Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het werk van Roosen is volledig verweven met de zoektocht naar de ander. Het is geen poging het vreemde te begrijpen. Roosen kantelt het perspectief en probeert daarmee te tonen dat er feitelijk geen vreemde is.

Haar creativiteit komt voort uit haar jeugd, waar ze als kind leerde spelen met wat zich buiten in de natuur aandiende. Zelf zegt ze:" Een vriend zei ooit tegen me, dat ik als kind eigenlijk iets heel slims heb gedaan: ik heb mijn autonomie beschermd. En die heb ik weten te behouden. (...) Ik was als kind een zwervend leven gewend, en ik ben blijven doen wat ik altijd al deed: buiten de wereld verkennen. De straat oversteken en aanbellen, binnenkomen, kennis maken."[1] Dankzij haar decaan op de middelbare school werd ze uiteindelijk gestimuleerd om naar de Toneelschool te gaan.

In 2008 richt zij Stichting Female Economy op, het artistieke bureau waarmee ze haar beweging vol ontmoetingen met de ander kan voortzetten en verwerken in films, theatrale concepten, performances en voorstellingen.

Adelheid Roosen probeert veelal theatermakers en publiek in contact te brengen met wijken en hun bewoners. Dit deed ze onder meer in het drieluik Vijf op je ogen, De gesluierde monologen en Is.Man, en in verschillende 'wijksafari's'.

Adelheid Roosens Tergend Langzaam Wakker Worden, gebaseerd op het stuk Clara S. van Elfriede Jelinek, wint in 1988 De Prosceniumprijs voor beste voorstelling. (Theater Persona, regie Marcelle Meuleman). Daarna baseert ze solo's op het werk van Clarice Lispector en Franz Xaver Kroetz, met eigen tekstmateriaal en ontwerp. Naar aanleiding van één van deze voorstellingen, Van Top Tot Teen Te Trillen, dat onder meer de feminisering van de samenleving als onderwerp heeft, vraagt Eckart Wintzen (van Ben&Jerry's), haar als commissaris voor zijn bedrijf. Broos -met nog vier actrices- is een theatersucces en later ook een bekroonde film.

Met dertien vrouwelijke artiesten uit verschillende werelddelen ontwikkelt zij in 1998 Female Factory, een internationaal concert gespeeld voor een uitverkocht Carré in Amsterdam. Zij produceert voor dit concert een korte tour in Moskou en Barcelona. In hetzelfde jaar maakt ze Vijf op je Ogen met vier jonge moslima's. Bij De Suite, een masterclass voor klassiek-moderne muziek, regisseert zij vier kleine concerten in theater De IJsbreker (2000-2005).

Vagina Monologen

Adelheid is één van de actrices in de Nederlandstalige productie van De Vagina Monologen. Naar aanleiding daarvan ontwikkelt ze De Gesluierde Monologen, (Bos Theaterproducties, 2003) dat succesrijke tournees heeft in Nederland en nog in Vlaanderen, Berlijn, Turkije/Ankara speelt. In Egypte en Jordanië wordt ze met deze theatertekst genodigd op festivals aldaar. In Pakistan, Nigeria, New York en Boston wordt de voorstelling in 2007 gespeeld. De voorstelling wordt in 2011 drie maanden gespeeld in het Petit Théatre de Paris in Parijs (co-productie met LPproductions) en gaat in 2012 en 2013 op tournee in frankrijk, Zwitserland en Canada. Tien jaar na de première wordt de voorstelling in 2013 hernomen in Amsterdam en gaat in het seizoen 2013/2014 op tournee door Nederland en Vlaanderen. De Gesluierde Monologen zijn zelfs - op het hoogtepunt van het parlementaire debat over de grondrechten van religieuze minderheden in Nederland - opgevoerd voor de Tweede Kamer en in een Moskee.

Adelheid speelt Portia in Shakespeares De Koopman van Venetië, bij Toneelgroep Amsterdam geregisseerd door de Syrisch-Nederlandse theatermaker Ola Mafaalani, en gepresenteerd op het CIFET Festival in Caïro. Met Mafaalani werkt ze later ook in Romeo en Julia.

Haar voorstelling Is.Man, (St. Female Economy) handelt over de eerwraak van migrantenmannen in ons land. Zij interviewt daders in gevangenissen, familieleden van daders, politie, justitie en hulpverleners.

