Paul Haenen
Naam | Paul Haenen |
---|---|
Geboortedatum | 30 april 1946 |
Geboorteplaats | Amsterdam |
Beroep | Cabaretier, Presentator |
Discipline | Kleinkunst |
Trefwoorden | Stemkunstenaar |
Externe databases: | |
IMDb | |
VIAF |
Biografie
Theater CV
Paul Haenen heeft bijgedragen aan 62 productie(s).
Paul Haenen heeft gewerkt in de volgende functies:
- Regie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Productie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Auteur (schrijver libretto, scenario) - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Uitvoerende - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Decor - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Dramaturgie - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Kostuums - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Muziek - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Producent - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
- Titel - Zie lijst (A-Z) of lijst (datum)
Het gehele overzicht van voorstellingen waaraan Paul Haenen heeft meegewerkt, voor zover geregistreerd in de Theaterencyclopedie:
NB: Bij de carrièreoverzichten zijn de voorstellingen gekoppeld aan de premièredatum. Het kan echter voorkomen dat personen niet aan de première meewerkten, maar pas later bij de voorstelling betrokken raakten.
Televisie
Haenen maakte in 1974 voor de KRO-televisie een serie programma's met ongelofelijke verhalen, verteld door mensen, die ze - onwaarschijnlijk, maar waar - hadden meegemaakt. De show heette Waar Gebeurd en was een grote hit.
Haenen maakt veelvuldig gebruik van typetjes, onder wie Margreet Dolman en Dominee Gremdaat. Tevens is hij al sinds 1976 de stem van Bert van Bert en Ernie en Grover uit Sesamstraat.
Voor de VPRO maakte Haenen vanaf het einde van de jaren '80 tot 1997 reeksen programma's onder verschillende namen, waaronder Dolmans Doel (1994), Dolmans Vrolijke Vrijdag (1995, eenmalig omgedoopt tot Dolmans Denderende Donderdag toen de uitzending vanwege het 70-jarig bestaan van de VARA op donderdag werd uitgezonden), Haenen voor de Nacht (1996) en Margreet Dolman brengt evenwicht (1997).
In het seizoen '97/'98 was Margreet Dolman te zien in gezelschap van de rijken der aarde in het programma "Margreet Dolman onder de Rijken". Een jaar later verhuisde Haenen met de hele aanhang naar Net5 en verzorgde 1 seizoen het programma Haenen voor 11. Dit was de laatste serie programma's in de stijl die televisiekijkend Nederland van hem gewend is.
In het seizoen 2000/2001 keerde Haenen terug bij de VPRO en presenteerde in duo-presentatie met Hanneke Groenteman het geflopte HH Zondag, een praatprogramma. Het ontbreken van succes werd geweten aan het feit dat Haenen het sterkst is tijdens improvisatie terwijl Groenteman juist prefereert dat een programma een duidelijk draaiboek heeft, waaraan men zich houdt.
Haenen was een paar jaar later nog op RTV Noord-Holland als Margreet Dolman te zien.
Momenteel werkt Haenen aan zijn nieuwste project: de Margreet-DVD. Dit vervangt zijn tijdschrift Mens & Gevoelens sinds eind 2006. Iedere twee maanden verschijnt een DVD, waarop telkens terugkerende onderdelen staan, zoals een gesprek tussen Emmy en Raldy Kapoek (oude opnames, eerder gebruikt voor de televisieshows bij de VPRO en Net5) en "Margreet belt", waarin Dolman belt naar schrijvers, journalisten, artiesten en andere mensen die om een bepaalde reden vaak op een plek ver van Amsterdam met iets interessants bezig zijn, waarover bericht wordt. Ook is er regelmatig een preek van Dominee Gremdaat te zien op de DVD, of een rondreis of stedenbezoek.
Sinds oktober 2008 is Paul Haenen weer te zien op televisie/internet met 'Margreet Dolman zoekt schoonheid' (bij Cultura).
