Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Bavo Galama (1958) is een Nederlands cabaretier, schrijver, presentator en acteur. Hij werkte als cabaretier samen met Titus Tiel Groenestege in het duo Frisse Jongens (1981-1989) waarmee hij in 1981 de jury- en publieksprijs won van het Camerettenfestival. Het duo won verscheidene prijzen waaronder de Eerste Nederlandse Cabaretprijs en de Zilveren Harp. Titels van programmas waren onder andere: Mannetjes op de Rand, Anton Huyg komt nooit meer thuis en Ons Lowietje heeft een engel gezien. Het duo werkte ook geruime tijd mee aan het VPRO radioprogramma Pandemonium. Samen met Adelheid Roosen en Jack Spijkerman werkte het duo samen in Vara's Nachtshow.

Vervolgens maakte Bavo Galama drie soloprogramma's (De vrije val van Victor Thieu, Iets met een Kist, De straat, de Straat) waarmee hij onder andere de "CJP Podiumprijs" won. Vanaf 1992 verwierf Galama bekendheid als lid van het panel van het KRO consumentenprogramma Ook dat nog!. Hier leverde Galama tevens teksten voor, ook nadat hij het panel al had verlaten. Na het overlijden van Sylvia Millecam stopte hij zijn bijdragen.

Sindsdien werkte Galama mee aan tal van programma's, soms in gastrollen (o.a. Baantjer, Voetbalvrouwen) en daarnaast als adviseur, regisseur of bedenker. Verder speelde Galama in verschillende filmproducties waaronder Floris en Vincent. Ook regisseerde hij een seizoen lang de TROS comedyserie Verkeerd Verbonden van Peter Römer met Bert Kuizenga en Elsje de Wijn in de hoofdrollen.

Samen met Jeroen van Merwijk maakte en speelde hij het theaterprogramma De Omgekeerde Wereld. Hij werkte ook met Van Merwijk in het tegendraadse radioprogramma Radio Magnoli voor de KRO. Met zijn broer en balletdanser Fabian maakte en speelde hij de voorstelling Gebroeders, waarvoor hij de teksten schreef, gebaseerd op het boek van Ted van Lieshout.

Bavo Galama is de auteur van vier kinder- en voorleesboeken, de zogenaamde Kleine Thomas-serie met als titels: Help, ik moet poepen!, Het regent in de badkuip, Mag ik vandaag mijn blootje aan en Nee, ik wil niet slapen!. Deze werden in 2001 uitgegeven door Kosmos-Z&K uitgeverij en er werden er in totaal 40 duizend van verkocht. Daarnaast schreef Galama de jeugdserie Villa Neuzenrode voor Z@ppelin.

Sinds 2003 regisseert Galama de theatertours van Guus Meeuwis en sinds 2010 regiseert hij ook de theatertour van Roel van Velzen. Op RTL 7 presenteerde hij van 2004 tot 2010 het autoprogramma Gek op Wielen. Vanaf 2010 presenteert hij bij SBS6 het autoprogramma Nederland op Wielen.

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen.

 
Mannetjes op de rand - Cabaretfestival Cameretten - 1981-10-29
Anton Huig komt nooit meer thuis - Arnhem Theaterstad - 1983-05-28
Hamlet - Theater La Luna - 1984-01-12
Anton Huyg komt nooit meer thuis - Frisse Jongens - 1984-10-07
Ons Lowietje heeft een engel gezien - Frisse Jongens - 1986-10-01
Gesprekken over Goethe? - Toneelgroep Amsterdam - 1988-10-07
De vrije val van Victor Thieu - Bavo Galama - 1990-01-10
Iets met een kist - Bavo Galama - 1991-09-20
De straat, de straat... - Bavo Galama - 1992-12-15
De straat... - Bavo Galama - 1992-12-15 De straat
De omgekeerde wereld - Jeroen van Merwijk & Bavo Galama - 1999-10-15
Gebroeders - Galama & Kho - 2002-09-12
  • Het alfabetisch overzicht van deze voorstellingen
  • Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd
  • Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur
  • Idem voor de muziek
  • Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Trivia

  • John de Frees was gehuwd met Anna Margaretha (Rita) Veth.
  • Zijn ouders waren: Johannes Jacobus Frans de Freese en Arendina Branderhorst. een alfabetisch

Bronnen