De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jack Spijkerman.jpg


Jack Spijkerman

NaamJack Spijkerman
Volledige naamJacob Dirk (Jack) Spijkerman
Geboren8 oktober 1948
IJmuiden
BeroepCabaretier, Presentator
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel

Biografie

Jack Spijkerman (1948) is een Nederlandse cabaretier en televisie- en radiopresentator. Hij werd geboren als zoon van een timmerman die later personeelschef werd bij Hoogovens. Hij was eerst leraar aan de Protestants-Christelijke basisschool De Ark (tegenwoordig De Regenboog) te Heemskerk en tot 1990 op de Christelijke Basisschool de Sluis in Zeist. Ook was hij (tot 1985) docent Nederlands, Godsdienst en handvaardigheid aan de Zinzendorf mavo in Zeist.

In 1981 richtte Spijkerman de cabaretgroep Dubbel en Dwars op, die in 1982 meedeed met het Leids Cabaret Festival en de publieksprijs won. In 1985 kreeg hij bij de VARA zijn eigen radioprogramma op Radio 3: De Steen en Been Show, dat hij afwisselend met Henk Westbroek en Dolf Jansen presenteerde.

In dit programma was hij de man die met nietsvermoedende gesprekspartners onzinnige telefoongesprekken voerde, waarin hij niet bestaande voorwerpen zoals de drevelkneiper, de kluunwapse en de zuigtrompet behandelde. Daarna speelde hij een seizoen lang het spelletje De Kwisbast, waarin hij "luisteraars" van meestal niet bestaande lokale radiostations onzinnige prijzen liet winnen zoals een drukaars, een stokhoes, een Brabantse slipsnifter, droogknoeper, sper-matje of een navelschep. Toen Spijkerman bekender werd met het voeren van dit soort telefoontjes in Nederland, verschoof hij zijn werkterrein naar België.

In 1988 maakte Spijkerman zijn debuut als presentator van het programma Spijkers met koppen of Kopspijkers, dat 's zaterdags op Radio 2 werd uitgezonden. In 2002 won hij met dit amusementsprogramma (dat ruim 2 miljoen kijkers trok) de Gouden Televizier-Ring voor het beste programma van het jaar. Een jaar later won hij als televisieman van het jaar zelf ook een Zilveren Televizier-ster.

In 2005 werd Spijkerman door de fiscus verdacht van belastingontduiking door middel van een dubieuze BV-constructie. Op 29 maart dat jaar werd Spijkerman met een klaplong in het ziekenhuis opgenomen.

Op 27 april 2005 werd in RTL Boulevard het gerucht bevestigd dat Jack Spijkerman met Kopspijkers naar Talpa wilde. Op zondagavond zou hij een sportprogramma gaan presenteren. Diezelfde avond werd in NOVA ingegaan op de motivatie van Spijkerman. Hij zou eieren voor zijn geld hebben willen kiezen: als de politiek amusement op de Nederlandse publieke omroep zou gaan verbieden, zou de baan van Spijkerman bij de VARA op het spel komen te staan. De VARA hield hem echter aan zijn contract, dat nog twee jaar zou doorlopen. Op 28 april werd Kopspijkers per direct van de buis gehaald.

Op 27 juli 2005 werd het contract beëindigd. De VARA deelde mee dat het geen kort geding meer zou aanspannen, maar beide partijen wilden niet ingaan op de details. Via een kort geding wilde de VARA Spijkerman aan zijn contract houden of een afkoopsom afdwingen.

Vanaf de start van Talpa maakte Spijkerman samen met Humberto Tan bij Talpa het programma Café de Sport. Na een halfjaar hield Spijkerman het echter voor gezien bij Café de Sport om zich volledig te richten op zijn eigen opvolger van Kopspijkers, genaamd Koppensnellers dat echter de toets der kritiek niet kon doorstaan.

Ondertussen werkte Spijkerman voor Talpa/Tien aan nieuwe formats: een dagelijks taalprogramma en een late night actualiteitenrubriek met de werktitel "Dit Was De Dag".

RTL, dat de meeste BN'ers van Tien heeft overgenomen nadat deze zender stopte, meldde op 15 juli 2008 geen interesse meer te hebben in Spijkerman, die eerder bekend maakte een 'satirisch consumentenprogramma' te willen gaan maken. Op dat moment leek het erop dat Spijkerman geen werk meer had, maar hij werkt nog steeds voor Talpa Media, bij onder andere Radio Digitaal.

In het najaar 2009 startte Spijkerman een eigen zaterdagavondshow bij RTL4, een actueel entertainmentprogramma, Wat vindt Nederland?. De eerste aflevering van Wat Vindt Nederland? trekt 1.080.000 kijkers.

Vanaf 27 maart 2010 presenteert Spijkerman het nieuwe tv-programma Echt Waar?!. In het nieuwe RTL 4-programma nemen Tijl Beckand en Ruben van der Meer het tegen elkaar op. Beckand en Van der Meer geven, in een reactie op een vraag, elk hun eigen interpretatie en het publiek moet bepalen wie er gelijk heeft.

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor het schrijven van de liedteksten

Idem voor de muziek

Idem voor de uitvoering muziek

Idem voor het decor

Trivia

  • De meeste mensen spreken "Jack" uit op zijn Engels (Dzjek). Spijkerman zelf zegt "Jek"; met een knipoog naar het contract wat hij met Talpa sloot wordt hij ook wel "cheque" genoemd.

Externe link

Bronnen