De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ramsesportret1.PNG


Ramses Shaffy, begin jaren zestig. Foto: Godfried de Groot. Collectie TIN.

Logo eenlevenlangtheater2.png
NaamRamses Shaffy
Geboren29 augustus 1933
Neuilly-sur-Seine
Overleden1 december 2009
Amsterdam
BeroepActeur, Zanger
DisciplineToneel
IMDb-profiel
VIAF-profiel

Een Leven Lang Theater: Ramses Shaffy

Eenlevenlangtheater: Ramses Shaffy (1933-2009)

Ramses Shaffy. Fotograaf onbekend. Collectie TIN. Ramses Shaffy. Fotograaf onbekend. Collectie TIN Portret van Ramses Shaffy 367038.jpg Portret van Ramses Shaffy 367039.jpg

V.l.n.r.: Fotograaf onbekend (2x), Foto Wouter van Heusden (2x). Collectie TIN.

Ontroerend, onstuimig, vol levenslust, liefdevol, tomeloos, mateloos, woest, melancholiek, vol passie, muzikaal, soms onhandelbaar, exotisch, wild. Het zijn termen waarmee vrienden, collega's, bewonderaars en journalisten de afgelopen decennia gepoogd hebben zowel de persoon als de artiest Ramses Shaffy (Neuilly-sur-Seine, 29 augustus 1933 - Amsterdam, 1 december 2009) te duiden. Niet vaak vallen de mens en de artiest zo samen tot één geheel als in het geval van Shaffy. Wie hem hoorde zingen, zag acteren, zijn teksten las, zijn schilderijen bekeek of hem kende als vriend, Shaffy was Shaffy, alle hierboven genoemde termen in zich verenigend, en nog veel meer.

De artiest Shaffy verenigde een acteur, zanger, componist en schrijver in zich, en kon bovendien ook nog eens goed tekenen en schilderen. Hij speelde serieuze toneelrollen bij onder andere de Nederlandse Comedie, verraste het Nederlandse publiek met een nieuwe, on-Nederlandse vorm van muziektheater, zijn tour-de-chants, speelde in televisiedrama en speelfilms, schreef liedjes en componeerde muziek, maakte platen, schreef een aantal boeken en tekende en schilderde. Dit alles met "een stem die kon daveren en strelen, en die zonder uitzondering ontroerde" (Sofie Cerutti, Trouw, 8 december 2009).

Zijn levensmotto verwoordde Shaffy als volgt: "De meest reële vorm van leven vind ik: zien wat er gebeurt. Dat heb ik altijd gedaan en dat zal ik altijd blijven doen. Ik heb geen moment bewust aan mijn carrière gebouwd. Het is me allemaal overkomen. Dat heeft het leven bepaald en het leven is me kennelijk heel erg goed gezind." (Geciteerd uit: Kick van der Veer en Hilde Scholten, We zullen doorgaan. Ramses Shaffy, een leven in liedteksten, Amsterdam 1994)

Via het menu bovenaan de pagina vindt u een zo volledig mogelijk overzicht van het oeuvre van Ramses Shaffy als acteur en chansonnier. Daarbij zult u ongetwijfeld ook meer te weten komen over de persoon Ramses Shaffy.


Logo eenlevenlangtheater2.jpg

Archief

In de Productiedatabase zijn de volgende data geregistreerd m.b.t. het theaterwerk van Ramse Shaffy:

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent