De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Cyrano de Bergerac 172592.jpg


Guus Hermus in zijn vertolking van Cyrano, 1975. Foto: Joop van den Berg. Collectie TIN.

NaamGuus Hermus
Geboren23 augustus 1918
Amsterdam
Overleden18 september 2001
Laren (N-H)Nederland
BeroepActeur, Regisseur, Artistiek leider
IMDb-profiel

August Cornelis Maria (Guus) Hermus (Amsterdam, 23 augustus 1918 - Laren, 18 september 2001) was een acteur, regisseur en artistiek leider.

Biografie

Op 18 september 2001 overleed de acteur en regisseur Guus Hermus. August Cornelis Maria Hermus werd op 23 augustus 1918 in Amsterdam geboren. Als zoon van acteur, regisseur en toneelleider Cor Hermus en actrice-zangeres Dora de Groot verkeerde hij al vroeg in toneelkringen: "Als jongetje hoorde ik mijn vader zo vaak de naam van William Shakespeare noemen dat ik dacht dat het een goede vriend van hem was," vertelde Hermus ooit. In 1937 begon Hermus zijn studie aan de Amsterdamse Toneelschool. Nadat hij in 1941 afstudeerde, debuteerde hij bij het cabaretgezelschap van Martie Verdenius, waarna zijn lange en glansrijke toneelcarrière een aanvang nam. Hij was getrouwd met de actrice Bep Dekker.

Cyrano de Bergerac 172586.jpg De huisbewaarder 103332.jpg

Links: Guus Hermus in zijn vertolking van Cyrano, 1975. Foto: Joop van den Berg. Rechts: Bas ten Batenburg, Henk van Ulsen, Guus Hermus in De Huisbewaarder, 1970. Foto: Maria Austria/MAI.Collectie TIN.

Met zijn bronzen stemgeluid en opvallend nuchtere spel behoorde hij al snel tot een van de meest gevraagde Nederlandse acteurs. Bij verschillende gezelschappen vertolkte hij legendarische hoofdrollen, zoals Davis in De huisbewaarder van Harold Pinter bij Ensemble en de titelrol in Nathan de Wijze van Lessing bij Centrum. Bij dat gezelschap zat hij van 1962 tot 1967 in de artistieke leiding. Later speelde hij vaak in vrije producties, o.a. de titelrol in Cyrano de Bergerac die hij ook in 1962 ook bij het Rotterdams Toneel had gespeeld, wat een hoogtepunt mag worden genoemd.

Hermus was ook regelmatig te zien in Nederlandse films en televisieseries, waaronder Soldaat van Oranje en Dagboek van een herdershond. Hoewel Hermus het toneel heel serieus nam, was hij een meester in het relativeren ervan: zijn geroemde vertolking van Koning Lear deed hij af als 'een aardig stukkie (met vooral) een hoop tekst!'. Ondanks zijn succesvolle carrière werd Hermus in de loop der jaren steeds onzekerder en banger om het toneel op te gaan. In 1981 speelde hij zijn laatste toneelrol, waarna het stil werd rond hem. Guus Hermus werd 83 jaar.

In 1988 werd hij voor zijn grote verdiensten voor het toneel geëerd met de VSCD-Oeuvreprijs.

Theater

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de vertaling

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent samen met Ton van Duinhoven onder de naam Van Duinhoven en Hermus Toneelprodukties

Bronnen