De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Someone.gif

NaamLou Steenbergen
PseudoniemLouis van der Steen
Geboren15 maart 1922
Rotterdam
Overleden20 mei 2003
BeroepActeur, Decorontwerper, Regisseur, Auteur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Lou Steenbergen (1922 - 2003) was een Nederlands acteur en decorontwerper. Louis (Lou) Steenbergen op 20 mei 2003. Hij werd geboren op 15 maart 1922 in Rotterdam als jongste van zes kinderen. Zijn vader, de acteur Johan Steenbergen sr., richtte in de jaren twintig zijn eigen gezelschap op. Met dit groepje reisde hij de kermissen af, waarbij zijn vrouw en kinderen ook meespeelden. Daarmee was de carrière van Lou, die eigenlijk architect had willen worden, eigenlijk bij zijn geboorte al bepaald. Zo stond hij op zijn zesde al op het toneel, als dauphin in Marie Antoinette. Ook zijn oudere broer, de bekende acteur-regisseur-toneelleider Paul Steenbergen, speelde zijn eerste rollen bij dit gezelschap. Na zijn schooltijd was Lou verbonden aan diverse gezelschappen, onder andere bij Fien de la Mar, en in de oorlogsjaren speelde hij bij Het Residentie Tooneel.

Na de oorlog trok hij met het gezelschap van zijn broer Willy het land door, en in de periode 1947-1950 was hij als acteur en later als assistent-regisseur verbonden aan de Haagse Comedie. In de jaren vijftig leidde hij onder meer enige jaren Stichting Onderwijs Toneel De Gong, presenteerde een quiz voor de AVRO-televisie en begon zijn carrière als decorontwerper. Als assistent-regisseur (hij noemde het zelf 'een soort bedrijfsleider' of stage-manager) bij de Haagse Comedie had hij veel contact gehad met decorontwerpers. Zijn eerste decor was een toevalstreffer: hij had thuis als oefening een Hamlet-decor gemaakt, en toen bij de Haagse Comedie in 1957 hetzelfde stuk zou worden opgevoerd, liet hij zijn maquette zien aan de regisseur, zijn broer Paul, die het meteen wilde gebruiken. Hetzelfde seizoen zou hij nog meer opdrachten krijgen, en vanaf die tijd was zijn naam als decorontwerper gevestigd. Hij zou in zijn carrière meer dan 60 ontwerpen realiseren, in samenwerking met regisseurs als Paul Steenbergen, Jan Retèl en Peter Oosthoek.

In 1960 keerde hij voor korte tijd, onder de naam 'Louis van der Steen', als acteur terug op het toneel. Ook was hij met regelmaat in films en op televisie te zien. Zelf zei hij over zijn veelzijdigheid: 'Ik ben geen regisseur, ik heb geregisseerd. Noem me geen schrijver, ook al heb ik hoorspelen, stukken en een boekje geschreven. Acteur en decorontwerper, dat ben ik wel, dat zou ik bij wijze van spreken in de Gouden Gids kunnen zetten. Maar het meeste heb ik me altijd acteur gevoeld, die daarnaast decors ontwierp.' Lou Steenbergen werd 81 jaar.

Op zesjarige leeftijd begon Lou met acteren bij het reizende toneelgezelschap van zijn vader Johan Steenbergen en moeder Jeanne van de Griendt. Lou acteerde samen met zijn oudere broer Paul Steenbergen. Toen hij vijftien was, besloot hij beroeps-acteur te gaan worden. Steenbergen sloot zich aan bij het volkstoneelensemble van Jacques van Bijlevelt en Johan Boskamp. In zijn leven speelde hij onder andere bij De Haagsche Comedie en Toneelgroep Centrum. Ook hield hij zich bezig met het ontwerpen van toneeldecors.

Op de Nederlandse televisie speelde hij in Goede tijden, slechte tijden, De Brug, Hollands Glorie en Waaldrecht.

Hij speelde o.a. rollen als Bardolf in Vrolijke Vrouwtjes van Windsor van William Shakespeare; Peter in het Verhaal van de Dierentuin van Edward Albee

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Bronnen