Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Oscar Wilde.jpeg


bron: wiki commons. Oscar Wilde, New York, 1882. Picture taken by Napoleon Sarony (1821-1896).

NaamOscar Wilde
Volledige naamOscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde
Geboortedatum16 oktober 1854
Geboorteplaats Dublin
Overlijdensdatum30 november 1900
Overlijdensplaats Parijs
BeroepSchrijver, Dichter
DisciplineToneel
Externe databases:
DBNL
IMDb
VIAF
Oscar Wilde portrait.jpg

Oscar Wilde werd geboren als de jongste zoon van Sir William en Lady Jane Wilde. Zijn moeder, Jane Francesca Elgee (1826-1896), was in Ierland bekend als een zeer nationalistisch schrijfster onder het pseudoniem Speranza. Ook vertaalde zij boeken uit het Frans en Duits. Zijn vader (1815-1876) was een vooraanstaand oog- en oorchirurg en schreef boeken over archeologie en folklore. De familie Wilde behoorde tot de Anglo-Ierse protestantse bovenlaag van de Ierse bevolking.

Oscar Wilde studeerde klassieke talen aan het Trinity College in Dublin, van 1871 tot 1874. Hij was een briljante student, en sleepte aan het Trinity de felbegeerde Berkeley Gold Medal in de wacht. Hierna ging hij naar het Magdalen College in Oxford (1874 - 1878). Daar won hij in 1878 de Newdigate Prize voor zijn gedicht Ravenna. In 1875 ondernam hij een reis naar Italië met zijn vroegere leraar aan het Trinity College, John Pentland Mahaffy, en twee jaar later ging hij met dezelfde Mahaffy naar Griekenland, in een tijd waarin het nog geenszins gebruikelijk was dat studenten naar de bakermat van hun beschaving reisden.

Tijdens zijn studententijd in Oxford werd hij bekend door zijn rol in de esthetische en decadente beweging. Hij liet zijn haar groeien, toonde publiekelijk minachting voor de ‘mannelijke’ sporten, en versierde zijn kamer met pauwenveren, lelies, zonnebloemen, Chinees porselein en andere objets d’art. Hij was onder de indruk van de Engelse schrijvers John Ruskin en Walter Pater, die kunst het middelpunt van het leven maakten. Oscar Wilde werd al snel een voorvechter van het esthetische principe ‘Kunst om de kunst’ (l’art pour l’art: kunst zonder bijbedoeling, alles is goed zolang het de kunst maar dient). Deze stelling van Théophile Gautier werd nieuw leven ingeblazen door de Amerikaanse schilder James McNeill Whistler, een vriend van Wilde. Kunst moest zich volgens Whistler vooral bezighouden met schoonheid in kleur en vormgeving, en niet met de exacte weergave van mensen en zaken, zoals aanbevolen door de criticus John Ruskin. Wilde omarmde het 'l'art pour l'art'-principe met overgave (met wat misschien als uitzondering gezien kan worden: The picture of Dorian Gray.).

Na zijn afstuderen in 1878 begon hij toneelstukken te schrijven. Het eerste was Vera, or the Nihilists (gepubliceerd in 1880). In 1879 ging Wilde lezingen geven over esthetische waarden in Londen. Hij placht op grote voet te leven. Na het overlijden van zijn vader voorzag Wilde deels in zijn onderhoud door de opbrengst van enkele bezittingen in Ierland.

Reclame voor sigaren met behulp van een portret van Wilde, overgenomen van een foto van Napoleon Sarony

De figuur van Wilde en zijn estheticisme werden mild bespot in de operette Patience van William S. Gilbert en Arthur Sullivan (1881). Omdat die operette ook in Amerika een succes was, waar niemand wist wie Oscar Wilde was, organiseerde de beroemde impresario Richard D'Oyly Carte een lezingentournee van Wilde door de Verenigde Staten en Canada, die driekwart jaar duurde. Deze tournee was een 'media event' avant la lettre. Overal waar Wilde kwam werd hij zowel verguisd als de hemel in geprezen. Door het geweldige succes van deze tournee ontstond er een ware rage van estheticisme. Met Wildes portret, en zijn karikatuur in Patience, werd reclame gemaakt voor sigaren, gezondheidspoeder, gietijzeren stoofjes en alle mogelijke andere koopwaar. Plotseling werden zonnebloemen en lelies enorm populair. Dat de beroemde estheet door veel critici de grond werd ingeboord, maakte hem alleen maar bekender. In de geïllustreerde tijdschriften werden talloze karikaturen van hem opgenomen. De weerstand die zijn geëffemineerde uiterlijk opriep leidde ook wel tot onverkwikkelijke scènes: in Oxford kwam zijn gedrag hem op een bad in de rivier de Cherwell en een aanval op zijn studentenkamer te staan. Maar door zijn aplomb wist Wilde dergelijke situaties te beheersen en uit te buiten. De lange haren, extreme kostuums, esthetische gebaren, exquise voorwerpen en het uitgelezen taalgebruik werden het handelsmerk van Oscar Wilde en zijn aanhang.

