De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Titel onbekend 194921.jpg


Foto: Particam Pictures/MAI.

NaamCaro van Eyck
Volledige naamGerarda Jacoba Everdina Taytelbaum
PseudoniemCaro van Eyck
Geboren27 november 1915
Batavia
Overleden15 september 1979
Amstelveen
BeroepActeur
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Caro van Eyck (1915 - 1979) was een Nederlands actrice.

Biografie

Portret van Caro van Eyck 367364.jpg Portret van Caro van Eyck 367365.jpg

Caro van Eyck, 1946. Foto's: Jacob Merkelbach.

Caro van Eyck (ook geregistreerd in de Productiedatabase gespeld als Caro van Eyk bracht een groot deel van haar jeugd door in Indië, tot haar 14e, toen vertrok ze met haar ouders naar Nederland, want haar vader moest voor werk naar Nederland. In Nederland doorliep zij het gymnasium om vervolgens rechten te kunnen studeren. Zij bracht het tot kandidaats.

Ze was vanaf 1936 betrokken bij het toneel. Zo speelde ze de hoofdrol in La machine infernale van Cocteau bij het studententoneel. Inmiddels liet zij zich door Alida Tartaud-Klein opleiden voor het toneel en in 1936 vertrok zij naar Engeland om een toneelcursus te volgen in Bath. Terug in Nederland werd zij door Cor van der Lugt Melsert geëngageerd. Ze begon haar professionele carrière bij het Hofstadtoneel. Daarna speelde ze onder meer met het Residentie Toneel, De Haagsche Comedie, het Amsterdams toneelgezelschap, het Rotterdams toneelgezelschap en Toneelgroep Theater en Ensemble. Ook droeg ze gedurende enkele jaren zelfgeschreven verhalen voor.

Zij heeft haar ruim veertigjarige loopbaan vaak moeten onderbreken, eerst door de oorlog en later om gezondheidsredenen. Zo moest zij ook haar laatste rol in Een gelukkige hand laten overnemen door Mary Dresselhuys. Voor deze rol werd zij overigens onderscheiden met de Theo d'Or. Eerder, in 1960, was haar de Theo Mann-Bouwmeesterring toegekend, die zij heeft doorgegeven aan Annet Nieuwenhuyzen. "Ik heb tenminste afscheid genomen met een mooie rol", vertelde Caro vlak voor haar dood tegen schrijver Simon Carmiggelt, met wie ze bevriend was.

Caro van Eyck, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, vertaalde ook enkele toneelstukken en schreef een tweetal boeken over haar levens- en toneelervaringen, t.w. "'t Is maar geleend. . . je mag het even vasthouden" en "Allemaal mensen". Onder de laatste titel bracht zij in 1975 een soloprogramma, waarmee haar 40-jarig jubileum werd gevierd. Zij is gehuwd geweest met Paul Steenbergen, de journalist Dick Sternheim (alias Alfred Pleiter) en de filmproducent Hans Boekman..

Naast haar werk op het toneel speelde ze ook in diverse televisieseries, waaronder: De Stille Kracht(1974), De kleine waarheid (1971), De Kleine zielen (1969), Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en Ritmeester Buat (1968).

In Hengelo en Leiden is een straat naar Caro van Eyck genoemd.

Zie ook haar biografie op de website van Resources Huygens.

Theater/Dans

Voor een chronologisch overzicht van de premières van voorstellingen waar Caro van Eyck een rol in speelde, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase, zie: Voorstellingen van Caro van Eyck

Idem de voorstellingen in een regie van haar

Idem de voorstellingen waarbij zij geregistreerd werd als auteur

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Scènefoto's

Iphigeneia in Aulis 197881.jpg Elizabeth, de vrouw zonder man 98012.jpg

Links: Anne-Marie Heyligers en Caro van Eyck in Iphigeneia in Aulis, Toneelgroep Theater 1959. Foto: Particam Pictures/MAI. Rechts: Hans Culeman en Caro van Eyck in Elizabeth, de vrouw zonder man, Ensemble 1966. Foto: Maria Austria/MAI.

Overig

  • Gehuwd met Paul Jozef (Paul) Steenbergen (1907-1989) op 6-7-1938 te 's-Gravenhage.
  • Gescheiden van Paul Steenbergen op 26-9-1945 ['s-Gravenhage].
  • Gehuwd met Alex (Dick) Sternheim (Amsterdam, 15-12-1919) op 25-3-1948 te Amsterdam.
  • Gescheiden van Alex Sternheim op 21-5-1949 [Amsterdam].
  • Gehuwd met Samuel (Hans) Boekman (1896-1978) op 5-3-1952 te Amsterdam.
  • Ouders: M.M. Taytelbaum en G.E. Karssen.
  • 40-jarig jubileum in 1975 met soloprogramma "Allemaal mensen".

Externe Links

Bronnen