De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een grappige oude man 176824.jpg


Bernhard Droog in Een grappige oude man, Stichting Theaterunie 1976. Foto: Bob van Dantzig.

NaamBernhard Droog
Volledige naamBernhard Justus Droog
Geboren5 januari 1921
Keulen-Delbrück
Overleden22 december 2009
Ede
DisciplineToneel
IMDb-profiel

Bernhard Droog was een Nederlandse acteur die in meer dan 130 toneelstukken speelde, en in (voor zover bekend) veertien Nederlandse speelfilms. Daarnaast was hij hoorspelacteur.

Biografie

Bernhard Droog kwam in december 1936 met zijn ouders naar Nederland. Hij debuteerde in 1941 bij de operette en was van plan operaregisseur te worden. Het werd toneel, maar pas na de oorlog, die hij, doordat hij werd gepakt na verzetsactiviteiten, voor een deel in kampen had moeten doorbrengen.

Na de bevrijding begon zijn toneelcarrière bij Pierre Balledux in diens nieuwe gezelschap, het Zuid-Nederlandsch Tooneel. Sinds die tijd heeft hij onafgebroken gespeeld. Toneelgroep Theater heeft zijn medewerking sinds 1953, met uitzondering van een paar gastrollen en een seizoen bij het Nieuw Rotterdams Toneel.

Hij was sinds 1960 als docent verbonden aan de Arnhemse toneelschool. Bernhard Droog overleed op 88-jarige leeftijd aan een zware longontsteking.

Theater/Dans

Voor een chronologisch overzicht van de premiere voorstellingen van Bernhard Droog, voorzover geregistreerd in de Productiedatabase: Vorstellingen van Bernhard Droog

Film/Televisie

Overig

  • Ouders: Berend E.A. Droog en Paula Nolte.
  • Gehuwd met Cornelia Maria Robert op 5-8-1949.

Externe Links

Bronnen