De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dom Juan 153877.jpg


Hans Kaart als Sganarelle in Dom Juan, Rotterdams Toneel, 1957. Foto: Lemaire en Wennink/MAI.

NaamHans Kaart
Volledige naamJohannes Franciscus Jansen (Johan) Kaart
Geboren19 mei 1920
Amsterdam
Overleden18 juni 1963
Lugano
BeroepActeur, Zanger
DisciplineToneel, Muziektheater
TrefwoordenOpera

Biografie

Hans Kaart (1920-1963) was een was een Nederlandse acteur en operazanger in het stemvak tenor. Hij debuteerde als acteur, na vorming door Louis Saalborn, als 25-jarige bij het Residentie Toneel. Hij speelde ook bij Louis Davids, Lou Bandy en Johan Buziau. Kaart reisde als bloemenverkoper naar Amerika en maakte een fameuze tocht in een jeep door Afrika in 1948. Voordien zat hij bij De Haagsche Comedie, o.a. als Dromio in William Shakespeare's "Spel der vergissingen", nadien bij Nederlandse Comedie, o.a. in "Mr. Roberts" (Heggen en Logan), "Welkom thuis", "Helena" (Roussin), "U spreekt met Uw moordenaar" (Knott) en "'n Zomerdagdroom" (Axelrod).

Hij begon in 1953 aan een opleiding voor operazanger, keerde in het seizoen van 1957 terug naar het toneel Rotterdams Toneel en speelde Kackerlack in Bredero's "Moortje" (Holland Festival 1957), Sganarelle in Molière's "Don Juan" en de hoofdrol in Bolts "De boomgaard".

In de film "Fanfare" speelde hij de kasteleinsrol. Daarna deed hij alleen nog opera, debuteerde in Karlsruhe als Canio in "Paljas" en trad op in Duitsland, Londen en Chicago. Een enkele keer trad hij nog op in Nederland, als Calaf in "Turandot" en als Radames in "Aida". Verdere rollen die hij vertolkte: Othello in Verdi's gelijknamige werk, Don José in "Carmen" (Bizet) en Ollendorff in "Der Bettelstudent" (Millöcker).

Zie ook zijn bio op de website van Dutch divas.

Trivia

Hans Kaart was getrouwd met de Schotse mezzospraan Carolin Raitt, die in Nederland beter bekend werd als Caroline Kaart

Theater/Dans

Een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gebracht en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd voor de muzikale instudering koor

Bronnen