRO. Hoorspel dat gebaseerd is op de gelijkenis die staat in Lucas 18 vers 9 tot 14. Met Jan Retel als eerste ouderling, Johan Schmitz als tweede ouderling, Conny Stuart als vrouw, een onbekende acteur als man en een onbekende werkelijke predikant als dominee.
 • 11 oktober 1949: Programma voor de Nederlandse strijdkrachten. Omroep: onbekend. Opnamen voor een amusementsprogramma voor de Nederlandse strijdkrachten in Oost en West. Medewerkenden: Ben Libosan's Silver Wings, cabaretier Jan Pruis, zangeres Conny Stuart, conférencier Jan de Cler en pianist Tonny Schifferstein.
 • 1953-1956: Mimoza. Geschreven door Eli Asser. Rol: barones Adèle de Bonbon. Met: Ko van Dijk, Johan Kaart, Wiesje Bouwmeester, Guus Oster, Rijk de Gooyer, Johnny Kraaijkamp, Jan Oradi en het Mimoza orkest onder leiding van Theo Uden Masman. Wekelijkse hoorspelserie van een half uur, uitgezonden door de VARA-radio. Conny Stuart speelde de gestoorde barones de Bonbon, die op de wonderlijkste momenten uitbarstte in het zingen van een smartlap.
 • 1 oktober 1955: Waar de blanke top. Omroep: VARA. Het Cabaret Wim Sonneveld presenteert gedeelten uit het programma Waar de blanke top. Medewerkenden: Wim Sonneveld, Conny Stuart, Joop Doderer, Yda Andrea, Nico Knapper, Kitty Kluppell, Mieke Last, Jan Staal, Jelle de Vries (piano) en Jan Blok (gitaar). Microfoonregie: Karel Prior.
 • 14 januari 1956: De showboat. Omroep: VARA. Auteur: Eli Asser. Honderdste uitzending van het populaire amusementsprogramma De showboat, het programma waarin Wim Sonnevelds vertolking van Willem Parel te beluisteren was. Aan deze uitzending werkten onder andere mee: Johan Kaart, Tom Manders, Conny Stuart, Wiesje Bouwmeester, Rijk de Gooyer, Guus Oster. De franse chansonnier Henry Salvador was eregast.
 • 1956/1957 (ca.): Hi-H-Ho (Herrie in 't Hotel). Auteurs: Alexander Pola, Geert Elfferich en Jan Moraal. Rol: Beetje Does, hotelgaste uit Den Helder. Met o.a.: Tilly Perin-Bouwmeester als Freule Praline van Epen tot Malmédy. Conny Stuart in een interview over de radioseries Hi-H-Ho en Sss-Sidderstein: 'Van beide producties weet ik nauwelijks iets. Het is echt mijn ene oor in en mijn andere oor weer uitgegaan."
 • 1956/1957 (ca.): Sss-Sidderstein. Auteur: Wim Meuldijk. Rol: Viola. Met o.a.: Ko van Dijk als Don Cachot. Conny Stuart in een interview over de radioseries Hi-H-Ho en Sss-Sidderstein: 'Van beide producties weet ik nauwelijks iets. Het is echt mijn ene oor in en mijn andere oor weer uitgegaan."
 • 14 september 1957: Artistieke staalkaart. Omroep: VARA. Wim Sonneveld, terug uit de Verenigde Staten, presenteert zijn nieuwe cabaretgezelschap met het programma 'A la Carte'. De leden (Conny Stuart, Joop Doderer, Freddy Hamilton en Wim Sonneveld zelf) stellen zich voor en laten fragmenten uit het programma horen.