De esthetische beweging wordt ook gezien in het werk van William Morris en Dante Gabriel Rossetti, en had een blijvende invloed op de Engelse decoratieve kunst. Als woordvoerder van deze beweging werd Oscar Wilde een van de bekendste personen van zijn tijd. Naast de bespottingen werden zijn geaffecteerde paradoxen en zijn scherpe, grappige opmerkingen vaak aangehaald.

Karikatuur van Wilde in het Amerikaanse weekblad The Wasp (1882)

Wilde trouwde in 1884 met Constance Lloyd en kreeg twee zonen, Cyril (1885) en Vyvyan (1886). Behalve met het geven van lezingen hield Wilde zich in de jaren tachtig bezig met het schrijven voor en het redigeren van tijdschriften. Zo werkte hij als recensent voor de Pall Mall Gazette in de jaren 1887 tot 1889 en was hij in diezelfde jaren ook redacteur van The Woman's World. Wilde schreef ook een aantal langere stukken en publiceerde die samen met kunstkritieken in zijn boek Intentions 1891.

In 1888 verscheen zijn eerste verzameling sprookjes in The Happy Prince and Other Tales 1888, een luxueus verzorgd boek met illustraties van Walter Crane. Drie jaar later werd zijn enige roman uitgebracht, The Picture of Dorian Gray. Critici hebben wel beweerd dat er parallellen waren tussen de hoofdpersoon van het boek en zijn schrijver. Het is een beklemmend boek, waarin de hoofdpersoon ondanks zijn verdorvenheid en slechte levensstijl jong, mooi, en gezond blijft, terwijl zijn in de kast bewaarde geschilderde portret steeds verder verloedert en veroudert - tot de griezelige ontknoping.

Wilde had in 1881 al een selectie van zijn gedichten gepubliceerd, die in een kleine kring bewondering opriepen. Na The Happy Prince bracht hij een tweede bundel sprookjes uit in 1891, The House of Pomegranates, door de schrijver naar eigen zeggen niet bedoeld 'voor het Britse kind, noch voor het Britse publiek'. Ook dit boek was schitterend verzorgd en geïllustreerd door Charles Ricketts en Charles Shannon.

In 1891 ontmoette Wilde Lord Alfred Douglas, de zoon van de Markies van Queensberry. De beide mannen werden dol op elkaar, ondanks het feit dat Wilde getrouwd was. De vader van Douglas wilde deze relatie beëindigen. In 1895 beschuldigde Queensberry Wilde van sodomie, waarop Wilde in verweer ging en een proces wegens smaad begon tegen de markies. De rechtbank stelde Queensberry echter in het gelijk. In het proces kwam er bewijs naar voren dat Wilde "ondeugdelijke handelingen" had gehad met jonge mannen van lagere afkomst, en nu moest hij zelf in de beklaagdenbank treden. Hoewel Wilde de kans had om naar Frankrijk te vluchten koos hij ervoor om dat niet te doen. Oscar Wilde werd gearresteerd en tot twee jaar gevangenisstraf met dwangarbeid terechtgesteld. Zijn vrouw scheidde van hem en nam met haar twee zoons de achternaam "Holland" aan. Gedurende zijn gevangenschap schreef Wilde een lange brief aan Douglas, die echter pas na zijn dood gepubliceerd werd onder de titel De Profundis.

Door zijn gevangenschap was zijn gezondheid achteruitgegaan en Wilde bracht de laatste jaren van zijn leven in armoede door in ballingschap in Frankrijk waar hij op 46-jarige leeftijd aan meningitis bezweek.

Op zijn sterfbed bekeerde Wilde zich tot het katholicisme. Robert Ross vermeldt in zijn brief van 14 december 1900 aan More Adey "He was conscious that people were in the room, and raised his hand when I asked him whether he understood. He pressed our hands. I then sent in search of a priest, and after great difficulty found Father Cuthbert Dunne ... who came with me at once and administered Baptism and Extreme Unction. - Oscar could not take the Eucharist". Wilde was al sinds zijn studententijd gefascineerd door het katholicisme. Zo had hij paus Pius IX in 1877 ontmoet en beschreef hij de Katholieke Kerk "for saints and sinners alone – for respectable people, the Anglican Church will do". Tijdens zijn gevangenschap had Wilde de werken van Augustinus, Dante en kardinaal Newman verslonden.