Als theatermaker ontwerpt Adelheid Roosen regelmatig de scenografie voor haar eigen voorstellingen, sinds 2002 ook voor andere produkties zoals Strindberg, een grote zaal produktie bij het Toneelhuis in Antwerpen.

Zina Platform

In 2005 initieert zij het Zina Platform, waar ze artistiek leider is. Een platform dat opereert vanuit theater De Balie, en ruimte geeft aan kunstuitingen voor Arabische, Turkse en Koerdische kunstenaars. Werk dat gericht is op doelgroepen in buurt- en theehuizen.

Televisie

Voor televisie maakte zij Vara's Nachtshow, is zij als item-maker verbonden aan VPRO's Lolapaloeza. In 1990 was zij Zomergast bij Peter van Ingen. Voor research reist zij naar De Internationale Vrouwenconferentie in Beijing. In 1994 verblijft ze drie maanden in Afrika om een documentaire te maken over macht en leiderschap van Afrikaanse vrouwen getiteld: Kikubwa. Haar documentaire Dolle Zina, in samenwerking met Myke de Jong, toont een serie portretten van vijf Nederlandse moslima's.

Ze maakt de documentaire Mam in 2009 over haar moeder waarin ze als een Alice in Wonderland het wonderlijke en ook intieme traject van haar moeder volgt nu zij Alzheimer heeft. Ik zie haar niet verdwijnen, ik zie haar tevoorschijn komen.

Zina neemt de Wijk

Voor de voorstelling Zina neemt de Wijk in 2010, woont Roosen met de makers van het ZinaPlatform drie maanden in drie achterstandswijken in Groningen. Zij gaan in adoptie bij wijkbewoners om het contact met de ander te verdiepen en verzamelen hun verhalen die de pijlers worden van deze voorstelling in de regie van Ola Mafaalani. Zo onstaat er de beweging naar de wijk en van de wijk naar het theater. Hier zien de wijkbewoners niet alleen hun leven terug, maar ook dat van andere bewoners uit hun wijk in een intense, theatrale ontmoeting.

Als voorzitter voor de jury van het Theaterfestival 2009-2010 initieert Roosen de 'Wijkjury'. Een theaterjury waarin veertien vrouwen met verschillende culturele achtergrond, wonend in diverse Amsterdamse wijken een eigen selectie maken. Een van de voorstellingen uit deze selectie wordt opgenomen in het Nederlands Theater Festival.

Syrië

In 2011 reist Roosen samen met de jonge regisseur Merel de Groot naar Damascus. Ze werken samen met kunstenaars uit Syrië en studenten van de plaatselijke kunst- en theateracademie. Uitgangspunt voor dit project is de poging als kunstenaar en mens mee te bewegen met en naar de ander toe. Dwars door de grenzen van dat wat bekend is en aangeleerd. In een tien dagen durende beweging van ontmoetingen door de stad ontstaat de installatie to the You I call the Other die wordt getoond in The Faculty of Fine Arts van de Damascus University.

Moes

In hetzelfde jaar maakt Roosen #Moes, samen met Paul Koek, de Veenfabriek en Zina. Een muziektheatrale productie in twee volkstuinen, geïnspireerd door de verhalen van tuinders. Volkstuincomplex Ons Buiten in Leiden en Tuinpark Buikslotermeer in Amsterdam vormen de wijk waarin poëzie, muziek en de rauwheid van het tuinleven opdoemen in de lichte avondnevel.

WijkSafari Slotermeer

Eind 2011 maakt Roosen samen met Zina de bejubelde voorstelling WijkSafari Slotermeer, die in het voorjaar van 2012 een uitgebreid vervolg krijgt. De adoptiemethode uit Zina neemt de Wijk vormt hier de basis voor een voorstelling over en met bewoners van de Amsterdamse wijk Slotermeer. Het publiek wandelt in kleine groepen door de levens van de wijkbewoners, in hun huizen, hun favoriete winkels, hun moskee, achter op de scooters van hun zoons. Een nieuwe versie van de WijkSafari wordt in voorjaar 2013 ontwikkeld in Utrecht.

Hetty & George

In het najaar van 2012 maakt Adelheid samen met haar oude kompaan George Groot de Bellevue Lunchtheater productie Hetty & George, waarin zij hun levensscenario's in de openbare ruimte leggen. Een openbare zoektocht, waar homosexualiteit en Alzheimer een rol in spelen.

