Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Een toneelstuk rondom het blijspel "Vrouwen om Dr. Deninga" van Annie M.G. Schmidt naar een idee van Mette Bouhuijs.

Verhaal

De tragikomedie Annie M.G. op Soestdijk biedt scherp en vrolijk toneel: een toneelstuk in een toneelstuk over het huwelijk van Koningin Juliana. De spelers nemen u mee naar Soestdijk. Het is 1958, het jaar na de Greet Hofmans affaire. We zien de vorstin in een eenzame, moeilijke tijd. Haar huwelijk bevindt zich op een dieptepunt en haar oudste kinderen zijn het huis uit. Juliana’s vriendinnen besluiten om de koningin op te vrolijken door hun vroegere toneelclub nieuw leven in te blazen. Toneelspelen is immers Juliana’s grootste hobby. Annie M.G. Schmidt krijgt een opdracht speciaal voor Juliana en haar vriendinnen een toneelstuk te schrijven dat met Kerst zal worden opgevoerd. Haar brutale blijspel Vrouwen om Dr. Deninga gaat over een man die nooit thuis is en bovendien een minnares heeft. Wat gaat dat geven ten Paleize met Kerst?

Betrokkenen

De onderstaande personen hebben een (in)directe bijdrage geleverd aan de realisatie van de theaterproductie (in voorkomende gevallen op basis van- of uitgaande van een bestaand werk). Aanvullingen zijn welkom.

Auteurs en makers

NB: Op dit moment worden specificaties (bijv. 'assistent', 'dialogen', 'ontwerp') nog niet meegenomen vanuit de premièredatabase. Deze informatie is op te vragen via de Theatercollectie.

Aan de realisatie van deze productie hebben meegewerkt:
  Rolverdeling en uitvoerenden

  NB: De rolbenamingen zijn veelal direct overgenomen zoals in het originele programmaboekje vermeld, en kunnen zodoende verouderde termen bevatten. Zie ook deze pagina.

  Ria Eimers (Koningin Juliana, aangesproken als Jula; in het toneelstuk de moeder van dokter Deninga)
  Annet Malherbe (studievriendin Fops; in het toneelstuk Emmy)
  Trudy de Jong (particulier secretaresse Bien; in het toneelstuk Juffrouw Wies)
  Saskia Temmink (regisseuse Clara; in het toneelstuk Mia)
  Julia Akkermans (Dotty; in het toneelstuk Jop)


    Bronnen