Mens & Gevoelens
Haenen is de initiator, zijn partner Dammie van Geest de uitgever, en Margreet Dolman de eindredacteur van het onregelmatig verschijnende, advertentievrije blad Mens & Gevoelens waarin ervaren en onervaren auteurs onthullende, ontroerende en immer persoonlijke ontboezemingen kwijt kunnen in de vorm van poëzie, proza en ingezonden brieven. Dit blad verschijnt sinds enige jaren niet meer in druk maar op DVD.
Bekende typetjes
- Margreet Dolman
- Herman de Beaufajis
- Buster Fonteyn - Zwerver. Beweert verder zoon te zijn van de te vroeg overleden danseres Margot Fonteyn. Is opvallend vaak een beetje misselijk. ("Ik ben een beetje misselijk")
- Dominee Gremdaat - wellicht geen doorsnee dominee, maar wel een die vaak de waarheid boven de filosofische tafel weet te halen. Is getrouwd met vrouw Geurtie en heeft een opvallende manier van praten; met tempowisselingen, maar overwegend traag en zorgvuldig en met een aantal vaak terugkerende uitdrukkingen
- "Ja, lieve mensen..."
- "... kent u die uitdrukking" en "Ik moest daar aan denken toen..."
- "En een aangenaam etensmaal...met stukjes spek of wat dan ook erin..."
- "En een hele fijne avond met stukjes sinaasappel of zo"
- "En dan denk ik Ja, Ja! Maar toch ook... Nee! Nee!"
- Bob Guttering - Professionele journalist die last heeft van terugkerende dromen. Is getrouwd met Emmy Kapoek. ("En hou 'm hoog, hè!")
- Emmy Kapoek - wil van moeder Raldy meer over het verleden te weten komen. Is getrouwd met Bob Guttering. ("Ik heb het ook niet makkelijk...")
- Raldy Kapoek - heeft moeite met het verleden, moeder van Emmy Kapoek. Heeft opvallend lage stem en is tevens het enige vrouwelijke karakter van Haenen met borsten: dit om aan te geven dat het wel degelijk om een vrouwelijk personage gaat.
- Milly Prange - beweerde een SM-relatie met Lady Di gehad te hebben
- Dokter Valentijn - rol van Dammie van Geest, partner van Haenen
Bekende stemmen
In verschillende Nederlandstalige ingesproken (teken)films en TV programma's heeft Paul Haenen een van de typetjes ingesproken.
Zoals:
- Sergeant Tibs in de 101 Dalmatiërs (1961).
- Graaf Slis in Robin Hood (1973).
- Kruidenier Grootgrut in Als je begrijpt wat ik bedoel (1983).
- Hiram Flaversham in De Speurneuzen (1986).
- Bloosje in Sneeuwwitje en de zeven dwergen (Disneyfilm) versie 1990.
- Mevrouw Pastoor in Minoes (2001).
- Edna Mode in The Incredibles (2004).
en voor TV:
- Raaf 12 in Beertje Colargol (1968-1975)
- Oorlam in Gummi Beren (1986-1988)
- een stem in Sommeltjes (2003)
- Bert en Grover uit Sesamstraat
Bibliografie
- Samuel Meyering, Paul Haenen en Gied Jaspars (samenstellers) Waar gebeurd; meer dan 60 verhalen die niemand geloven wil, maar die waar gebeurd zijn; naar de gelijknamige KRO-televisieserie Waar gebeurd (1974) ISBN 90-6010-354-8
- Dingen die men niet zegt: bundel met een dozijn uit het leven van Margreet Dolman gegrepen vertellingen, geschreven halverwege de jaren '90.
- Kent U die uitdrukking? Bundel van de beste preken van Dominee Gremdaat.
- Dominee Gremdaat wijst de weg: Dominee Gremdaat helpt de mensheid door vertellingen en ontboezemingen door de moeilijke laatste momenten van de twintigste eeuw heen.