Geweld verhalen Karavaan

Geweld Verhalen Karavaan is een audio-video installatie met levensverhalen over vrouwen, kinderen, omstanders en hulpverleners geïnterviewd over hun ervaringen met huiselijk geweld. In samenwerking met Stichting Toevluchtsoord en ZinaPlatform. Roosen is november 2010 tot september 2011 Ambassadeur Huiselijk Geweld.

Docent Toneelschool

Sinds 1986 doceert Roosen aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, nu binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. En sinds 2006 is zij mentor bij Das Arts.

Theaterprijzen

In 2009 krijgt Adelheid Roosen de Amsterdam Prijs voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam.

In 2012 krijgt Adelheid Roosen opnieuw De Prosceniumprijs. De jury: "Met weinig middelen maar veel inzet en idealisme hebben de vrouwen van Female Economy & Zina zich een niet meer weg te denken plek binnen het Nederlandse theaterbestel verworven.
 Met vallen en opstaan, en rammelend aan de rafelranden van land, stad en wijk. Het is daarom dat de Nederlandse Toneeljury vol overtuiging en met genoegen de Prosceniumprijs 2012 toekent aan Female Economy & Zina, in de persoon van artistiek leider 
Adelheid Roosen."

In april 2017 (uitreiking oktober 2017 in New York) werd haar de Amerikaanse Gilder/Coigney Internationale Theatre Award toegekend. Een prijs die elke drie jaar gaat naar een internationale vrouwelijke theatermaker die met haar werk een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd.


Adelheid Roosen heeft bijgedragen aan 65 productie(s).

Adelheid Roosen heeft gewerkt in de volgende functies:


Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Adelheid Roosen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:

NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.

