Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

John Kraaijkamp

Kraaijkamp-Portret1.jpg


John Kraaijkamp sr. in Duizend Clowns, 1965. Foto: Maria Austria/MAI. Collectie TIN.

NaamJohn Kraaijkamp
Geboren19 april 1925
Amsterdam
Overleden17 juli 2011
Laren
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: John Kraaijkamp

Zie ook het chronologisch en alfabetisch overzicht op de pagina John Kraaijkamp sr.

Eenlevenlangtheater: Johnny / John Kraaijkamp

John Kraaijkamp sr. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. John Kraaijkamp sr., 1961. Foto: H.A. Daniels. Collectie TIN. John Kraaijkamp sr., 1980. Foto: Leo van Velzen. Collectie TIN.

De carrière van Jan Hendrik (Johnny of John) Kraaijkamp (Amsterdam, 19 april 1925 - Laren, 17 juli 2011) is lang en veelzijdig. Zijn debuut op het toneel maakte hij op veertienjarige leeftijd als Neerlands Jeugdige Tenor. Zij laatste rol als acteur speelde hij in de comedyserie Kinderen geen bezwaar, uitgezonden op 6 januari 2007.

Daartussen liggen talloze optredens als komiek en zanger in Amsterdamse café's, bioscopen en theaters, vele televisieshows met en zonder Rijk de Gooyer, plaatopnames, rollen in revue's, musicals, toneelstukken, films, commercials en televisieprogramma's. Ook was hij in 1959 de ontdekker van de toen achtjarige André Hazes, trad hij in de jaren zeventig nog even op met het circus van Toni Boltini, won hij in 1984 de Louis d'Or en kreeg hij in 1986 een Gouden Kalf voor de beste acteur in maar liefst twee films tegelijk en gaf hij les aan de Toneelschool. In 2000 werd zijn naam gegeven aan de Musical Awards.

Ondanks de enorme verscheidenheid aan werkzaamheden, heeft Kraaijkamp er nooit een geheim van gemaakt het allerliefst in het theater te staan: "Daar gebeurt het toch, daar is het ooit begonnen. Een mannetje op een straathoek die de mensen aan het lachen maakte. Zo ben ik ook begonnen. (website wijbrandschaap.nl)

John Kraaijkamp trouwde driemaal en kreeg vier kinderen: twee zoons en twee dochters. In sommige periodes eiste het drukke leven in de spotlights zijn tol. Zijn rust zocht hij in huizen buiten de stad en vissend op zijn boot of aan de waterkant. Tegelijkertijd waren zijn vak en het publiek ook onmisbaar. Zijn zoon John Kraaijkamp jr. : "Een hysterische man die niet zonder kan. Dat vak heeft hem uiteindelijk in staat gesteld om de depressies te bedwingen. Het werk is - alle crises, inzinkingen en liefdesverdriet ten spijt - zijn behoud geweest. Het is een soort krankzinnigheid dat je van grote kunstenaars kent." (De Pers, 11 juni 2007)

Via het menu bovenaan vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van het oeuvre van de artiest John Kraaijkamp sr. gedurende zijn ruim 65-jarige carrière in de schijnwerpers. Met name zijn veelzijdigheid en liefde voor het vak zullen worden belicht, maar er is ook zeker aandacht voor de persoon John Kraaijkamp.

Logo eenlevenlangtheater2.jpg