Oscar Wilde ligt begraven op het kerkhof Père-Lachaise in Parijs. Het grafmonument is van de hand van de Britse beeldhouwer Jacob Epstein.


Oscar Wilde heeft bijgedragen aan 87 productie(s).

Oscar Wilde heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Oscar Wilde heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
De waaier (Lady Windermere's fan) Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1892/1893 10 december 1892
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschappen Henri Brondgeest 1903/1904 11 februari 1904 Henri Brondgeest
De gevangenis ballade Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 26 december 1905
L'amour Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 26 december 1905
Hymne à la nuit Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 26 december 1905
Abenständchen Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschap Prot en Zn. 1905/1906 26 december 1905
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschappen Henri Brondgeest 1906/1907 15 januari 1907 Henri Brondgeest
Een ideaal echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) De Hagespelers (1907-1912) 1908/1909 8 oktober 1908
Een ideaal echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) De Hagespelers (1907-1912) 1908/1909 16 februari 1909
De belangrijkheid van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) De Hagespelers (1907-1912) 1909/1910 25 september 1909
Een Florentijnsche tragedie Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Het Rotterdamsch Tooneelgezelschap 1909/1910 21 oktober 1909
Een onbelangrijke vrouw Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1910/1911 21 maart 1911 Louis Chrispijn sr.
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) Wagnervereeniging 20 februari 1914 Anton von Fuchs
Een ideaal echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) Die Haghespelers (1913-1917) 1915/1916 2 oktober 1915 Eduard Verkade
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) Gezelschappen Henri Brondgeest 1916/1917 9 juni 1917
De ernst van Ernst, een onbeduidende comedie voor onbeduidende menschen) Auteur (schrijver libretto, scenario) Koninklijke Vereeniging Het Nederlandsch Tooneel (K.V.H.N.T.) 1917/1918 12 juni 1918 Eduard Verkade
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. De Tooneelvereeniging 1918/1919 1 maart 1919 Herman Heijermans, Charles Gilhuys
Lady Windermere's waaier Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Hollandsch Tooneel 1923/1924 28 oktober 1923 Louis de Vries
Een ideaal echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) Vereenigd Tooneel 1929/1930 7 september 1929 Eduard Verkade
Een vrouw van geen betekenis Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad Tooneel 1931/1932 19 februari 1932
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Openluchtspelen: Zandvoort 1932/1933 24 juni 1933 Anton Verheyen
De ernst van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) N.V. Het Residentie Tooneel 1939/1940 2 september 1939 Johan de Meester jr.
Grand Guignol Tooneel-avonden Auteur (schrijver libretto, scenario) Theatre du Grand-Guignol 1944/1945 4 november 1944 Frits van Dijk, Ko van Dijk
Een ideaal echtgenoot (3e acte) Auteur (schrijver libretto, scenario) Eduard Verkade 1946/1947 28 mei 1947
3e Bedrijf uit Een ideaal echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) Producent onbekend 1946/1947 28 mei 1947 Eduard Verkade
Florentijns treurspel Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep De Spieghel 1948/1949 8 januari 1949 Ko van Dijk
Een Florentijns treurspel Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep De Spieghel 1948/1949 9 januari 1949 Ko van Dijk
Florentijnsch treurspel Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Nederlandsch Tooneelensemble 1949/1950 1 september 1949 Jan van der Linden
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) Birmingham Repertory Theatre 1949/1950 21 februari 1950 Michael Langman
De ernst van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) De Haagsche Comedie 1950/1951 2 november 1950 Paul Steenbergen
De ernst van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Het Zuidelijk Toneel 1956/1957 1 juni 1957 Louis Saalborn
Lady Windermere's waaier Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneel- en Televisiegezelschap Ensemble 1959/1960 9 september 1959 Johan de Meester jr.
De ernst van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep Arena 1960/1961 23 november 1960 Erik Vos
The Importance of Being Oscar Auteur (schrijver libretto, scenario) Holland Festival 1960/1961 16 juni 1961 Hilton Edwards
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) The Royal Academy of Dramatic Art 1963/1964 11 november 1963 Valerie Hanson
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Kiss 1976/1977 20 januari 1977
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) Onafhankelijk Toneel 1976/1977 19 april 1977
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) The Lindsay Kemp Company 1977/1978 28 september 1977
Het belang van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep Theater 1979/1980 15 september 1979 Ger Thijs
An Ideal Husband Auteur (schrijver libretto, scenario) Onafhankelijk Toneel 1982/1983 2 februari 1983 Judith Herzberg
Het belang van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep Baal 1983/1984 15 december 1983 Edwin de Vries
The Picture of Dorian Gray Auteur (schrijver libretto, scenario) Sheer Madness 1983/1984 2 juni 1984
The Portrait of Dorian Gray Auteur (schrijver libretto, scenario) 1984/1985 28 juni 1985