Curriculum Vitae Theatrum
Productie Functie Producent Seizoen Premièredatum In regie van
Van top tot teen te trillen Bewerking Theater Persona 1988/1989 22 maart 1989 Marcelle Meuleman
Aanhoudend zacht Bewerking Theatergroep Nijinsky 1991/1992 5 oktober 1991 Bart Kiene
Dolle Zina, deel 1 Bewerking Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Bewerking Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Zina neemt de wijk Bewerking Noord Nederlands Toneel 2009/2010 27 mei 2010 Adelheid Roosen, Ola Mafaalani
Thuislozen Bewerking Theater Utrecht 2018/2019 12 oktober 2018 Adelheid Roosen, Thibaud Delpeut
Anton Huyg komt nooit meer thuis Regie Frisse Jongens 1984/1985 7 oktober 1984 Adelheid Roosen, Ursul de Geer, Haye van der Heyden
Cabaretprogramma Regie Erna Sassen 1985/1986 16 november 1985 Adelheid Roosen
Cabaretprogramma Regie Solo Festival 1985/1986 16 november 1985 Adelheid Roosen
Ons Lowietje heeft een engel gezien Regie Frisse Jongens 1986/1987 1 oktober 1986 Adelheid Roosen
Gurkenviertel Regie Theaterschool 1996/1997 6 juni 1997 Adelheid Roosen
Female Factory Regie Stichting Female Factory Foundation 1997/1998 27 november 1997 Adelheid Roosen, Leoni Jansen, Titus Tiel Groenestege
Honger Regie Sara Kroos 1999/2000 7 november 2001 Adelheid Roosen, Jessica Borst
Dolle Zina, deel 1 Regie Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Regie Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
De gesluierde monologen Regie Bos Theaterproducties 2003/2004 4 december 2003 Adelheid Roosen
Lam Regie Sara Kroos 2003/2004 13 december 2003 Adelheid Roosen, Jessica Borst
IS.MAN Regie Stichting Female Economy 2006/2007 5 januari 2007 Adelheid Roosen
Zina neemt de wijk Regie Noord Nederlands Toneel 2009/2010 27 mei 2010 Adelheid Roosen, Ola Mafaalani
#MOES Regie Veenfabriek 2010/2011 16 juni 2011 Adelheid Roosen, Paul Koek
Zijn of nie Regie Toneelgroep Amsterdam 2012/2013 16 december 2012 Adelheid Roosen, Victor Mentink, Maartje Ghijsen
Niet meer zonder jou Regie Stichting Female Economy 2014/2015 3 juni 2015 Adelheid Roosen
Wijksafari AZC Regie Stichting Female Economy 2017/2018 23 mei 2018 Adelheid Roosen, Paul Koek, Ilay den Boer, Nina de la Parra, Marijn Graven
Thuislozen Regie Theater Utrecht 2018/2019 12 oktober 2018 Adelheid Roosen, Thibaud Delpeut
God is een moeder Regie Theater Oostpool 2019/2020 11 januari 2020 Adelheid Roosen, Marcus Azzini
De vijf de van Purper Auteur (schrijver libretto, scenario) Purper B.V. 1986/1987 17 december 1986 Berend Boudewijn
Tergend langzaam Auteur (schrijver libretto, scenario) Theater Persona 1989/1990 23 maart 1990 Marcelle Meuleman
De goedkeuring Auteur (schrijver libretto, scenario) Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar 1992/1993 21 maart 1993 Titus Tiel Groenestege
In de schaduw van de zon Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Nesproductiehuis 1993/1994 24 december 1993 Marcelle Meuleman
Niet gesnoeid Auteur (schrijver libretto, scenario) Mojo Theater Productions 1994/1995 11 februari 1995 Titus Tiel Groenestege
Broos Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting De Akteurs 1994/1995 9 juni 1995 George Groot, Frans Strijards
Female Factory Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Factory Foundation 1997/1998 27 november 1997 Adelheid Roosen, Leoni Jansen, Titus Tiel Groenestege
Kniel met je goeie been Auteur (schrijver libretto, scenario) Grünfeld Theaterproducties 1997/1998 3 maart 1998 Frans Strijards
Tergend langzaam wakker worden Auteur (schrijver libretto, scenario) Melkweg Theater 1999/2000 24 mei 2000 Jurre Schreuder
Dolle Zina, deel 1 Auteur (schrijver libretto, scenario) Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Auteur (schrijver libretto, scenario) Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen
De gesluierde monologen Auteur (schrijver libretto, scenario) Bos Theaterproducties 2003/2004 4 december 2003 Adelheid Roosen
IS.MAN Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2006/2007 5 januari 2007 Adelheid Roosen
#MOES Auteur (schrijver libretto, scenario) Veenfabriek 2010/2011 16 juni 2011 Adelheid Roosen, Paul Koek
De goedkeuring Auteur (schrijver libretto, scenario) Koekoek! Annemarie 29 oktober 2011 Paul Terwijn
WijkSafari Slotermeer Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2011/2012 2 mei 2012 Titus Tiel Groenestege
WijkSafari Utrecht Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2012/2013 12 juni 2012 Titus Tiel Groenestege
Hetty & George Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2012/2013 28 oktober 2012 Titus Muizelaar
De oversteek Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2013/2014 9 februari 2014
De Oversteek Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2013/2014 9 februari 2014
WijkSafari Bijlmer Auteur (schrijver libretto, scenario) Stichting Female Economy 2014/2015 11 juni 2015 Titus Tiel Groenestege
Rijsen & Rooxman, DeDikkeMuiz & Sjors Auteur (schrijver libretto, scenario) Mugmetdegoudentand 2018/2019 27 maart 2019 Luk Perceval
