De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamMaatschappij Discordia
Opgericht1981
DisciplineToneel
TrefwoordenVoordracht, Experimenteel theater, Litterair theater

Informatie

Maatschappij Discordia is een toneelgezelschap dat in 1981 werd opgericht door Jan Joris Lamers, samen met Titus Muizelaar, Matthias de Koning en Marc Warning.

Maatschappij Discordia legt in zijn werk het accent op een voortdurend onderzoek naar nieuwe manieren van toneelspel, vormgeving, ruimtegebruik, samenwerking en productie.

Het gezelschap bestond uit een kern van ongeveer tien vaste medewerkers en trok daarnaast voor de verschillende producties anderen aan. Maatschappij Discordia had een aantal vaste stukken op het repertoire staan en realiseerde daarnaast projecten op korte termijn, beïnvloed door de actualiteit en door de plek waar gespeeld wordt.

Maatschappij Discordia heeft veel invloed gehad op het Nederlandse en Vlaamse theater. Veel spelers, regisseurs en gezelschappen hebben de vruchten kunnen plukken van de experimentele benadering die Maatschappij Discordia consequent zocht. Nieuwe ideeën over spel, over samenwerking, over tekstinterpretatie en over vormgeving werden bij Maaschappij Discordia ontwikkeld en hadden vervolgens grote invloed op het werk van anderen. Ook zorgde het gezelschap voor de introductie van nieuwe toneelteksten en kwam het regelmatig met verrassende interpretaties van bekend repertoire.

Van 1984-2001 werd het gezelschap structureel gesubsidieerd. Sinds de subsidiestop maakt het collectief minder voorstellingen.

Voorstellingen)

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van deze organisatie als producent in première zijn gebracht, al of niet in samenwerking met andere theaterorganisaties en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij geregistreerd werd dat de bestaande teksten en stukken door het gezelschap werden bewerkt

Bronnen