De TheaterEncyclopedie is vernieuwd!

Uit TheaterEncyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Varié-TV - Lia Dorana 1.png


Lia Dorana in het VARA-televisieprogramma Varié-TV in 1952

NaamLia Dorana
Volledige naamBeppy van Werven
Geboren18 juli 1918
's-Gravenhage
Overleden4 december 2010
Lage Vuursche
BeroepActeur, Zanger, Cabaretier
DisciplineToneel
TrefwoordenCabaret
IMDb-profiel

Biografie

Lia Dorana (1918 - 2010) was een Nederlandse actrice, zangeres en cabaretière.

Lia Dorana als Grusche Vachnadze in De Kaukasische Krijtkring, Holland Festival 1961. Foto: Particam Pictures/MAI. Collectie TIN.

Lia Dorana nam vanaf haar achttiende jaar zang- en spraaklessen en studeerde een liederenrepertoire in met Peter Kellenbach. Er volgden losse optredens als zangeres met diverse orkesten, waaronder dat van Gregor Serban, en in oktober 1943 stond zij voor het eerst in een cabaretprogramma van De Jonge Nederlanders. Op een kleine uitzondering na hield zij zich tot 1954 bezig met cabaret, waarna zij tot 1965 verbonden was aan het Rotterdams Toneel en de opvolger Nieuw Rotterdams Toneel en later kort bij Toneelgroep Ensemble. Bij de Rotterdammers speelde zij o.a de hoofdrollen in de musicals Irma la Douce en Kiss me Kate, waarvoor zij een Edison kreeg.

Zij werd onderscheiden als Actrice van het Jaar 1960/61 voor haar rol in "De Kaukasische Krijtkring" een productie van de Toneelmanifestatie in het kader van het Holland Festival, en ontving hiervoor ook een Zilveren Bouwmeesterpenning.

Rob Touber regisseerde een televisie-show, "Hier is Lia Dorana", (AVRO 12 maart 1966) en in seizoen 1967/68 trok zij door het land met een soloprogramma, begeleid door pianist Henk van Dijk.

Van haar radiowerkzaamheden is "De familie Doorsnee", waarin zij de rollen van Liesbeth en Ali ("Ik ben Ali Cyaankali") vertolkte, de bekendste. Zij woonde jarenlang teruggetrokken in een boerderij in Frankrijk, maar kwam in de tweede helft van de jaren '80 weer terug naar Nederland. Zij trouwde er met Guus Verstraete sr. en speelde met hem een belangrijke rol in de musical "Cabaret".

Theater/Dans

Een overzicht van de voorstellingen die in première zijn gegaan en waarin zij is opgetreden en voorzover geregistreerd.

Idem de voorstellingen waarvoor zij geregistreerd werd als producent

Foto

v.l.n.r. Wim Sonneveld, Lia Dorana, Conny Stuart, Albert Mol in Artistenpension, Cabaret Wim Sonneveld 1951. Foto: Frits Lemaire/MAI. Collectie TIN.

Overig

  • Gehuwd met H. Hoogland
  • Gehuwd met Reinier Jan Verwijs
  • Gehuwd met Guus Verstraete sr.

Bronnen