De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
  1. DOORVERWIJZING Katja Römer-Schuurman

Katja Römer-Schuurman (Bunnik, 19 februari 1975) is een Nederlandse actrice, zangeres en presentatrice.

Biografie

Jeugd en opleiding

Katja Schuurman is de oudere zus van de zangeres en actrice Birgit Schuurman. Haar vader Wim Schuurman is Nederlands, haar moeder Sonja Bos komt van Curaçao en heeft Nederlands, Surinaams en Chinees bloed. Toen Katja nog op de middelbare school zat, deed ze haar eerste ervaring op met televisie, ze speelde in de serie Uit de school geklapt van de NCRV.

Na het behalen van haar vwo-diploma speelde ze diverse kleine rollen voor televisieseries. Ze volgde een studie politicologie, doch daar hield ze het spoedig voor gezien. Haar filmdebuut was in de Nederlandse speelfilm De Zeemeerman, met onder meer ook Gert-Jan Dröge.

Carrière

Haar grote doorbraak kwam met haar rol als Jessica Harmsen (1994-1999) in de soap Goede tijden, slechte tijden. Daarnaast vormde ze met GTST-collega's Guusje Nederhorst en Babette van Veen de meidengroep Linda, Roos & Jessica. Hiermee zong ze de nummer 1-hit Ademnood. Daarnaast hield Schuurman er een eigen zangcarrière op na. Ze scoorde hits met Maar nu heb ik er een, Wereldmeid, Totaal Verkocht en Lover or friend.

Eind jaren 90 was Schuurman vj op het toen nog volledig Engelstalige MTV. Hier presenteerde ze het programma So 90s, waarin typische videoclips uit de jaren negentig te zien waren. Dit programma werd in veertien landen uitgezonden.

In 2003 speelde zij een hoofdrol in de film Interview van Theo van Gogh, samen met Pierre Bokma. In 2004 volgde de jongerenproductie Cool, eveneens van Theo van Gogh. Schuurman was erg getroffen door de dood van Van Gogh, die zij als een goede vriend beschouwde; een jaar na de moord presenteerde zij de BNN-documentaire Prettig weekend, ondanks alles, waarin door de journalist Stan de Jong het politie-onderzoek naar de Hofstadgroep werd geanalyseerd.

In 2003 speelde ze in het theaterstuk Onze Jeugd! en twee jaar later stond ze nogmaals op het podium in het stuk Mijn Huis Uit samen met Nelly Frijda. In 2005 was ze eveneens te gast bij Zomergasten[1].

In december 2005 bracht ze een nieuw kerstnummer uit: Ho ho ho (samen met De Jeugd van Tegenwoordig). Deze single werd opgenomen voor het programma Katja vs. Bridget. In het BNN-programma ging Schuurman de strijd aan met collega Bridget Maasland. De dames streden om wie van de twee de beste sportvrouw, zakenvrouw, stand-upcomedian en grootste kindervriend is. Ook namen ze allebei een kerstsingle op: Schuurman met de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig, Maasland met Jan Smit, en degene met de hoogste hitnotering won deze opdracht. Schuurman won uiteindelijk ruimschoots, met de 32e positie in de Top 40. Maasland en Jan Smit haalden niet eens de Tipparade. Een andere opdracht was het inzamelen van geld voor het goede doel. Schuurman zamelde in voor de slachtoffers van de aardbeving in Pakistan en Maasland voor haar eigen stichting Dutchypuppy Foundation. Schuurman zamelde het meeste geld in en was in de vorige afleveringen ook uitgeroepen tot beste sportvrouw, zakenvrouw en stand-upcomedian van het stel. Ook wist zij de meeste mensen naar haar eigen site te lokken waardoor er nog een punt bij kwam. Ze won uiteindelijk met 5-2 de strijd van Maasland.

De documentaire over de Hofstadgroep was Schuurmans eerste documentaire, maar sindsdien is zij vaker betrokken bij het maken van programma's. In 2006 nam Schuurman het initiatief tot het oprichten van de stichting Return to Sender. Een fairtrade organisatie. Samen met Tessa Vos en Maarten van Huijstee werd de stichting opgericht. Schuurman is nu nog steeds voorzitter van deze stichting, die onder meer producten aan de Hema verkoopt. Zij maakte over de projecten van Return to Sender een serie documentaires voor omroep Llink.

In mei 2008 werd bekend dat Schuurman in september van dat jaar zou overstappen naar Net 5. Ze speelt daar in 2009 samen met Bracha van Doesburgh en Eva van der Gucht in de serie S1ngle, gebaseerd op de gelijknamige krantenstrip.

In 2009 presenteerde zij met Daphne Bunskoek het praatprogramma De Tafel van 5[2], gebaseerd op het Amerikaanse programma The View.[3] Vanwege lage kijkcijfers werd dit programma na vier weken gestopt.[3]

Privéleven

Schuurman heeft eerder relaties gehad met onder meer Ray Slijngaard, Gerd Jan van Dalen, Fedja van Huêt, Ferenc Lorch, Egbert-Jan Weeber en Teun Kuilboer.[4]

In 2004, op de set van de dramaserie Medea, ontmoette ze acteur Thijs Römer.[5] Op 9 februari 2006 kondigden Schuurman en Römer aan in het huwelijk te gaan treden. Het huwelijksaanzoek was gedaan in Vladivostok op 31 december 2005, om middernacht. Ze trouwden 8 augustus 2006 op het Château de Condé in het Franse dorpje Vallery. Ze kregen in 2010 een dochter en wonen in Uitdam.

Theater/Dans

Voor een overzicht van alle voorstellingen zie: Alle voorstellingen van Katja Schuurman

Film

TV

Overig

Trivia

Externe Links

Bronnen