De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Unknown.png

NaamGeorge Groot
Geboren2 april 1942
Edam
BeroepCabaretier
TrefwoordenCabaret

Biografie

George Groot (1942) is een Nederlands cabaretier, tekstdichter en een van de oprichters van Stichting Cabaret Don Quishocking.

Don Quischoking

Tijdens zijn studie Nederlands richtte Groot in 1967 samen met Jacques Klöters, Pieter van Empelen en zijn vrouw Anke Groot-Petersson cabaretgroep Don Quishocking op. Niet veel later voegde Fred Florusse zich bij de groep en in '68 wonnen ze het Cabaretfestival Cameretten. Freek de Jonge eindigde met Neerlands Hoop als vijfde. Samen met Klöters is Groot verantwoordelijk voor het grootste deel van de teksten. In de jaren '70 raken George en Anke in de ban van de Bhagwanbeweging. Groot draagt alleen nog oranje kleren en heet vanaf dan Swami Anand George. Dit leidt in 1981 uiteindelijk tot het uiteenvallen van Don Quishocking. In zowel 1985 als in 2001 en 2007 beleeft de groep weer een comeback. Zonder Anke Groot maar met respectievelijk Joke Bruijs, Maaike Martens en Jetta Starreveld als vrouwelijke versterking.

http://mediaserver.tin.nl/getmedia.php?s=Repro-50xxx1011.0003a&b=440

Afscheidstournee I van Don Quishocking, 29 september 1976. Foto: onbekend. V.l.n.r. Pieter van Empelen, Jacques Klöters, Anke Groot, George Groot, Fred Florusse.

Naast Don Quishocking

Naast Don Quishocking was Groot meer dan dertig jaar lang docent Tekstschrijven aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en docent Taalexpressie en Taal & Spel aan de Theaterschool in Amsterdam. Hij speelde een soloprogramma en maakte diverse theaterprogramma's met onder andere Jenny Arean, Adelheid Roosen en Haye van der Heyden. Tevens schreef hij teksten voor het theaterprogramma TipTop (over het vooroorlogs Joods amusement) en voor Paul de Leeuw, Lucretia van der Vloot, Doris Baaten, Job Schuring en vooral Jenny Arean. Groot schreef ook een nummer dat in de hitlijsten terecht kwam: Jij en ik, de begintune van het tv-programma Memories. In 1990 ontvangt Groot samen met Adelheid Roosen en Marcelle Meuleman De Prosceniumprijs. Groot woont in Amsterdam. Zijn vrouw Anke overleed op 26 september 2010.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Externe links

Bronnen