Comedy & Close Harmony Uitvoerende Purper B.V. 1981/1982 21 mei 1982 Maarten Wansink, Wouter Stips, Lex de Regt
Purper II Uitvoerende Purper B.V. 1982/1983 24 november 1982
Purper 3 Uitvoerende Purper B.V. 1983/1984 26 maart 1984
Purper vierkant Uitvoerende Purper B.V. 1985/1986 2 december 1985
De vijf de van Purper Uitvoerende Purper B.V. 1986/1987 17 december 1986 Berend Boudewijn
Een totnogtoe onvervuld verlangen (2) Uitvoerende Moniek Kramer 1987/1988 17 januari 1988 Moniek Kramer
Van top tot teen te trillen Uitvoerende Theater Persona 1988/1989 22 maart 1989 Marcelle Meuleman
Tergend langzaam Uitvoerende Theater Persona 1989/1990 23 maart 1990 Marcelle Meuleman
Aanhoudend zacht Uitvoerende Theatergroep Nijinsky 1991/1992 5 oktober 1991 Bart Kiene
De goedkeuring Uitvoerende Theatercombinatie Bellevue / Nieuwe de la Mar 1992/1993 21 maart 1993 Titus Tiel Groenestege
Gemeubileerd te aanvaarden Uitvoerende Stichting Luc Boyer 1993/1994 24 november 1993 Luc Boyer
In de schaduw van de zon Uitvoerende Stichting Nesproductiehuis 1993/1994 24 december 1993 Marcelle Meuleman
Niet gesnoeid Uitvoerende Mojo Theater Productions 1994/1995 11 februari 1995 Titus Tiel Groenestege
Broos Uitvoerende Stichting De Akteurs 1994/1995 9 juni 1995 George Groot, Frans Strijards
Female Factory Uitvoerende Stichting Female Factory Foundation 1997/1998 27 november 1997 Adelheid Roosen, Leoni Jansen, Titus Tiel Groenestege
Kniel met je goeie been Uitvoerende Grünfeld Theaterproducties 1997/1998 3 maart 1998 Frans Strijards
Snorder! De Hollandse Nieuwe 4 Soap Uitvoerende Cosmic Illusion (1983- 2009) 2000/2001 26 oktober 2000 John Leerdam
De vagina monologen Uitvoerende WinterBos B.V. 2001/2002 4 september 2001 Titus Tiel Groenestege
Willem Mengelberg, tussen licht en donker Uitvoerende Balie Produkties 15 oktober 2001 Carel Alphenaar
Willem Mengelberg, tussen licht en donker Uitvoerende Balie Produkties 2001/2002 15 oktober 2001 Carel Alphenaar
De koopman van Venetië Uitvoerende Toneelgroep Amsterdam 2001/2002 24 maart 2002 Ola Mafaalani
Blind Date Uitvoerende Stadsschouwburg Amsterdam 2002/2003 22 februari 2003
Blind Date Uitvoerende Stadsschouwburg Amsterdam 2003/2004 7 februari 2004
Romeo en Julia Uitvoerende Toneelgroep Amsterdam 2003/2004 21 maart 2004 Ola Mafaalani
Blind Date Uitvoerende Stadsschouwburg Amsterdam 2004/2005 19 februari 2005
Hommage aan George Groot Uitvoerende Amsterdams Kleinkunst Festival 2005/2006 4 april 2006 Fred Florusse
25 Jaar Jubileumshow Uitvoerende La Bloemen Productions b.v. 2008/2009 26 oktober 2008 Marnix Busstra
Excellence in Exile Uitvoerende Veenfabriek 2008/2009 3 november 2008 Paul Koek
Ik ben Nietzsche! Uitvoerende Ministerie van Culturele Zaken 2006/2007 1 april 2009
Zina neemt de wijk Uitvoerende Noord Nederlands Toneel 2009/2010 27 mei 2010 Adelheid Roosen, Ola Mafaalani
Seks Uitvoerende Bellevue Lunchtheater 2010/2011 1 oktober 2010 Merel de Groot
Hetty & George Uitvoerende Stichting Female Economy 2012/2013 28 oktober 2012 Titus Muizelaar
The Green Play Uitvoerende Stichting Nachtgasten 19 april 2014
Thuislozen Uitvoerende Theater Utrecht 2018/2019 12 oktober 2018 Adelheid Roosen, Thibaud Delpeut
Rijsen & Rooxman, DeDikkeMuiz & Sjors Uitvoerende Mugmetdegoudentand 2018/2019 27 maart 2019 Luk Perceval
Decamerone Uitvoerende Internationaal Theater Amsterdam 2019/2020 23 mei 2020
Kabareh Cheikhats Uitvoerende Stichting Female Economy 2021/2022 12 juli 2022 Ghassan el Hakim
Bang voor zwart Decor Fred Florusse 1983/1984 31 augustus 1983
Dolle Zina, deel 1 Decor Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Decor Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
-Carmen Decor Theaterschool 2002/2003 10 juni 2003 Titus Tiel Groenestege
De gesluierde monologen Decor Bos Theaterproducties 2003/2004 4 december 2003 Adelheid Roosen
Zina neemt de wijk Decor Noord Nederlands Toneel 2009/2010 27 mei 2010 Adelheid Roosen, Ola Mafaalani
WijkSafari Slotermeer Decor Stichting Female Economy 2011/2012 2 mei 2012 Titus Tiel Groenestege
WijkSafari Utrecht Decor Stichting Female Economy 2012/2013 12 juni 2012 Titus Tiel Groenestege
Rijsen & Rooxman, DeDikkeMuiz & Sjors Decor Mugmetdegoudentand 2018/2019 27 maart 2019 Luk Perceval
The Making of Soros The Musical Decor Mugmetdegoudentand 2022/2023 10 maart 2023 Lineke Rijxman, Freek Vielen
Lege maag Dramaturgie De Bloeiende Maagden 2001/2002 4 december 2002 Ingrid Kuijpers
Dolle Zina, deel 1 Dramaturgie Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Dramaturgie Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Les ready-made appartiennent à tout le monde Dramaturgie Frascati Producties 2009/2010 15 december 2009
Dolle Zina, deel 1 Kostuums Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Kostuums Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Licht Balie Produkties 8 maart 2003 Adelheid Roosen
Dolle Zina, deel 1 Licht Balie Produkties 2002/2003 8 maart 2003 Adelheid Roosen

