De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Bert Dijkstra (1920 – 2003) was een Nederlands acteur. Als er één rol is waar men zich acteur en regisseur Bert Dijkstra in zal herinneren, is het die van de burgemeester in de televisieserie Swiebertje. Na Guus Hermus, Jo Vischer jr., Jan Blaaser, Rien van Nunen en Louis Borel was Dijkstra de zesde acteur die de rol vertolkte (van 1972 tot 1975).

Egbertus Dijkstra werd op Sumatra geboren als zoon van een planter, maar bracht zijn jeugd vanaf 1927 door in Nederland. Na zijn HBS-tijd meldde hij zich in 1940 bij de toneelschool, waar hij twee jaar zou blijven. Als volontair begonnen bij het Centraal Tooneel, maakte hij zijn eigenlijke debuut bij het N.V. Het Residentie Tooneel van Dirk Verbeek.

Na 1946 lag zijn werkterrein voornamelijk bij de radio. Bij de nieuw opgerichte Nederlandse Radio Unie werkte hij in de loop der jaren mee aan zo'n 1500 hoorspelen. Tot 1956 behoorde hij tot de vaste kern. Hij ging even het theater in, maar belandde in 1958 bij de AVRO, waar hij hoofd werd van de hoorspelafdeling.

Per 1 september 1965 sloot hij zijn radiocarrière in vast verband af met het aanvaarden van een drieledige functie bij Toneelgroep Arena/de Nieuwe Komedie: die van acteur, regisseur en dramaturg. Later was Dijkstra's stemgeluid te horen in reclamespotjes en tekenfilms en was hij te zien in tientallen televisieproducties en vijf speelfilms, waaronder Turks fruit en Soldaat van Oranje.

Bert Dijkstra werd 83 jaar.

Bert Dijkstra bracht de eerste jaren van zijn leven door in Nederlands Indië, waar zijn vader een plantage had. In 1927 kwam hij naar Nederland. Hij doorliep de HBS en ging in 1940 naar de toneelschool. Als volontair kwam hij bij het Centraal Tooneel o.l.v. Cees Laseur in 1942 en vanaf dat moment acteert en regisseert hij. Na zijn jaren bij het Residentie Tooneel kwam hij bij de hoorspelkern van de NRU, waar hij in de loop der tijd aan duizenden radio-uitzendingen meewerkte. Hij was vanaf 1958 hoofd van de hoorspelafdeling van de AVRO en houdt zich sinds 1965 voornamelijk bezig met het regisseren van hoorspelen. Voorts leende hij zijn stem aan tekenfilms en commercials.

Trivia

  • Bert Dijkstra was gehuwd met Elisabeth Engelina Tekelenburg.
  • Zijn moeder's naam was: Bongartz

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Andere activiteiten

  • Hoorspel Zonder angst of haat in 1977 (regisseur)
  • Hoorspel Zomaar een breimachine in 1977 (regisseur)

Externe Links

Bronnen