Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Informatie

Een initiatief van Adelheid Roosen, Myriam Sahraoui, Nazmiye Oral en Elly Ludenhof. Zina is een theatergezelschap van makers uit verschillende culturen en verschillende disciplines. Haar repertoire bestaat uit levensverhalen van wijkbewoners. Haar podium is de straat in de wijk.

In adoptie

Zina vestigt zich een aantal maanden in een wijk. Haar makers -van stagiair tot zakelijk leider- stappen op de fiets, bellen bij de bewoners aan en laten zich door hen adopteren. Zij slapen een aantal weken letterlijk in hun bedden en eten het voedsel dat door hun handen is bereid. Vanuit de creatieve botsing van hun beider levensscenario’s maken de kunstenaar en bewoner samen een scène.

Het publiek komt op bezoek in deze geopende wijken; een realiteit die overgaat in theatrale beelden, waarin de bezoeker gaandeweg gaat twijfelen of zelfs de wijken misschien in scène zijn gezet. Een ontroerende, optimistische en heel concrete ontmoeting van mensen in dagelijkse schoonheid.

Zina breekt de wetten van het theater en de kaders van sociale beleefdheid en raakt de toeschouwer. Contact wordt gemaakt, intimiteit wordt gevraagd, gêne wordt ervaren bij het opspelen van vooroordelen en opluchting leidt naar geluk. Als twee mensen elkaar hebben gezien kunnen ze elkaar daarna nooit meer niet zien. Dit zien heeft een blijvende verandering tot gevolg in de ziener en degene die gezien is. Deze blik, dit perspectief maakt dat je de schoonheid van het vreemde ervaart.

Zina is gecommitteerd aan deze innerlijke beweging, dus bereid in iedere ontmoeting over de drempels bij de ander en zichzelf te stappen, in confronterende zachtmoedigheid. Elke keer is deze eerste stap naar de ander toe, de bron van inspiratie en de start van onze theatrale projecten.

Voorstellingen

Een chronologisch overzicht van de voorstellingen die onder deze naam als producent, al of niet in samenwerking met andere producenten, in première zijn gebracht en voor zover geregistreerd in de productiedatabase

 
Zina neemt de wijk - Noord Nederlands Toneel - 2010-05-27
-MOES - Veenfabriek - 2011-06-16
WijkSafari Slotermeer - Stichting Female Economy - 2012-05-02
WijkSafari Utrecht - Stichting Female Economy - 2012-06-12
De oversteek - Stichting Female Economy - 2014-02-09
De Oversteek - Stichting Female Economy - 2014-02-09
Niet meer zonder jou - Stichting Female Economy - 2015-06-03
WijkSafari Bijlmer - Stichting Female Economy - 2015-06-11
5200 Woorden - Zina Platform - 2017-04-14
WijkSafari maakt school - Stichting Female Economy - 2017-06-14
Matglazen vensters - Dood Paard - 2018-03-29
Wijksafari AZC - Stichting Female Economy - 2018-05-23
Thuislozen - Theater Utrecht - 2018-10-12
God is een moeder - Toneelgroep Oostpool - 2020-01-11


Voorstellingen:

  • De Oversteek (2014)
  • WijkSafari Slotermeer (2013)
  • WijkSafari Utrecht (2012)
  • #Moes (2011)
  • Zina neemt de Wijk (2010)


De Oversteek (2014)

Twee jaar geleden greep Adelheid de telefoon. Ze wilde haar 'tweede huis', het theater, als openbaar gebouw openstellen voor mensen die er normaal gesproken nooit komen. Ze belde Johan Simons met de vraag: Kan ik, samen met 100 wijkbewoners die zelden of nooit een bezoek aan het theater brengen, door één van jullie voorstellingen wandelen?

In alle zeven steden waar Dantons dood werd opgevoerd, verzamelde Adelheid een honderdtal mensen die zich vestigden in de voorstelling. Het podium werd hun woonkamer, het theater hun buurthuis. Als de tekst van het toneelstuk gedaan was, rolden ze hun matjes uit op het podium en maakten zich klaar voor de nacht. Ze deelden verhalen, ondergingen ontmoetingen en werden in slaap gewiegd door een vertelling van de schouwburgdirecteur, om de volgende ochtend te ontbijten met de medewerkers van het theater.

Oversteek2.jpg Oversteek3.jpg


WijkSafari (2013: Utrecht & 2012: Slotermeer)

Een WijkSafari bevindt zich op de grens tussen theater en werkelijkheid. Dankzij échte ontmoetingen tussen kunstenaars, wijkbewoners en bezoekers ontdekken al deze deelnemers de schoonheid van een stadswijk en het leven van de bewoners.

Tijdens de WijkSafari vestigen Adelheid Roosen en Zina zich in een wijk. Vanuit een basiskamp onderzoeken zij de wijk, bellen aan bij bewoners en trekken bij ze in. Twee weken lang gaan de theatermakers in adoptie bij een buurtbewoner, wonend en werkend vanuit hun huis. Vanuit de creatieve botsing van hun beider levensscènario’s maken de kunstenaar en bewoner samen een scène.

WijkSafari neemt je mee door straten, stegen, Turkse Moskeeën, Tunesische supermarkten en Antilliaanse Bon ku Ne bijeenkomsten. Te voet, in de bus en achterop bij de streetwise Marokkaanse scooterjongens kom je als publiek terecht op een volgende onverwachte plek. Als een ferme sprankel van een nieuw perspectief.

WSU4.jpg WSU2.jpg

#Moes (2011)

Adelheid|Female Economy, Zina en de Veenfabriek verenigden hun krachten. Volkstuincomplex Ons Buiten in Leiden en Tuinpark Buikslotermeer in Amsterdam vormden de wijken waarin zij samen met de tuinbewoners een theatrale lenteavond vierden. Acteurs en tuinbewoners lieten, verspreid door de tuinen, verhalen horen, onkruid bloeien, liederen klinken en met weemoed relaties verwelken omdat niet alles altijd kan blijven bestaan.

Het publiek liet zich aanraken en verrassen door de muzikale, grappige, ontroerende en poëtische scènes en ontmoetingen en liet zich aan het eind van de avond met ons meevoeren op de melancholische klanken van het Leidse Dans Orkest 'Date 7-2-7’.

MOES1.jpg MOES2.jpg

Zina neemt de wijk (2010)

Voorjaar 2010 woonden Adelheid en de makers van Zina in Groningen, een stad waar vreemdelingen en vluchtelingen worden opgenomen. Door bij een wildvreemde gezin te gaan wonen, probeerden zij zichzelf in de positie te zetten van 'de ander' die ergens arriveert, en ook kwetsbaar is.

De Zinamakers werden twee weken geadopteerd door de wijkbewoners wat uitmondde in performances, korte films en collages van verhalen van de Groningers. Uiteindelijk kwam dit alles samen in de voorstelling Zina neemt de Wijk, gespeeld in Theater de Machinefabriek, het theater van coproducent Noord Nederlands Toneel. Ondertussen vormden in stilte wandelende bewoners een Stoet door hun eigen wijk om uiteindelijk dwars door de voorstelling heen te wandelen en zich te nestelen tussen het publiek.

Zina neemt de Wijk vormde de basis voor de adoptiemethode die Zina sindsdien hanteert voor o.a. #MOES en de WijkSafari’s.

Zinaneemtdewijk1.jpg Zinaneemtdewijk2.jpg

Website

Bronnen