Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Biografie

Herman Tholen (1897 - 1982) was een Nederlands conferencier en cabaretier.

Aanvankelijk was hij kleermaker, net als zijn vader, maar maakte in 1918 zijn debuut als cabaretier bij het gezelschap van Jean Louis Pisuisse, waar een jaar later de samenwerking begon met Albert van Lier ("The Juveniles"). Zij werkten jaren bij Pisuisse en maakten na diens dood in 1928 met hun beider echtgenotes een tournee als "De vier van Tholen en Van Lier".

Als het "Duo Tholen & Van Lier" genoten zij vooral in de jaren dertig grote bekendheid. Er werden tal van grammofoonplaten opgenomen, zij brachten een eigen revue "Tijd is geld" (1933/34) en werkten mee aan verscheidene cabaret- en variétéprogramma's. Hieraan werd door de Duitse bezetting een einde gemaakt. Tholen ging alleen verder, ook als revue-artiest (Mikkenie/Meslier: "Première", zomer 1943), maar werkte eerst korte tijd samen met zijn zoon Pim.

Na de oorlog werkte bij twee jaar samen met Herbert Joeks, Gerard Walden en Berry Kievits en stond hij in een groot aantal radio-uitzendingen, veelal in samenwerking met Wim Ibo. In het theater werkte hij o.m. nog met Mary van den Berg in het Ensemble De Toverfluit (1961) en in Wim Ibo's produktie "Waar blijft de tijd?" (1964). In de jaren zeventig presenteerde hij voor de TROS 175 keer het radioprogramma "Café Chantant".

Tholen, die ook jarenlang voorzitter was van de Vecta, de vakorganisatie van theaterbureaus, werd onderscheiden met een Gouden Harp van de Stichting Conamus (1968) en ontving van Wim Ibo een Zilveren Wenteltrap. Enkele van zijn liedjes zijn "Harmonica Jim", "Stotterliedje", "Lachliedje', "Op een bankje in 't plantsoen" en "Achter de wolken schijnt de zon".

Albert van Lier en Herman Tholen in De vier van Tholen en Van Lier. Foto: Godfried de Groot, 1928

Theater/Dans

Een chronologisch en daaronder een link naar een alfabetisch overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden, alsmede naar zijn overige bijdragen aan voorstellingen, voor zover geregistreerd in de Productiedatabase.

 
Tijd is geld - Tholen en Van Lier - 1934-02-01
Première - Frans Mikkenie's Theaterproducties - 1943-11-05
Het congres danst - Herman Tholen - 1945-09-09
Zonnige humor van vandaag en gisteren - Alex de Haas - 1960-12-16
Waar blijft de tijd? - Cabaret Wim Ibo - 1964-05-15
Alex de Haas - Gouden jubileumvoorstelling - Dick Binnendijk Produkties - 1966-11-05

Externe Links

Zie ook Muziekweb

Bronnen