De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lurelei 158616.jpg


Ben Rowold, Adele Bloemendaal, Eric Herfst. Cabaret Lurelei, 1959. Foto: Piet Stroethoff.

NaamCabaret Lurelei
TrefwoordenCabaret

Informatie

Cabaretgezelschap Lurelei werd in 1958 opgericht door Eric Herfst en Ben Rowold. Net als andere cabaretiers uit die tijd, (Jaap van de Merwe, Tingel Tangel), verzetten zij zich tegen het cabaret van de voorgaande generatie (Wim Kan, Wim Sonneveld), door terug te keren naar de basis van het cabaret: actuele, kritische en satirische optredens in kleine zaaltjes. Oorspronkelijk maakt Adèle Bloemendaal deel uit van het gezelschap, maar in 1960 neemt Jasperina de Jong het van haar over. In diezelfde periode treedt Guus Vleugel ook toe aan Lurelei. Rowold treedt meer op de achtergrond en de leiding van het gezelschap is vanaf dat moment in handen van Herfst, Vleugel en De Jong.

Andere cabaretiers die betrokken zijn geweest bij Lurelei zijn: Marjan Berk, Ruud Bos, Gerard Cox, Frans Halsema, Rudy van Houten, Kees van Kooten, John Lanting, Sylvia de Leur, Maria Lindes, Rogier van Otterloo, Joop Stokkermans en Janine van Wely.

Lurelei stond bekend om zijn scherpe, taboedoorbrekende cabaretnummers, wat ze ook op veel kritiek kwam te staan en zelfs Kamervragen.

In 1968 valt het gezelschap uiteen en gaat de grote ster van Lurelei, Jasperina de Jong, samen verder met tekstschrijver Guus Vleugel.

Voorstellingen

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die onder de naam van dit gezelschap als producent in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de Productiedatabase

Bronnen