 • 1957-1961: Koek en ei. Geschreven door Geert Elfferich en Jan Moraal. Rol: Jo de Koning-Spruyt. Met o.a.: Joop Doderer, Ko van Dijk en Johan Kaart. De komedie Koek en ei is een wekelijks feuilleton of radiostrip zoals de AVRO het noemde, uitgezonden door de AVRO-radio in het familieprogramma Ga er eens even voor zitten. De eerste uitzending vond plaats op 3 oktober 1957.De serie ging over een familie aan de ontbijttafel. Als herkenningsmelodie was steeds het door Dean Martin gezongen “How do you like your eggs in the morning” te horen. Producent Karel Prior had de acteurs overgehaald om van Mimoza van de VARA, samen met hem de overstap naar Koek en ei bij de AVRO te maken. Ko van Dijk speelt de hoofdrol als Albert de Koning, Conny Stuart treedt op als zijn vrouw Jo, door Albert liefkozend Joke-mijn genoemd.
 • 31 januari 1958: Goede reis ... en tot spoedig ziens. Gezamenlijke omroepen Hilversum 1 en Hilversum 2. Nationaal programma - Op haar 20-ste verjaardag en aan de vooravond van de reis van Prinses Beatrix naar de West treden artiesten op in een gevarieerd verjaardagsprogramma 'dat de instemming van Hare Koninklijke Hoogheid mocht verwerven'. Medewerkenden onder andere: Corry Brokken, Andrea Domburg, Lia Dorana, Conny Stuart, Maria Zamora, Jan de Cler, Leon Combé, Paul Godwin, Tonny van Hulst, Ko Ikelaar, Thom Kelling, Guus Oster, Wim Sonneveld, Otto Sterman, Willy Walden en Piet Muyselaar.
 • 25 mei 1958: Intiem theater. Omroep: VARA. Optreden Conny Stuart in 'Intiem Theater'. Ze leidt zelf de liedjes, die ze zingt, in. ("Een zomergril', 'Ik ben het zat', 'Migraine', 'Ote ote boe', 'Ik praat niet met de mensen mee', 'Ik ben zo moe' en twee franse chansons.) Kort liedje over haarzelf. Begeleiding: Henk van Dyk (piano), Jan Blok (gitaar), Ad Wolthers (contrabas) en Addy Kleingeld (accordeon).
 • 6 oktober 1958: Artiestencafé. Omroep: VARA. Opname van 'Artiestencafé', een veertiendaags 'cabaret-rendez-vous' onder leiding van Wim Ibo. Met Simon Carmiggelt in de rol van kastelein, Donald Jones als 'zingende kelner', Enny Mols-de Leeuwe als vestiairejuffrouw en Cor Lemaire als cabaret-pianist. Met medewerking van het 'huisorkest' de Jukeboxers. Speciale gast in deze aflevering is actrice en cabaretière Conny Stuart die een tweetal Franse chansons ten gehore brengt.
 • 1959-1962: De wilde vaart. Omroep: VARA. Auteur en regisseur: Jelle de Vries. Hoorspel in 48 delen, uitgezonden tussen 1959 en 1962. Ondertitel: "Een ontmoeting met schipper de Gaay en zijn gezellen op de Minerva VI". Met naast Conny Stuart (niet in alle afleveringen) onder andere: Coen Flink, Dick Doorn, Leen Jongewaard, Enny Mois-de Leeuwe, Guus Verstraete.
 • 31 december 1962: Even omkijken. Omroep: VPRO. Oudejaarsavondprogramma, een halfuurtje met Wim Ibo op bezoek bij Conny Stuart. Muzikale medewerking van Ensemble Harry Bannink.
 • 14 juni 1965: Zo is het gekomen. Omroep: AVRO. Een programma waarin uit de doeken wordt gedaan hoe bepaalde figuren hun bekendheid hebben gekregen. In deze aflevering haalt actrice, cabaretiére en zangeres Conny Stuart herinneringen op aan haar carrière. Zij vertelt onder meer over de periode dat zij met Wim Sonneveld werkte bij wie ze haar eerste komische solo speelde ('Yvonne de Spionne', een tekst geschreven door Hella Haasse) en over haar vele werk voor de radio. Ook komt haar liefde voor het zingen van het Franse chanson en klassieke liederen ter sprake.
 • 30 april 1967: Radiojournaal. Omroep: AVRO. Actualiteitenprogramma van de AVRO, dat meerdere malen per week wordt uitgezonden. Met onder andere een interview door Herman Emmink met Conny Stuart bij de laatste opvoering van de musical Heerlijk duurt het langst.
