Impresario

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Impresario is een beroepsaanduiding die wordt gebruikt voor iemand die theatervoorstellingen organiseert en vaak ook financiert of ook wel iemand die optreedt als vertegenwoordiger van een podiumkunstenaar of gezelschap in de verkoop van optredens en voorstellingen. Grote impresario's vertegenwoordigen vaak meerdere artiesten e/of gezelschappen.

Een andere term waarmee het beroep van impresario wel wordt aangeduid is die van theaterproducent of producent, met name wanneer de activiteiten vooral gericht zijn op het organiseren c.q. produceren van theatervoorstellingen. Wanneer het vooral gaat om het vertegenwoordigen van een artiest, spreekt men van theateragent, of simpelweg agent of wordt de term manager gebruikt. De organisatie die diverse impresario's voor de continuïteit van het werk hebben opgebouwd, noemt men impresariaat of ook wel theaterbureau.

Historisch gezien is de term impresario ontstaan in de Italiaanse operawereld, waar eind 17e eeuw gebruik was aan een persoon de opdracht te geven een geheel operaseizoen te organiseren. In later eeuwen werd de naam gegeven aan alle soort vooral zakelijke activiteiten die nodig zijn voor het organiseren van theaterproducties en het managen van podiumkunstenaars.

Zie de overzichten van personen die geregistreerd zijn als: impresario, theaterproducent en/of producent. NB. in dit laatste overzicht zijn ook gezelschappen en andere instituten te vinden die theatervoorstellingen produceren of geproduceerd hebben.