Daarnaast meegewerkt aan

 • 1982-1987 Zang en Schertspoëzie (als lid van Purper; wint Pall Mall Export Prijs)
 • 1988-1989 Van top tot teen trillen (solo; gebaseerd op een booek door Clarice Lispector)
 • 1990-1991 Tergend langzaam wakker worden (solo; wint Proscenium Prijs)
 • 1991 Aanhoudend Zacht (solo)
 • 1993 De Goedkeuring (samen met Moniek Kramer)
 • 1993 Purper Gala ( 13 voorstellingen met o.a. Haye van der Heyden, Frans Mulder, Karin Bloemen)
 • 1994 In de Schaduw van de Zon (samen met George Groot)
 • 1995 Niet Gesnoeid (concert, "zes vrouwen met een band" o.a. Karin Bloemen)
 • 1997 Kniel met je goeie been (spel, tekst i.s.m. acteurs)
 • 1998-1999 Female Factory (concert met 13 vrouwen uit 11 verschillende landen; regisseur, zanger en medeproducent)
 • 2000 Reizen!
 • 2001 De Vagina Monologen (met o.a. Adèle Bloemendaal, Katja Schuurman en Nelly Frijda)
 • 2002 De koopman van Venetië (als lid van Toneelgroep Amsterdam, rol van Portia)
 • 2002-2003 Belgische Landschappen
 • 2004 Romeo en Julia (als lid van Toneelgroep Amsterdam, rol van Engel)
 • 2010 Zina neemt de Wijk (met o.a. George Groot, Wil van der Meer en Nazmiye Oral)
 • 2010 SEKS (lunchvoorstelling, regie Merel de Groot)
 • 2011 #Moes (met o.a. Bert Luppes en Titus Muizelaar)
 • 2011 WijkSafari Slotermeer pilot (coproductie Female Economy & Zina, regie Merel de Groot)
 • 2012 WijkSafari Slotermeer (coproductie Female Economy & Zina)
 • 2012 Hetty & George (coproductie Female Economy & Bellevue Lunchtheater producties, met George Groot, regie Titus Muizelaar)

Regie

 • Voor een gedetailleerd overzicht van de voorstellingen onder regie van Adelheid Roosen zie: Regie Adelheid Roosen
 • 2000-2002 De Suite (modern klassieke musici, regie)
 • 2000-2002 Valse Wals, Bankstel, Zucht (drie paradevoorstellingen van Orkater; regie)
 • 2001-2002 Honger, Sara Kroos(regie)
 • 2001-2002 Vergeef, ze weten niet wat ze doen, De Bloeiende Maagden (regie)
 • 2002-2003 Lege Maag, De Bloeiende Maagden (regie)
 • 2003-2007 De Gesluierde Monologen (idee, tekst, regie)
 • 2003-2005 Lam, Sara Kroos (regie)
 • 2006-2007 Zoetgevooisd, Sara Kroos (regie)
 • 2006-2007 African Diva's!, Bushi Mhlongo en Yinka Adesina (regie en samenstelling)
 • 2006-2008 Is.Man(idee, tekst, regie)
 • 2008-heden Les Monologues Voilés (tekst, eindregie)
 • 2009 Zina Tentoonstelling in Het Karrewiel (artistieke leiding)
 • 2009 Kom Op Visite (artistieke leiding, regie)
 • 2010 Zina neemt de Wijk (artistieke leiding, regie: Ola Mafaalani)
 • 2011 #Moes (artistieke leiding, regie: Paul Koek)
 • 2011-heden to the You I call the Other (idee, regie)
 • 2012 WijkSafari Slotermeer (artistiek team)
 • 2015 Niet meer zonder jou (idee, regie)
 • 2017 No longer without you (regie Adelheid) New York - Engelse versie van Niet meer zonder jou - Stichting Female Economy - 2015-06-03

