De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Portret van Toon Hermans 361232.jpg


Toon Hermans, 1942. Foto's: Jacob Merkelbach. Collectie TIN.

NaamToon Hermans
Volledige naamAntoine Gerard Theodore Hermans
Geboren17 december 1916
Sittard
Overleden22 april 2000
Nieuwegein
BeroepCabaretier
DisciplineAmusementsvorm
IMDb-profiel
VIAF-profiel
 Website

Toon Hermans: De sprekert (1958). Collectie TIN.

Toon Hermans (1916 — 2000) was een bekend Nederlands cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Met Wim Kan en Wim Sonneveld wordt hij gerekend tot 'de Grote Drie', de drie grootste Nederlandse cabaretiers van de generatie vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Biografie

Toon Hermans was aanvankelijk reclametekenaar en etaleur. Hij was zeventien jaar oud toen hij in zijn geboorteplaats een revue in elkaar zette en won kort daarop het Cabaret der Onbekenden met een clownsnummer. Hij had veel succes met het imiteren van Johan Buziau en vertrok vervolgens naar Amsterdam, waar hij in 1942 zijn professionele debuut maakte bij het gezelschap van Carl Tobi. Hij deed zowel cabaret als musical en revue en richtte nadat hij jaren een vaste figuur was geweest in de programma's van Theater Plezier van Floris Meslier in 1951 een eigen gezelschap op dat tot 1955 bestond.

Sindsdien bracht hij onemanshows (ook in West Duitsland, Oostenrijk, Canada, etc.), waarvan de meeste ook op televisie waren te zien. Aan het eind van de jaren vijftig bezocht hij de filmstudio's in Rome en Hollywood met het doel eigen scenario's te gaan verfilmen. Dat gebeurde in 1959 onder de titel "Moutarde van Sonaansee".

Hij was voorts actief als schilder en heeft een aantal boeken op zijn naam, zoals "Waar ben je", "Kolderliedjes", "Liggen in het gras", "De danstent in de wei", "Fluiten naar de overkant", "Alles is heimwee", "Ik heb het leven lief", "Toonboek" en "Clownerietjes", waarvan de bundels gedichten bestsellers werden.

Van vele onemanshows verschenen langspeelplaten; daarnaast maakte hij enkele carnavalshits, zoals "Er woont een poes met zeven jongen in mijn hoempapa", "Mien waar is m'n feestneus" en "Kiele kiele kiele" en tal van andere liedjes die ook door collega's artiesten werden uitgevoerd ("De jeep van Jansen", "Zo'n zomeravond op het Leidseplein", etc.). Hij werd onderscheiden met de Gouden Hond (1961), de Televizierring (1965), de Ereknoeris van de Udense Carnavalsvereniging en de Gouden Harp van Conamus (1979), werd benoemd tot Ridder en later Officier in de Orde van Oranje Nassau en werd bij de huldiging t.g.v. zijn 50-jarig artiestenjubileum in 1984 ere-burger van Sittard. In die stad is ook een Singel naar hem genoemd en in Almere een straat. Zijn echtgenote en de moeder van zijn drie kinderen was Marie Christina "Rietje" Weijtboer (1925-1990).

Foto's

Portret van Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans - de legendarische Grote Drie van het Nederlandse na-oorlogse cabaret 363952.jpg Portret van Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans - de legendarische Grote Drie van het Nederlandse na-oorlogse cabaret 363953.jpg

Wim Sonneveld, Wim Kan en Toon Hermans - de legendarische Grote Drie van het Nederlandse na-oorlogse cabaret, 1970. Foto's: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Portret van Toon Hermans 148258.jpg Portret van Toon Hermans als een perzik etende autoriteit 92723.jpg

Links: Toon Hermans, 1965. Fotograaf onbekend. Rechts: Toon Hermans als perzik-etende autoriteit. Hoogtepunt uit de vierde One Man Show, 1964. Foto: Koos Serierse. Collectie TIN.

Affiches

Tien jaar liedjes van Toon- Toon Hermans one-man-show- 80834.jpg Toon Hermans- Nieuwe one-man-show 80850.jpg One man show Toon Hermans 76350.jpg

Affiches (v.l.n.r. 1956, 1957, 1963) uit de Collectie TIN.

Theater

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin hij is opgetreden en voorzover geregistreerd in de Productiedatabase

Idem de voorstellingen met een choreografie van haar

Idem de voorstellingen in een regie van hem

Idem de voorstellingen waarbij hij geregistreerd werd als auteur

Idem voor de bewerkingen van bestaande teksten en stukken

Idem voor de muziek

Idem voor het decor

Idem voor de kostuums

Idem de voorstellingen waarvoor hij geregistreerd werd als producent

Video

Toon Hermans (Sniklaas)

Collectie TIN.

Externe links

Bronnen