De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Balie Politiek Cultureel Centrum, Amsterdam

Gebouw De Balie.jpg

NaamDe Balie Politiek Cultureel Centrum, Amsterdam
PlaatsAmsterdam
TypeTheaterzaal
Openingsdatum1979
 Website


Informatie

In de zomer van 1979 werd in het voormalige kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen Theater De Balie ingericht. De oorspronkelijke opzet was dat het theater als een tijdelijke, vervangende accommodatie zou dienen voor De Brakke Grond en De Engelenbak, die beide verbouwd werden. Nadat de verbouwing van de Nes-theaters voltooid was, werd de Stichting De Balie opgericht waarbij het Politiek Kultureel Centrum De Populier, Toneelgroep Sater en de Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA) betrokken waren. Politiek Cultureel Centrum De Balie is in het seizoen 1982-1983 met zijn activiteiten begonnen.

De Balie beschikt over een drietal theaterzalen (Grote Zaal, Kleine Zaal en Salon) waar een grote diversiteit aan programma’ s plaatsvindt. De Grote Zaal van De Balie is gerenoveerd en in klassieke staat hersteld. De zalen van De Balie worden ook verhuurd aan particulieren en bedrijven.

Premieres

Een overzicht van de premieres van theatervoorstellingen die in dit gebouw plaats hebben gevonden.

Zie ook het overzicht van de theater-producties die door de organisatie zelf zijn geproduceerd en voorzover geregistreerd, onder de naam Balie Produkties / Balie de B.

Idem de theater-produkties onder de naam Balie Produkties

Bronnen

  • Productiedatabase
  • Theaters in Nederland sinds de zeventiende eeuw. Redactie Bob Logger, Eric Alexander, Menso Carpentier Alting, Nico van der Krogt, Nathalie Wevers. Theater Instituut Nederland, 2007