Work Is The Curse of The Working Class Auteur (schrijver libretto, scenario) Jeroen Kranenburg 1985/1986 2 februari 1986 Jackie Fletcher
Arpeggio Auteur (schrijver libretto, scenario) Ingeborg Uijt den Bogaard 1985/1986 20 februari 1986
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Theater van het Woord 1986/1987 22 oktober 1986 Peter van der Linden
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) Triad Stage Alliance 1986/1987 30 oktober 1986
Lady Windermere's Fan Auteur (schrijver libretto, scenario) Maatschappij Discordia 1986/1987 7 november 1986 Jan Joris Lamers
Eine Florentinische Tragödie Auteur (schrijver libretto, scenario) Holland Festival 1986/1987 7 juni 1987 Adolf Dresen
De dwerg achter de spiegel Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Poppentheater Wellus Nietus 1987/1988 13 maart 1988 Wim Trompert
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) Berlin Play Actors 1988/1989 2 september 1988 Rik Maverik
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) The New Triad Theatre Company 1988/1989 5 oktober 1988 John Strehlow
A Woman of No Importance Auteur (schrijver libretto, scenario) LEST 1988/1989 19 mei 1989 Kees Epskamp
Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Theater van het Oosten 1989/1990 22 maart 1990 Peter te Nuyl
Eine Florentinische Tragödie Auteur (schrijver libretto, scenario) Holland Festival 1989/1990 23 juni 1990 Harry Wich
De profundis Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep De Appel 1990/1991 22 maart 1991 Aram Adriaanse
Een ideale echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Nationale Toneel 1991/1992 20 september 1991 Hans Croiset
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Hogeschool voor de Kunsten Arnhem 1991/1992 14 maart 1992 Pieter Loef
Lady Windermere's Fan Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep Amsterdam 1991/1992 1 april 1992 Gerardjan Rijnders
Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelspelersgezelschap STAN 1992/1993 28 oktober 1992 Matthias de Koning, Willy Thomas, Sara de Roo, Mieke Verdin, Damiaan de Schrijver, Frank Vercruyssen, Jolente de Keersmaeker, An d' Huys
Wonderbaar Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Lameuse 1993/1994 21 december 1993 Ivo van Megen, Margreet Sweerts
Een ideale echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelacademie Maastricht 1993/1994 21 maart 1994 Paul Feld
Het portret van Dorian Gray Auteur (schrijver libretto, scenario) Theatergroep Carrousel 1994/1995 6 januari 1995 Matin van Veldhuizen
Ideal Husband Auteur (schrijver libretto, scenario) Dood Paard 1995/1996 13 oktober 1995 Matthias de Koning
The Importance of Being Earnest Auteur (schrijver libretto, scenario) The New Triad Theatre Company 1995/1996 1 november 1995 John Strehlow
The Snakesong Trilogy Part Three: Snakesong / Le désir Auteur (schrijver libretto, scenario) Needcompany 1996/1997 7 januari 1997 Jan Lauwers
The Snakesong Trilogy Part Three: Snakesong / Le désir Auteur (schrijver libretto, scenario) Needcompany 7 januari 1997 Jan Lauwers
Lady Windermere's waaier Auteur (schrijver libretto, scenario) Theaterschool 1996/1997 19 februari 1997 Nancy Gabor
Het belang van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Noord Nederlands Toneel 1997/1998 18 oktober 1997 Karst Woudstra
De ernst van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Theatergroep Carrousel 1998/1999 11 maart 1999 Matin van Veldhuizen
Het sterrekind Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Jeugdtheater Hofplein 1998/1999 20 maart 1999 Carla van Driel
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) Düsseldorfer Schauspielhaus 1998/1999 22 juni 1999 Einar Schleef
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelgroep De Appel 1999/2000 10 maart 2000 Jules Terlingen
A Woman of No Importance Auteur (schrijver libretto, scenario) Hogeschool voor de Kunsten Arnhem 2000/2001 11 juni 2001 Lidwien Roothaan
De ideale Ernst of het belang van een echtgenoot Auteur (schrijver libretto, scenario) 't Barre Land 2002/2003 19 maart 2003 De Onderneming, 't Barre Land
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Theaterschool 2002/2003 20 juni 2003 Pepijn Cladder
De verjaardag van de Infanta Auteur (schrijver libretto, scenario) Gergiev Festival Rotterdam 2005/2006 11 september 2005 Machteld van Bronkhorst
Het belang van Ernst Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Nationale Toneel 2005/2006 28 januari 2006 Gijs de Lange
Kleine ondervraging Auteur (schrijver libretto, scenario) Comp.Marius 2005/2006 16 juni 2006
De gelukkige prins Auteur (schrijver libretto, scenario) Muziektheater Transparant 2005/2006 1 juli 2006
De gelukkige prins Auteur (schrijver libretto, scenario) Brandaan Producties 2007/2008 29 februari 2008 Monique Baas
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) De Nederlandse Opera 2009/2010 10 november 2009 Peter Konwitschny
Salome Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Toneelschuur Producties 2009/2010 22 november 2009 Matthias Mooij
Oogst Auteur (schrijver libretto, scenario) Toneelspelersgezelschap STAN 2010/2011 26 april 2011
Salomé Auteur (schrijver libretto, scenario) Noord Nederlands Toneel 2011/2012 5 november 2011 Julie van den Berghe
De ideale man Auteur (schrijver libretto, scenario) Het Nationale Toneel 2013/2014 19 oktober 2013 Theu Boermans
De nachtegaal en de roos Auteur (schrijver libretto, scenario) Theatergroep Azijn 2016/2017 3 september 2016 Ludy Graffelman

