De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Ronald (Ron) Brandsteder (Amsterdam, 19 mei 1950) is een Nederlandse televisiepresentator, revueartiest, zanger en komiek.

Biografie

Brandsteder groeide op in Bussum. Op de middelbare school was Brandsteder actief met cabaret en toneel en speelde tot zijn 21e synthesizer. Op zeventienjarige leeftijd maakte hij zijn debuut op de Nederlandse televisie met zijn cabaretgroep. Maar na de middelbare school ging Brandsteder aanvankelijk studeren aan de Universiteit Nyenrode.

Na enkele jaren als plugger te hebben gewerkt, werd Brandsteder in 1978 ontdekt door Ivo Niehe toen Brandsteder op de Firato bij de stand van zijn vader een show opvoerde. Grote bekendheid kreeg hij met de Showbizzquiz, een programma dat hij acht jaar lang presenteerde. Hierna presenteerde hij Moordspel en Ron's Honeymoonquiz.

In 1987 presenteerde Ron Brandsteder samen met Simone Kleinsma Kinderen voor kinderen 8. Bekend is het liedje Moeders wil is wet. In 1989 was Brandsteder één van de sterren die zijn opwachting zou maken bij het televisiestation TV10 van Joop van den Ende. Omdat TV10 geen toestemming kreeg uit te zenden, maakte Ron Brandsteder de overstap naar RTL Veronique, het latere RTL 4. Bij RTL 4 was hij panellid in het programma Wie ben ik?, presenteerde hij Moppentoppers en Sterrenflat. In 1999 had hij korte tijd ook nog een eigen programma op Radio Noordzee, genaamd Ron op Zondag.

Anno 2004 was Ron Brandsteder te zien in Laat ze maar lachen. Sinds augustus 2005 presenteert hij samen met Sylvana Simons het programma Dancing with the Stars, een danswedstrijd waarin bekende Nederlanders dansen met professionele danspartners.

Naast zijn werk als presentator speelde Brandsteder de rol van Vledder in de speelfilm De Cock en de Moord in Extase en speelde hij in de film Field of Honor. Ook was hij te horen als Dr. Bernard op de gelijknamige single van Bonnie St. Claire en had solohits met Lieve Bella Beer en Engelen bestaan niet.

In 2007 en 2008 staat hij in diverse theaters samen met André van Duin, die de revue heeft teruggevonden. In 2008 stond Brandsteder 3 avonden in de ArenA tijdens Toppers In Concert 2008.

In 2009 was Brandsteder presentator van de straatprijs bij de quiz Slag bij Nieuwpoort. In dat jaar speelde hij ook een rol in de Kabouter Plop-film Plop en de kabouterbaby.

Vanaf 11 december 2010 zal Brandsteder voor Omroep Max de nieuwe spelshow Ron's Grote Ganzenbord presenteren, daarnaast is hij vanaf 17 december te zien met Wie van de Drie, ook voor Omroep Max.

Privé

Brandsteder is getrouwd geweest (31 juli 1979 - juni 1980) met zangeres Patty Brard]

Sinds 25 november 1983 is Brandsteder getrouwd met Yvonne Baggen. Samen hebben ze twee zonen: Rick (1984) en Robert (1986).

Trivia

  • Onder het pseudoniem Ron J. Winchester nam hij in de periode van 1974 tot 1976 diverse singles op.
  • Ron Brandsteder is een zoon van wijlen Ton (Anton) Brandsteder (1918-1992), voormalig directeur van Brandsteder Electronics, de Nederlandse importeur van Sony en ex-bestuurslid (o.a. ex-penningmeester) bij voetbalclub AFC Ajax (Amsterdam) aan het eind van de jaren zeventig en tachtig.
  • Ron Brandsteder is betrokken bij de Nationale Postcode Loterij. Zo presenteert hij regelmatig met andere bekende presentatoren shows voor de Postcode Loterij en in 2009 leent hij zijn stem aan een radiocommercial.
  • Ron Brandsteder spreekt sinds een paar jaar ook in het Nederlands vertaalde boeken in audiovorm in, zoals onder andere diverse boeken van John Grisham.

Discografie

Bella Beer (l.) was begin jaren 80 Brandsteders assistent in de Showbizzquiz.
Single(s) met hitnoteringen in
de Nederlandse Top 40
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Dokter Bernhard 10-7-1976 7 8 met Bonnie St. Claire / Alarmschijf
Lieve Bella Beer 19-9-1981 15 7
So Long, Marianne 18-2-1984 11 7
Waarom 07-12-1985 tip -
Hand In Hand Staan Wij Achter Oranje 12-05-1990 13 7

Biografie

Geboren: Brandsteder, Ronald

Ron Brandsteder doorliep het Goois Lyceum in Bussum en studeerde twee jaar op Nijenrode. Hij werkte na een verblijf in de Verenigde Staten om het zakenleven te bestuderen enige tijd bij de grammofoonplatenmaatschappij CBS, kreeg een baantje bij de TROS-radio (de Nederlandstalige Top Tien, "Nachtwacht"), ging meewerken aan commercials, was fotomodel, maakte een paar platen ("Troef in de groef" en de single "Albany" onder de naam Ron Winchester), maar kreeg grote bekendheid als presentator van de "Showbizzquiz" van de TROS-televisie. Met zijn assistente Bella de Beer scoorde hij in 1981 een hit ("Lieve Bella Beer"); een paar jaar later vormde hij een gelegenheidsduo met zangeres José ("So long, Marianne"). Ron Brandsteder presenteerde naast de "Showbizzquiz" ook tal van andere amusementsprogramma's en kreeg in 1983 één van de hoofdrollen (Vledder) aangeboden in de speelfilm "Moord in extase" (tegenspeler: Joop Doderer), waarmee een nieuw facet aan zijn loopbaan werd toegevoegd. Hij is gehuwd geweest met zangeres/presentatrice Patty Brard.

Theater/Dans

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen