De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Jules Croiset 366236.jpg


Jules Croiset, 1970. Foto: Philip Mechanicus. Collectie TIN.

NaamJules Croiset
Volledige naamJulien Gustave Croiset
Geboren9 oktober 1937
Deventer
BeroepActeur, Regisseur, Artistiek leider
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Biografie

Jules Croiset (1937) is een acteur, regisseur en artistiek leider. Hij werd geboren als zoon van Jeanne Verstraete en Max Croiset. Hij is een broer van Hans Croiset en vader van de acteurs Vincent Croiset en Niels Croiset. Eli Asser is, en Gerard Croiset was een oom van hem. Aan moederskant was hij de neef van Coen Flink en Guus Verstraete jr..

Jules Croiset debuteerde in 1955 als acteur, en ontving in 1979 de Louis d'Or voor zijn rol als Platonov in het gelijknamige toneelstuk van Anton Tsjechov.

Croiset was ook actief als filmacteur. In 1974 speelde hij de hoofdrol in Help! de dokter verzuipt, naar het gelijknamige boek van Toon Kortooms. Daarnaast speelde hij in diverse Nederlandse televisieseries; onder meer in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en Vrienden voor het leven, Medisch Centrum West en in een aflevering van Baantjer en één van Flikken Maastricht (Aflevering: Pillen (2008). Ook werkte hij mee aan musicals (A Little Night Music, Anatevka). Tevens sprak hij de rol in van Hugo de Bokkenrijder, in Villa Volta in de Efteling.

Zelfontvoering

In 1987 behoorde hij tot de personen die de opvoering van Het vuil, de stad en de dood van Rainer Werner Fassbinder in Nederland trachtten te verhinderen. Hij ging hierbij zover dat hij dreigbrieven schreef, en zijn eigen ontvoering in scène zette. De Belgische politie ontmaskerde de daad. Over de gebeurtenissen schreef hij het boekje Met stomheid geslagen (1989). Harry Mulisch schreef over dezelfde affaire het boekenweekgeschenk Het theater, de brief en de waarheid (2000), dat Freek de Jonge inspireerde tot zijn voorstelling De conferencier, het boekenweekgeschenk en de leugen.

In 2001 speelde Croiset de hoofdrol in het uit het Zweeds vertaalde stuk De Troubadour Van IJmuiden, over het leven van Cornelis Vreeswijk.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het decor

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Film

 • De zaak M.P. (1960) -
 • Drie zusters (1962) - Andrej Sergevich
 • Help! de dokter verzuipt (1974) - dorpsdokter
 • Peppi & Kokki bij de marine (1976) -
 • De mantel der liefde (1978) - pastoor
 • De Leeuw van Vlaanderen (1983) - Robert d'Artois
 • Amsterdamned (1988) - burgemeester
 • Meneer Rommel (1992)
 • Vrienden voor het leven (1992-1995) - Meneer Van de Berg
 • Hoffman's honger (1993) - Wim Scheffers
 • De vlinder tilt de kat op (1994) - dokter Felix
 • Nachtvlinder (1999)
 • Floortje (2000) - De Verteller

Nasynchronisatie

Hij verleent regelmatig zijn stem aan animatiefilms. Zo sprak hij de stem in van Shere Khan voor de Disneyfilms Jungle Boek en Jungle Boek 2 en was hij de stem van Doc in Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen en Prins Jan en Richard Leeuwenhart in Robin Hood. Voor Dreamworks sprak hij de stem in van Generaal Mandible voor de film Antz. Verder was hij te horen in de korte animatiefilm Donald in Rekenwonderland en als Doctor Snuggles in de gelijknamige kinderserie. Ook verleende hij zijn stem aan Hugo van den Loonsche Duynen, het hoofdpersonage van Villa Volta, een attractie in de Efteling.

Externe Links

Bronnen