 • 10 juli 1969: Conny mag het zeggen. Omroep: VARA. Radioprogramma van Tony van Verre. Uitspraken van Conny Stuart: "In cabaret kun je wel ver gaan, maar het moet niet smakeloos worden. Repertoire veroudert heel snel. Heerlijk duurt het langst: 531 voorstellingen met een huilparty tot slot. Zonder de herkenning uit het publiek zou je een vergeten mens zijn. Leven is een moeilijke zaak."
 • 6 september 1970: Daarom breng ik bloemen voor je mee. Omroep: VARA. Negende deel uit een tiendelige serie cabaretprogramma's gewijd aan de carrière van Conny Stuart. In dit programma heeft Conny Stuart een ontmoeting met Wim Sonneveld en spreekt ze met hem over hun lange samenwerking. Conny Stuart zingt drie liedjes.
 • 9 februari 1972: Radioweekblad. Omroep: VARA. Actualiteitenprogramma met een kritische kijk op de maatschappij en politiek. Deze aflevering een gesprek met cabaretière Conny Stuart over haar leven, werk en karakter. "Vrouwen op het toneel hebben meer vakdiscipline dan mannen. Ben erg onafhankelijk. Het aantrekkelijke van carrière maken. Artiesetenhuwelijken zijn niet eenvoudig."
 • 10 november 1972: Onbekend radioprogramma. Omroep: AVRO. Opnames uit onbekend radioprogramma ter gelegenheid van de première van de musical Wat een planeet van Annie M.G. Schmidt. Fragmenten uit de musical met onder andere Conny Stuart, Ronnie Bierman, Willem Nijholt en vele anderen.
 • 2 mei 1979: Het zout in de pap. Omroep: VARA. Korte vraaggesprekken met componist Harry Bannink, cabaretière Conny Stuart en zanger Willem Nijholt, na de premiere van de musical Alle laatjes open met liedjes van Annie M.G. Schmidt, Michel van der Plas en Guus Vleugel.
 • 7 oktober, 11 en 18 november, 16 en 23 december 1979 : Haal het doek maar op. Omroep: VARA. Dertiendelige serie over Wim Sonneveld. Conny Stuart is in vijf van de afleveringen één van de gasten. In de aflevering van 7 oktober haalt Conny Stuart herinneringen op aan Wim Sonneveld. In de aflevering van 11 november spreken Jan Blok, Albert Mol, Ruud Bos, Conny Stuart, Louis Duseé, Piet Meerburg, Paul Deen, Willem Nijholt en Joop Doderer over Wim Sonneveld als centrale figuur in Wim Sonneveld's Cabaret. In de aflevering van 18 november spreken Conny Stuart en haar toenmalige echtgenoot Joop Doderer over de 'greep' die Sonneveld op hen had. In de aflevering van 23 december komen onder andere Sonnevelds gezondheidsproblemen aan de orde, Met onder andere Paul Deen, Ruud Bos en Conny Stuart die over de "kwaaltjes" van Sonneveld spreken. In de aflevering van 16 december spreken Conny Stuart, Kees Brusse, Ruud Bos, Willem Nijholt en Friso Wiegersma over Sonnevelds verhouding met het publiek.
 • 21 juni 1984: Conny Stuart. Omroep: TROS. Tweedelig programma over Conny Stuart.
 • 5 september 1984: Lachen mag van God. Omroep: KRO. Veertiende deel van een serie van zestien radioprogramma's over en rond de Nederlandse schrijfster Annie M.G. Schmidt. De schrijfster vertelt over het ontstaan van de musical Madam en hoe ze bij de voorbereidingen te werk is gegaan. De musical speelde zich af in een sex-huis, gelegen vlak naast een feministenhuis, en om zich te orienteren heeft ze o.a. een bordeel bezocht. Actrice Conny Stuart vertelt over haar aandeel in deze musical en zingt een paar succesnummers uit de voorstelling.
