De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Biografie

Ivo Niehe

Ivo Niehe (1946) is een Nederlandse televisiepresentator, -producent en -programmamaker.

Vroege carrière

Na zijn gymnasium ging Niehe Frans studeren aan de Universiteit van Amsterdam en deed zijn doctoraal Franse taal en Letterkunde in 1973. In januari 1967 nam hij een single, Mountain of love, op met zijn band Ivo and the Furies.

In Berlijn nam Niehe twee nummers op voor een single. De A-kant bevatte Mit dir in meinen Armen en op de B-kant kwam het nummer Wer sucht der wird finden. Naar aanleiding hiervan werd Niehe door Hans van Willigenburg uitgenodigd voor een interview in het radioprogramma Tussen 12 en 2. Na de uitzending werd Niehe opgebeld door talentscout Pierre Dam, bemiddelaar voor diskjockey's. Hij had Niehe net op de radio gehoord en prees zijn verbale kwaliteiten. Niehe, die nog niet wist wat hij na zijn studie wilde doen, ging akkoord een screentest in de studio te doen. De screentest werd naar Joop Landré van de TROS gestuurd.

Bij de TROS was Niehe eerst enige tijd te zien als omroeper. Vervolgens haalde Wibo van de Linde Niehe naar Aktua TV en sindsdien heeft Niehe, zoals hij zelf zegt de op één na leukste baan ter wereld; (de leukste is volgens hem "vader"). Korte tijd later, in 1978, werd hij Hoofd Amusement bij de TROS. Rond deze tijd ontdekte hij Ron Brandsteder en presenteerde tussendoor onder andere de spelshows Matchpoint en Dubbelspel.

De Tros TV Show

In 1981 presenteerde Niehe voor het eerst de talkshow, TROS TV Show. Dit programma was jarenlang één van de meest bekeken televisieprogramma's in Nederland en Vlaanderen (in 2005 trok het nog steeds 1 miljoen kijkers per aflevering). Meer dan 20 jaar lang presenteerde hij deze show, die verschillende nationale en internationale beroemdheden wist te strikken. Niehe's grootste verdienste als presentator van zijn show was dat hij verschillende persoonlijkheden uit verschillende branches (politiek, film, kunst, literatuur, televisie,...) interviewde en alle moeite deed om de interesse van het grote publiek mee te krijgen.

Ondanks het succes van de Tros TV Show kreeg Niehe ook veel kritiek op zijn interviewstijl. Men heeft hem vaak verweten dat hij zijn interviews veel te braaf en luchtig hield. Soms wist hij onvoorstelbare beroemdheden in zijn programma te krijgen, maar bleken de interviews vaak oppervlakkig.

In 1982 stopte Niehe als Hoofd Amusement en richtte Niehe zijn eigen productiebedrijf Ivo Niehe Producties op, waarnaast hij tevens producent en bedenker was van programma's als Life & Cooking, Una Voce Particolare, Eigen Huis en Tuin en Lunch-TV. Met zijn productiemaatschappij won hij in 1997 een Emmy Award voor het programma Liberg Zappt Zichzelf.

Onder andere voor zijn inzet voor organisaties als Natuurmonumenten, Unicef en de inzamelingsactie voor Rwanda die het recordbedrag van 80 miljoen gulden opbracht, werd Niehe in 2001 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Overstap naar Talpa en terugkeer naar de TROS

In 2005 stapte Niehe over naar Talpa, waar hij hoopte het format van de "TROS TV Show" verder te kunnen presenteren. De TROS gaf er geen toestemming voor en liet Reinout Oerlemans voortaan het programma presenteren. Bij Talpa presenteerde Niehe de talkshow Ivo , maar omdat deze show niet genoeg kijkers trok keerde Niehe in 2006 weer terug naar de TROS. In een zaterdagbijlage van De Telegraaf verklaarde hij: "John (de Mol) heeft met Talpa een echt probleem, dat durf ik wel te zeggen". Nadat hij teruggekeerd was bij de TROS presenteerde hij er opnieuw de "Tros TV Show." Hoogtepunten waren zijn presentatie van het 25 jarig regeringsjubileum van Koningin Beatrix en de gezamenlijke verjaardag van Hare Majesteit de Koningin en haar zuster prinses Margriet in januari 2008.

Niehe tegenwoordig

In tegenstelling tot zijn oudere shows wil Niehe nu voornamelijk op locatie gaan interviewen en niet meer in de studio met publiek, omdat volgens hem publiek niet altijd bevorderlijk werkt. Als voorbeeld noemt hij in het programma Pauw & Witteman van 26 januari 2007 een interview met Bon Jovi, die naar zijn mening een zeer interessant levensverhaal had. Bij het publiek kon dit echter geen interesse wekken, wat een nadelige uitwerking op het interview had. Verder is hij het gezicht van fondsenwervende televisie-programma's ten behoeve van KWF Kankerbestrijding, Unicef en het Prinses Beatrix Fonds, waarvan hij tevens ambassadeur is.

Niehe schreef 5 boeken over zijn TV ervaringen en begon in 2005 een nieuwe carrière in het theater. In dat zelfde jaar richtte hij in2 op dat sinds 2009 de naam Niehe Media draagt. Niehe Media produceert o.a. de televisieprogramma’s TV Show op Reis voor de Tros, het 60 jarig jubileum voor KWF Kankerbestrijding, In het Theater voor diverse regionale omroepen, Kijk op Wonen. Naast TV is zijn bedrijf actief in het theater met onder meer het gezelschap Mussen en Zwanen van Haye van der Heyden en op het gebied van evenementen, zoals de uitreiking van de Koning Willem I Prijs.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Trivia

  • Niehe kwam in 1962 ongewild in het nieuws nadat hij tijdens zijn ontgroening bij het Amsterdamsch Studenten Corps een hersenschudding opliep doordat zijn hoofd, in plaats van de daarop geplaatste bal, met een hockeystick was geraakt. Het incident werd zelfs vermeld in het Amerikaanse tijdschrift Time (zie "The Netherlands: Night of the Pig", nummer van 9 november 1962, jaargang 80 nummer 19).
  • Van Kooten en De Bie bekritiseerden een door Niehe gepresenteerde ledenwerfactie voor de Tros onder het motto 'Nivo Nihil'. Reden voor hen was dat een vergelijkbare actie voor de VPRO in dezelfde week wegens overschrijding van de regels met een forse boete werd beloond.
  • Ivo Niehe heeft in Nederland een reputatie als spreker van vele talen.
  • Schrijver Gerard Reve noemde Niehe ooit "een plastic lul met paardenhaar." Toen de schrijver later eens Niehe opbelde om naar aanleiding van zijn nieuwste roman in zijn programma te mogen verschijnen, confronteerde Niehe Reve met deze uitspraak. Volgens Niehe ontkende Reve zoiets te hebben gezegd en noemde hij Niehe een "buitenkansje voor het soort dat er van houdt."

Externe links

Bronnen