De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Frans Strijards 362624.jpg


Frans Strijards. Foto: Reyn van Koolwijk.

NaamFrans Strijards
Volledige naamFranciscus (Frans) Johannes Marie Strijards
PseudoniemCees Cromwijck
Geboren2 april 1952
Rotterdam
BeroepRegisseur, Toneelschrijver, Acteur
DisciplineToneel
VIAF-profiel

Biografie

Frans Strijards (1952) is een Nederlandse regisseur en toneelschrijver. Hij debuteerde begin jaren zeventig als acteur en werkte daarna als regisseur en auteur. In 1974 richtte hij het Projekttheater op, dat tot 1982 bleef voortbestaan. In deze periode schreef Strijards onder het pseudoniem Cees Cromwijck zijn eerste toneelstukken. Na enige freelance werkzaamheden startte Strijards in 1985 het gezelschap Art & Pro (Artikelen & Projekten). Strijards regisseerde hier, naast eigen teksten, onder meer De naakten kleden van Luigi Pirandello (waarvoor hij in 1986 De Prosceniumprijs kreeg), De rit over het Bodenmeer en werken van Peter Handke, Henrik Ibsen en Anton Tsjechov. Vier stukken van Frans Srijards - Hitchcock's Driesprong, Gesprekken over G., De laatste der onverstandigen en Het Syndroom van Stendhal - werden geselecteerd voor het jaarlijkse Vlaams-Nederlandse Theaterfestival. In 1988 ontving Strijards de eerste Vlaams-Nederlandse Toneelschrijfprijs voor Hitchcock's Driesprong. In 1989 ging Gesprekken over G. in Duitsland op tournee en in 1992 werd Sporen, een productie die door Strijards werd geschreven en geregisseerd, geselecteerd voor de Bonner Biënale. In 2001 fuseerde Art & Pro met de Trust tot De Theatercompagnie onder leiding van Theu Boermans, met Frans Strijards als vaste huisregisseur, huisauteur, en toneelcoach voor jong toneelspelerstalent. De fusie tussen Art & Pro en de Trust mislukte na één jaar intensief werk. Sindsdien werkt Strijards freelance als auteur en docent acteren aan de Toneelacademies van Maastricht en Arnhem.

Net als bij Feydeau, is Strijards werk in eerste instantie gebaseerd op een specifieke situatie, met personages die daar - soms totaal ongecontroleerd - uitspringen. Het ontrafelen van de psychologie van de personages is de leidraad in zowel de regies als de toneelstukken van Frans Strijards. Met behulp van onverwachte fysieke en talige uitingen, creëert hij raadselachtige situaties en een ambigue werkelijkheid. Steeds weer zijn de belangrijkste ingrediënten chaos, twijfel en onzekerheid, het precaire evenwicht tussen lotsbeschikking en vrije wil. Net als Tsjechov is Strijards een meester in het schilderen van hun tragikomische onvermogen om met elkaar te communiceren. Gesprekken tussen vaak intellectueel onderlegde personages zorgen vooral voor misverstanden en ongewenste onthullingen. Zijn toneelteksten roepen altijd enigmatische situaties en dubbelzinnige realiteiten op. Steeds weer zijn de belangrijkste ingrediënten chaos, twijfel en onzekerheid, en het precaire evenwicht tussen lotsbeschikking en vrije wil. Het obscure taalgebruik, de identiteitscrisis van het individu en het ontmaskeren van de theatrale illusie zijn de centrale thema's van stukken als Hensbergen, Gesprekken over G., Het Syndroom van Stendhal en Toeval. Voorval. Tegelijkertijd is het werk van Strijards een pleidooi voor de verbeelding, voor de ongecensureerde waarneming, voor de kracht van de kunst.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen die hij heeft geregisseerd

Idem de voorstellingen waarbij hij de dramaturgie deed

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de vertaling

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem voor het licht

Externe Links

Bronnen