Film

 • 1985 Nederland, een vijver vol kringen
 • 1986 Mama is Boos
 • 1992 Het Zakmes
 • 1997 Broos (gebaseerd op het theaterstuk Broos; leverde haar een Gouden Kalf op)
 • 2004 Lulu
 • 2009 Jan Mesdag zingt Brel
 • 2009 Mam

TV

 • 1984-1985 Het Andere Net (samen met Ivo Niehe en Ron Brandsteder)
 • 1986-1987 VARA's Nachtshow (spel en teksten met oa Jack Spijkerman en Bavo Galama; VARA)
 • 1987 De Nacht (met Karin Bloemen vervolg op VARA's Nachtshow; VARA)
 • 1988 Ravotta Bizzarra (spel en teksten met oa Jack Spijkerman en Bavo Galema; VARA)
 • 1988 De Familie Braaksma op Vakantie (tekst, regie en spel; VARA)
 • 1992-1993 Lolapaloeza (samen met Meral Uslu; VPR])
 • 1993 Ko de Boswachtershow (tekst en spel; AVRO)
 • 1994 Kikubua (documentaire met Meral Uslu; RVU)
 • 1995 Kerst à la Bloemen (Adelheid kleine rol als Maria)
 • 1995 Verslaggeving vrouwenconferentie te Peking
 • 1996 Een Wapen van Bloemen (samen met Karin Bloemen)
 • 2010/2011 Kruispunt: Dementie als inspiratiebron (Roosen vertelt over haar moeder met Alzheimer en haar film Mam)
 • 2010 Niemandsland (documentaire van Marjoleine Boonstra, met daarin integraal Roosen's film Mam)

Prijzen

 • 1982 Pall Mall Export Prijs voor Zang en Schertspoëzie bij Purper
 • 1997 Gouden kalf voor haar rol in de film Broos
 • 1988 De Prosceniumprijs voor de voorstelling Tergend langzaam wakker worden
 • 2009 Amsterdam Prijs voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam
 • 2012 De Prosceniumprijs voor Female Economy en Zina.
 • 2017 De Amerikaanse Gilder/Coigney International Theatre Award. Elke drie jaar wordt deze prijs uitgereikt aan een internationale vrouwelijke theatermaker die met haar werk een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd. De prijs bestaat uit een geldbedrag, exposure in Amerika en de reis naar New York voor de uitreiking.
 • 2019 De publieksprijs van Harper’s Bazaars.

Overig

 • 2006 Oprichting Zina. Kunst en Cultuur Platform voor Zachtmoedige Confrontatie van het Dagelijkse soms Rauwe maar Wonderschone Leven.

 • 2008 Oprichting Stichting Female Economy. Vanuit de gedachte dat uiteindelijk alles een illusie is, werkt Female Economy Foundation aan een nieuwe economische gedachte: Come near, just come to me | Hélène Cixous.

De stichting steekt haar beide armen uit naar interculturaliteit en zoekt de doornen met de bloem om die binnen Kunst en Cultuur te vertalen. Armen verstrengeld met Toneelgroep Amsterdam.

 • 2010 Oprichting Tafel van Zina. Proef de Tafel van Zina: Vier vrouwen uit de wijk Amsterdam Slotermeer cateren al uw ontmoetingen.

Hand aan de Pollepel: Najat, Ferdousi, Malika en Fatima.

 • 2010-2011 Ambassadeur voor de Vrouwenopvang'

MAAK SAMEN EEN VUIST TEGEN HUISELIJK GEWELD.
'Huiselijk geweld: een drama dat mijn theaterhoofd te boven gaat. Er zijn andere manieren om elkaar te raken.'

 • 2011 GEWELD VERHALEN KARAVAAN

Reizend audio/video installatie over de zin van huiselijk geweld.
Coproductie van Female Economy, ZinaPlatform, Stichting Toevluchtsoord en Steunpunt Huiselijk Geweld Groningen.

Externe links

Bronnen