 • 9 juni 1988: Coupe soleil. Omroep: NCRV. Interview door Maartje van Weegen. Na dit gesprek besloot Conny Stuart haar carrière te beëindigen, dit deed zij onopgemerkt en zonder daarna nog in de publiciteit te verschijnen. Pas in 1995, bij de uitreiking van de Oeuvreprijs Scheveningen, kon het publiek officieel afscheid van haar nemen.
 • 16 februari 1989: Schoolradio. Omroep: VARA. Radioserie van 5 delen over de geschiedenis van de Nederlandse kleinkunst, gemaakt door Sietze Dolstra en Arend Pleket. Conny Stuart is naast Jaap v.d. Merwe, Han Peekel, Gerard Cox en Herman Finkers één van de gasten tijdens deze uitzending.
 • 31 oktober 1995: Radio 1 Ochtendjournaal. Omroep: NOS. Cabaretière Conny Stuart krijgt de Oeuvreprijs 1995 tijdens het Scheveningen Cabaret Gala in het Circustheater. Reportage over de prijsuitreiking door acteur Willem Nijholt, met fragmenten uit zijn toespraak en fragmenten uit het dankwoord door Conny Stuart, waarin zij Harry Bannink uitbundig bedankt. Met fragmenten uit liedjes gezongen door Stuart.
 • 2 november 1995: Coulissen. Omroep: TROS. Wekelijks programma over theater en kleinkunst, met naast aandacht voor de actualiteit ook veel ruimte voor beginnende artiesten. In zijn soort één van de langst lopende radioprogramma’s. In deze uitzending een compilatie van het Scheveningen Cabaretgala 1995 dat plaatsvond op 30-10-1995 en werd gepresenteerd door cabaretier Ivo de Wijs. Met onder andere de uitreiking van de Oeuvreprijs aan cabaretière Conny Stuart door acteur Willem Nijholt. Met onder andere optredens van Willem Nijholt, Gerrie van der Klei en Harry Bannink met een hommage aan Conny Stuart, die aansluitend een dankwoord uitspreekt.
 • 30 april 1999: Spiegels. Omroep: RVU. Wekelijks interviewprogramma met met telkens één Nederlander die bij voorkeur actief is in de wereld van cultuur, wetenschap of politiek. In deze aflevering een portret van Friso Wiegersma (73), tekstschrijver en beeldend kunstenaar. Wiegersma was de vriend, decorontwerper en tekstschrijver van Wim Sonneveld. Hij schreef onder het pseudoniem Hugo Verhagen. Behalve voor Sonneveld schreef Wiegersma o.a. voor Rients Gratema, cabaretgroep Purper, Willem Nijholt, Frans Halsema en Willeke Alberti. Gesprekken met Wiegersma, zangeres Conny Stuart en presentatrice Cilly Dartell.
 • 20 mei 2001: Coulissen. Omroep: TROS. Wekelijks programma over theater en kleinkunst, met naast aandacht voor de actualiteit ook veel ruimte voor beginnende artiesten. In zijn soort één van de langst lopende radioprogramma’s. Wekelijks theater- en cabaretprogramma. In deze aflevering aandacht voor de theaterprogramma's van tekstschrijfster Annie M.G. Schmidt, die negentig jaar geleden geboren werd. Met fragmenten uit het liedjesprogramma Alle laatjes open: 'Hoera we zijn normaal', 'Ze hadden gelijk', 'De poppen aan het dansen', 'Over tijd', 'Wat ik nou toch heb gelezen', 'Kwik in de vis'. Uitvoerenden: Conny Stuart, Willem Nijholt, Gerrie van der Klei, Ferd Hugas. Begeleiding: Dick van der Stoep en Frans Ehlhart.
 • 7 september 2008: Het circus van Jeroen Bosch. Omroep: VARA. Wekelijks magazine, gepresenteerd door Rinske Wels, met nieuws op het gebied van theater, musical, cabaret, kleinkunst, nieuwe cd-producties en het Nederlandse lied. In deze aflevering onder andere, ter gelegenheid haar 95ste verjaardag, een terugblik op de carrière van Conny Stuart.