De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een Leven Lang Theater: Fien de la Mar

Eenlevenlangtheater: Fien de la Mar

Fien de la Mar, ca. 1920. Foto: Henri Berssenbrugge. Collectie TIN. Fien de la Mar, ca. 1920. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN. Fien de la Mar, ca. 1933. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN. Fien de la Mar, ca. 1933. Foto: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.

Vanaf haar eerste succes tot op de dag van vandaag wordt er vol bewondering én verbazing over gepraat: Josephina Johanna (Fien) de la Mar (Amsterdam, 2 februari 1898 - Amsterdam, 23 april 1965) kon álles. Cabaret, revue, operette, toneel, voordrachten, film, televisie. In het begin van haar carrière haalde men er grootheden uit alle hoeken bij om het magische talent van ‘Fientje’ te kunnen beschrijven. Als actrice deed zij niet onder voor Theo Mann-Bouwmeester, als cabaretière en chansonnière zou zij zich met gemak staande hebben gehouden naast Yvette Guilbert en Marlène Dietrich. De ‘vrouwelijke Pisuisse’, zo luidde een van haar bijnamen. Maar al snel waren die vergelijkingen niet meer nodig. Fien de la Mar - "zeg vooral geen Fientje, dat ben ik ontgroeid", zou zij na de oorlog in alle interviews zeggen - was zélf die grootheid geworden. Een ware ster die in de ogen van velen met gemak de wereld zou kunnen veroveren. Dat deed zij echter niet. Buiten enkele korte uitstapjes over de grenzen - waaronder een optreden met liedjes van Louis Davids in de Rue Pigalle in Parijs - verkoos zij het leven van diva in eigen land.

Het fenomeen 'naast wie alle andere artiesten verbleekten', speelde en zong volledig op intuïtie. Die timing, haar sensuele houding, spottende ogen en vooral die unieke donkere stem waarmee zij elk typetje hilarisch maakte en elk lied de perfecte emotionele lading meegaf: het ging allemaal vanzelf. "Zij doet maar wat", spraken vrienden en collega’s over de vrouw die zich nauwelijks voorbereidde, nooit een boek las en vaak verveeld wegvluchtte van repetities. Terwijl de meesten vol bewondering keken naar het gemak waarmee Fien de la Mar haar grote successen behaalde, is het gebrek aan discipline haar ook kwalijk genomen; zij zou te nonchalant zijn omgesprongen met haar gigantische talent.

Via het menu bovenaan op deze pagina, vindt u een overzicht van het leven en werk van deze bijzondere artieste.

Zie ook wikipedia en haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen

Logo eenlevenlangtheater2.jpg