De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Nijholt-bio09 kl.jpg


Willem Nijholt, 1970. Foto: Frank Laufer. Collectie TIN.

Een Leven Lang Theater: Willem Nijholt

Eenlevenlangtheater: Willem Nijholt

Willem Nijholt, 1957. Fotograaf onbekend. Herkomst: Collectie Willem Nijholt. Willem Nijholt, 1960, na zijn eindexamen Toneelschool. Foto: Godfried de Groot. Herkomst: Collectie Willem Nijholt. Willem Nijholt, 1960. Foto: Theo A.A. Veenboer. Collectie TIN. Willem Nijholt als Emcee in Cabaret, 1989. Foto: Roy Beusker. Collectie TIN.

Nederland kent weinig multitalenten als Willem Nijholt: acteren (van zware en klassieke tot luchtige en komische rollen), presenteren, zang en dans, hij kan het allemaal. Ongetwijfeld heeft zijn moeders liefde voor muziek, dans en bioscoop hier een rol in gespeeld.

Willem Adrianus Nijholt (Gombong, Nederlands-Indië, 19 juli 1934) werd in 1934 op Gombong in Indonesië geboren, als middelste in een gezin van drie kinderen. Met zijn moeder zag hij zijn eerste bioscoopfilm met Shirley Temple. Toen hij haar zag tappen, wist hij het direct, dát wil ik ook! Het zou nog even duren, maar hij zou zijn droom waarmaken.

Na de oorlog, en drie jaar jappenkamp, kwam hij naar Nederland. Na een mislukte schoolcarrière en een periode van talloze baantjes en zelfs een poging beroepsmilitair te worden, meldde hij zich op zijn 23ste aan bij de Toneelschool in Amsterdam. Eigenlijk was hij twee jaar te oud, maar er werd voor hem een uitzondering gemaakt. Het voelde als thuiskomen. Nadat hij in 1960 zijn diploma had gehaald, volgens eigen zeggen het enige diploma dat hij ooit gehaald heeft, debuteerde hij bij de Werkgroep Rotterdams Theater in het stuk De gelijkbenigen. Vele rollen in toneelstukken, films en televisieseries zouden volgen en ook zou hij zo nu en dan de regie van een voorstelling op zich nemen.

Maar naast het toneel bleek Willem Nijholt over meerdere talenten te beschikken en die leidden hem naar musicals, shows, liedjesprogramma's, langspeelplaten en cabaretvoorstellingen. Behalve dat hij voor velen onvergetelijk is in uiteenlopende disciplines, uitte zijn veelzijdigheid zich ook in het feit dat hij zich in zijn keuze voor rollen, shows en liedjes nu eens tot een volwassen publiek en dan weer tot een specifiek jeugdig publiek richtte.

Via het menu links bovenaan de pagina vindt u een overzicht van het oeuvre van Willem Nijholt.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de vertaling

Idem voor de uitvoering muziek

Idem als uitvoerende zang

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Bronnen