Conny Stuart: Biografie

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Logo eenlevenlangtheater2.jpg


Conny Stuart, 1950. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

Eenlevenlangtheater Conny Stuart:


Biografie Conny Stuart

Eerste publiciteitsfoto van Conny Stuart. ca. 1935. Herkomst: Privécollectie.

Voor Conny Stuart was het op jonge leeftijd al een vanzelfsprekend gegeven: zij zou een grote ster worden. Zij wérd die ster, als chansonnière, commédienne en als ‘koningin van de musical’.


Hieronder vindt u een beschrijving van het leven en - vooral - de glansrijke carrière van Conny Stuart. De biografische teksten zijn grotendeels overgenomen uit het boek "Uitverkoren: De carrière van Conny Stuart" (2002, Theater Instituut), waarvoor schrijver Paul Blom veel interviews afnam met Conny Stuart zelf, maar ook met haar dierbaren en collega’s. Veel van hun uitspraken treft u tevens op de pagina’s hieronder aan.

Ouders en jeugd

Babyfoto Cornelia van Meijgaard. Foto privécollectie.

Conny Stuart werd als Cornelia van Meijgaard geboren op 5 september 1913 in Wijhe, een plaatsje aan de IJssel, niet ver van Zwolle en Deventer. Ze was de dochter en het eerste kind van Pieter Hendrik van Meijgaard en Jannigje Veen, beiden woonachtig in Den Haag. Vader was in dienst van mr. W.L. baron de Vos van Steenwijk, van 1913 tot 1946 senator van de CHU en van 1929 tot 1946 voorzitter van de Eerste Kamer.


Lees meer: Conny Stuart: Biografie - Ouders en jeugd

De chansonnière

Conny Stuart in een zelf ontworpen en gemaakte jas met een kraag van zeekoeienbont, ca. 1935. Herkomst: Privécollectie.

Goede vriend Joan Stenger speelde een doorslaggevende rol in Conny’s leven. Hij had haar niet alleen met het theaterleven in aanraking gebracht, maar vond ook dat ze mooi zong en carrière moest maken.

Bovendien introduceerde hij Conny op tweeëntwintig jarige leeftijd bij impresario Henri Hofman, die haar niet zozeer verder hielp in haar carrière, maar wel haar eerste man zou worden.

Lees meer: Conny Stuart: Biografie - De chansonnière

De comédienne

Conny Stuart, Wim Sonneveld in Alleen voor dames, 1943. Foto: Fotopersbureau Fellinga, Collectie TIN.

In de loop van 1943 begon Wim Sonneveld voorbereidingen te treffen om in het najaar met een eigen cabaret-emsemble te beginnen. Hij verzamelde de medewerkers om zich heen die hij eerder had gepolst of ze ervoor voelden om mee te doen. Onder hen was Conny Stuart. Ook Lia Dorana, Elly Weller, Eri Rouché, Sophie Stein, pianisten Wim de Soet en Wim de Vries en tekstschrijver Hella Haasse waren vanaf het eerste uur bij Sonnevelds gezelschap betrokken.

Lees meer: Conny Stuart: Biografie - De comédienne

De musicalster

Conny Stuart in Heerlijk duurt 't langst, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

Vanaf 1961 stond al vast dat Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink een musical voor Conny Stuart zouden schrijven.

Tussen het moment dat zij door theaterproducent John de Crane gevraagd werd de hoofdrol te gaan spelen en de uiteindelijke première van Heerlijk duurt het langst zou echter nog vier jaar zitten. In die tijd werkte Conny aan diverse losse optredens en projecten.

Lees meer: Conny Stuart: Biografie - De musicalster

Huwelijken en kinderen

Conny Stuart en Henri Hofman in hun tuin aan het Bezuidenhout (Loudonstraat), omstreeks 1935. Herkomst: Privécollectie.

Conny Stuart en Henri Hofman in hun tuin aan het Bezuidenhout (Loudonstraat), omstreeks 1935. Foto privécollectie.De auditie die Conny Stuart begin jaren dertig deed bij impresario Henri Hofman haalde op professioneel vlak niet veel uit. In de persoonlijke sfeer was dat heel anders: Conny en Hofman - die tien jaar ouder was dan Conny, gescheiden en vader van een zoontje - begonnen een gepassioneerde verhouding en van de ene dag op de andere trok zij bij hem in.

Lees meer: Conny Stuart: Biografie - Huwelijken en kinderen

Einde van de carrière

Affiche De Stuart Story. Collectie TIN.

Op 27 mei 1984 blikte Conny Stuart terug op haar carrière door - onder pianobegeleiding van Louis van Dijk - een selectie uit haar repertoire te zingen. Het was het laatste optreden van een serie koffieconcerten in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, die Van Dijk met wisselende gasten mocht verzorgen. Het optreden sloeg aan bij het publiek. En ook de impresario’s zagen er brood in. Zowel Marga Wagenaar als Wout van Liempt en Joop Koopman namen na het concert contact op met Conny. "Alle drie zeiden ze dat ze het zo’n leuk programma vonden en ze stelden voor om het uit te breiden tot een avondvullende voorstelling. Na enig nadenken en overleg besloot ik het te doen omdat ik zo graag met Louis werkte."

Lees meer: Conny Stuart: Biografie - Einde van de carrière