Werk

In 1891 verscheen Wilde's enige roman, The Picture of Dorian Gray, een klassiek 'gothic' griezelsprookje met een Faustiaans thema, waarin het estheticisme een belangrijk motief is.

Wilde is echter het bekendst geworden en gebleven door zijn toneelstukken. Vanaf 1892 werd er vrijwel jaarlijks een nieuw toneelstuk van hem uitgebracht. Lady Windermere's Fan (1892) werd gevolgd door A Woman of No Importance (1893), An Ideal Husband (1895) en The Importance of Being Earnest (1895), zijn meesterwerk, waarin hij de aristocratie op de hak neemt.

De toneeldialogen zijn doorspekt met citeerbare oneliners die in het Engels ook tegenwoordig nog vaak worden aangehaald (bijvoorbeeld "There is only one thing in the world worse than being talked about, and that is not being talked about" en "I'm glad to hear you smoke. A man should always have an occupation of some kind"). Overigens bedacht Wilde deze aforismen ook juist om er de aandacht mee te trekken; soms zond hij ze als telegram naar The Times.

Een aantal van zijn toneelstukken wordt nog steeds gespeeld, met name The Importance of Being Earnest en An Ideal Husband. Hij was tien jaar lang een uiterst populair toneelschrijver die op ieder moment een of meer toneelstukken in productie had, waarbij hij in populariteit slechts werd overtroffen door George Bernard Shaw.

Films

Zijn leven is verschillende keren verfilmd: The Trials of Oscar Wilde (1960) met in de hoofdrol Peter Finch en Wilde (1997) met in de hoofdrol Stephen Fry. Ook de acteur Michael Gambon heeft hem in een televisieserie uitgebeeld.

Bibliografie

Werken voor Toneel:

  • Vera
  • The Duchess of Padua
  • Lady Windermere's Fan (1892)
  • A Woman of No Importance (1893)
  • The Importance of Being Earnest, verfilmd in 2002 door regisseur Oliver Parker. Met o.a. Rupert Everett, Colin Firth en Reese Witherspoon in de hoofdrollen.
  • An Ideal Husband (1894), verfilmd in 1999 door Oliver Parker.Met o.a. Cate Blanchett, Minnie Driver, Rupert Everett en Julianne Moore in de hoofdrollen.
  • Salomé
  • La Sainte Courtisane
  • A Florentine Tragedy

Overig zie Wikipedia

Literatuur

  • Ellmann, Richard, Oscar Wilde (London, 1984).
  • Holland, Merlin, The Wilde Album (London, 1997).
  • Mason, Stuart [Christopher Millard], Bibliography of Oscar Wilde (London, 1914; New Edition London, 1967).
  • McKenna, Neil, The Secret Life of Oscar Wilde (London, 2003).

Externe links

Bronnen